Opekance

Opekance s makom

Autor receptu: redakcia

V tradičnej slovenskej kuchyni sú opekance alebo aj bobaľky, ako sa im niekde hovorí, súčasťou štedrovečeného menu.

6 ks
porcií
30 (+ kysnutie) minút
príprava
15 minút
na 250 °C

Suroviny

Postup

  1. Na kvások do vlažného mlieka pridáme cukor a rozdrobené droždie. Necháme postáť.
  2. Do väčšej misy preosejeme múku, pridáme vajce, soľ, zmäknutý tuk a pripravený kvások. Vymiesime hladké a pružné cesto, ktoré jemne poprášime múkou. Misu prikryjeme čistou utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste 45 až 60 minút.
  3. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na hrúbku približne 1 cm a malým pohárikom vykrajujeme kúsky – opekance. Ukladáme ich na plech vymastený tukom alebo vystlaný papierom na pečenie, s menšími odstupmi, pretože počas pečenia narastú.
  4. Pečieme v rúre vyhriatej na 250 °C, kým majú opekance jemne zlatistú farbu.
  5. Maková zmes: Medzitým ohrejeme mlieko, pridáme mletý mak a osladíme podľa chuti medom alebo cukrom.
  6. Upečené opekance preložíme do misy a zalejeme horúcou makovou zmesou. Jemne premiešame a necháme pár minút odstáť, aby zmäkli a vsiakli chuť maku a mlieka.
  7. Podávame teplé ako tradičný štedrovečerný pokrm.