Opitá tortička z medu a orechov

Daniel Hrivňák
šéfkuchár reštaurácie Au Café v Bratislave, 8. apríla 2013
Opitá tortička z medu a orechov
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
5
porcií
30 minút
príprava
50 minút
tepelná úprava

Suroviny

250 g
150 g
4 ks
12 g
100 ml
50 g
100 ml
60 g
70 g
10 g
100 g




Postup

  1. 1

    Hrozienka namočíme do vlažnej vody. Preosejeme múku spolu s práškom do pečiva. V miske vyšľaháme vajcia do penista, postupne pridávame cukor, med a dobre premiešame, kým sa zmes nespojí. Potom pridáme olivový olej, múku a miešame do hladkého cesta.

  2. 2

    Pridáme brandy, citrónovú šťavu, hrozienka, podrvené vlašské orechy a štipku škorice. Takto pripravenú zmes vlejeme do vymastenej formy a pečieme pri teplote 170 stupňov asi 40 - 50 minút.

Diskusia k receptu

gordonko
...škoda ,že zo slovenskj múky to nejde .... a taký pekný recept to je
eva53
určite by to šlo aj zo slovenskej :-) veď možno aj tá naša pochádza z Talianska, keď je vyrobená v EU........tortička pekná, bodla by ku káve :-)
rea1
tiež ma napadlo - a slovenská múka nyšt? skôr by ma zaujímalo, či má byť múka hladká, polohrubá alebo aká iná a nie, či má byť talianska, slovenská alebo nebodaj severoafrická.
zuzik01
a tie vajicka.. ze 200g? zrejme sefkuchar ako poriadny profesional pouziva tie tekute ;-) aby usetril cas :-D
PS: inac to ale vyzera aku chutny kolacik...
marikafil
toto je presne taký recept, ako sem bežne dávajú profesionáli - na dve veci. ani si nedá tú námahu, aby napísal, čím to vlastne ozdobil, teda okrem tých mätových lístkov. vymieša cesto, len tak od ruky veď to predsa každý musí vedieť a facne to na plech a upečie - ale pozor, pečie sa to až 50 minút! alebo že by len 40? ako sa píše v texte???
čo robia admini, keď sem takýto nedokončený nepodarok dajú???
pcheee, talianska múka....
andreac
Milí Varecháči, ďakujeme za pripomienky k tomuto receptu. Tento recept sme na Varecha.sk preberali z tlačenej prílohy Varecha, ktorá vyšla ako príloha Pravdy minulý piatok. Na Váš podnet, skúsime osloviť pána šéfkuchára Hrivňáka, aby recept doplnil. Redakcia
andreac
Ďakujeme veľmi pekne pánovi šéfkuchárov Hrivňákovi za úpravy receptu, ktoré nám obratom poslal. Redakcia
rea1
múka Farina. to tam pán šéfkuchár mohol rovno nechať tú "taliansku" múku, je to prašť ako uhoď. hladká? polohrubá? či je to úplne jedno, len keď to bude Farina?
janett
No ja síce ani netuším, čo je to za múka "Farina", hovoríte, že talianska, ale z toho nie som vôbec múdra - je to vôbec pšeničné, alebo dokonca bezlepkové??? To je vlastne jedno, podľa pravidla - hladká na pečenie, hrubá na varenie, použila by som hladkú.
janett
Aha, takže bezlepková - kukuričná. To je dosť podstatná informácia, lebo to úplne mení recept vzhľadom na špecifickú chuť. Vďaka za info.
janett
Ešte by som chcela vedieť, či by sa niečo stalo, keby som Brandy vymenila za Amaretto.
jarasima
Múka farina je talianska múka / ako som si vyhľadala na nete / je vhodná na pečenie múčnikov, pize, robenie cestovín. Nemusí byť len bezlepková, alebo kukuričná. Myslím že u nás jej zodpovedá hladká múka.
cupcake
A ja som sa uz potesila, ved tuna dostanem Farinu, lenze to nie je muka, ale krupica, ako som zistila. Takze ked zistite, co to vlastne je, alebo comu sa to podoba, napisete? Vyzera to vyborne, co vsak z toho, ked to nemozem urobit.
angast
@mesiar
súhlasím s tebou. Najprv si odvážte vajca , lebo sú veľké rozdiely v
ich váhe. Priemerné vajco má asi 50g. Podľa toho pridávajte suroviny ako radí mesiar. Na toto je vhodná polohrubá múka.
kimlo
@angast záleží na tom čie vajcia sa vážia, a či je to "pred" alebo "po"... :-)
angast
@kimlo
Ty takto riskuješ ? Nebojíš sa že budeš za "to" popoťahovaný ?
viera1
@angast to závisí od toho,ako to prečítaš a čo sa ti vybaví.Mne je jasné,že PRED rozbitím alebo PO rozbití.Vidíš tam niečo iné?
mesiar50
@angast
Vďaka nie je to z mojej hlavy.Ale vychádzal som z noriem stanovených napr.pri miešaní BA párkov
zníženie mesa mastnejšieho alebo vody by mohlo
sposobiť,že párky by boli už na druhý deň zvráskavelé.Tak si myslím,že aj pekári a cukráry musia mať podobné normy o ktorých mi laici nevieme.Možno sa mýlim tak Sorry.
Pozdravujem z NL
elixir
Vyzerá to výborne :) Krém, mám pocit, je asi šľahačka spojená možno s mascarpone, ozdoba je biela čokoláda, vlašské orechy a karamelový sirup / poleva. Mňam :)