Opekance
Opekance s makom
Autor receptu: redakcia
V tradičnej slovenskej kuchyni sú opekance alebo aj bobaľky, ako sa im niekde hovorí, súčasťou štedrovečeného menu.
|
6 ks porcií |
30 (+ kysnutie) minút príprava |
15 minút na 250 °C |
Postup
- Na kvások do vlažného mlieka pridáme
cukor a rozdrobené droždie. Necháme postáť.
- Do väčšej misy preosejeme múku, pridáme vajce, soľ, zmäknutý tuk a pripravený kvások. Vymiesime hladké a pružné
cesto, ktoré jemne poprášime múkou. Misu
prikryjeme čistou utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste 45 až 60 minút.
- Vykysnuté cesto rozvaľkáme na
hrúbku približne 1 cm a malým pohárikom vykrajujeme kúsky – opekance. Ukladáme ich na plech vymastený tukom alebo vystlaný papierom na pečenie,
s menšími odstupmi, pretože počas pečenia narastú.
- Pečieme v rúre vyhriatej na 250 °C,
kým majú opekance jemne zlatistú farbu.
- Maková zmes: Medzitým ohrejeme mlieko, pridáme
mletý mak a osladíme podľa chuti medom
alebo cukrom.
- Upečené opekance preložíme do misy
a zalejeme horúcou makovou zmesou.
Jemne premiešame a necháme pár minút
odstáť, aby zmäkli a vsiakli chuť maku
a mlieka.
- Podávame teplé ako tradičný štedrovečerný pokrm.