Opité orechové košíčky
Foto: Siuuu
Výborná maškrta pre dospelákov. Recept pochádza zo staršieho vydania časopisu, ktorého názov si už nepamätám.
15-20 ks
porcií
porcií
Suroviny
100 g mleté |
|
1 PL |
|
0,5-1 dl (um) |
|
200 g (aspoň 60 % kakaa) |
|
podľa potreby (alebo kokosový olej) |
|
Na ozdobenie: | |
15-20 ks (polovičky) |
|
Postup
-
1
Čokoládu roztopíme s maslom alebo olejom vo vodnom kúpeli. Mleté orechy zmiešame s cukrom a rumom na hustejšiu hmotu.
- 2
Na dno papierových košíčkov dáme po troche čokolády. Z orechovej hmoty robíme malé guľôčky, ktoré vtláčame do košíčkov, zalejeme čokoládou, ozdobíme polovicou orecha a dáme do chladu stuhnúť. Koláčiky sú svieže, nepresladené a ak ich hneď nezjete, vydržia v pohode celé sviatky.
Tiež orechové košíčky:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
vyzerá to ako prefotené z knihy - prepáč ale to tak ukazuje tu. Ved ty mávaš pekne nafotené úvodné fotky , toto ti nejak nevyšlo.
fotka je staršia, fotené starým telefonom - tak aj kvalita je žiaľ horšia
Ďakujem pekne za vysvetlenie.
Hore je napísané - 15-20 kusov, podľa toho aké sú veľké a ako naplnené košíčky. Masla resp. kokosového oleja iba toľko, aby bola čokoláda trocha tekutá a dala sa lyžičkou nalievať do košíčkov - nikdy som to nevážila, ale tak cca 1-2 PL.
To som prehliadla, dik.
@siuuu Pripomínajú mi šuhajdy. Občas sa dostanem na rodinné zjazdy/svadby/kary/krstiny. Ostatní nemajú šancu. Nepoznám brata. Ani sestru. Šuhajdy sú moje. Dá sa na SK kúpiť ešte taká hruda čokolády? Fakt že hruda? Balená do fólie, roztápala sa v hrnci. Tuším vo vodnom kúpeli. Ňou zaliate som šuhajdy zbožnovala. A ešte mať tak kvalitné košíčky. Papier /voskovaný/ ani silikón sa mi neosvedčil.
Sorry, ze som taka smela a motam sa do toho, ale kedze silikon nie je jedlo, snad mozem povedat fuj.
Moja rada, ak mas muffinovy plech, daj do jamiek papierove kosicky a velke dielo vyber, az ked bude hmota tuha, mali by tie potvory drzat tvar.
Mala som muffinový plech. Skúšala som výstelku. Potvory tvar nedržali. A to na čokoláde fakt nešetrím. Hľadala som na internete. Nalejeme do košíčkov čokoládu, pohýbeme plechom, dáme do mrazničky... Sorry. Teplú čokoládu do mrazáku? Sa tak akurát rozláme. Problém je v košíčkoch. Odlepiť ich odtiaľ je megaproblém. Nemám rada ani servítky prilepené na pečive. Ako decko som tie šuhajdy nádherne vyklopila. Mali sme ich doma roky. A potom sme sa sťahovali.
@Nephilim Papírové košíčky jsou někdy potvorky, odolávájí sloupnutí jak po upečení, tak naplněné čokoládou. Už ani ten papír není ono, chjo. Nikdy mi nevadily, ale v poslední době jsou fakt svéhlavé. Jsem ráda, že tě vidím. I @afataga se našla! Holky, měly jste áčka! Hezký večer přeji všem!
Áno - občaj ich tak pre seba volám aj opité šuhajdy - ja tie klasické krémové, Salkové či čisto čokoládové veľmi nemusím, preto mi vyhovujú tieto so šťavnatou orechovo-rumovou plnkou, ale každý máme iné chute. A áno - košíčky sú čím ďalej tým nekvalitnejšie - najmä tie väčšie sú veľmi tenké.
@siuuu Evokuješ spomienky na detstvo. Kedysi sa predávalo Salko v tube. Ako zubná pasta. Jasienka? Jesienka? Nikdy som nebola Salko/čoko orientovaná. Ale na šuhajdy áno. Tvoje si urobím.
Na orechy som alergická. Na surové orechy. Keď ich cez noc týram vo vode/čaji/rume, pohoda. Do šalátov. K mäsu. Do pečenia. Pečené obyč zemiaky+namočené vlašáky+kúsky slaniny/údenej šunky sú fantastické.
Košíčky som skúšala dať aj dva na seba/v sebe. Nie je to ono. V mnohých receptoch a kuchárkach čítam, že potrite glycerínom pre ľahšie vyklápanie. Ďakujem, neprosím.
Ja by som suhajdy neskladovala roky :-)
To mlieko sa ešte stále v tube predáva - aj Jasienka (alebo Jesienka) aj Pikao, dokonca v dvoch veľkostiach. Občas ho kupujem, keď potrebujem iba trocha do nejakého receptu a neoplatí sa mi načínať veľké balenie. Inak tie zemiaky s orechmi a údenou slaninou/šunkou znejú veľmi dobre. Ja do košíčkov najčastejšie robím muffiny a tie pečiem v muffinovom pekáči s vloženými košíčkami, ale je pravda, že tie čo sa teraz predávajú idú veľmi zle dolu z upečených koláčikov, preto väčšinou používam také veľké z pevného papiera - sú to síce také maxi muffiny, ale čo už - zasa ich upečiem menej a väčšinou stačí jeden kus vzhľadom na veľkosť.