Opekané kuracie stehná
Opekané kuracie stehná

Opečené kuracie stehná na cesnaku a olivách fotorecept

sracz - fotkasracz, 5. apríla 2017
Opečené kuracie stehná na cesnaku a olivách (fotorecept)
Foto: sracz

Keď sme opúšťali Des Moines, tak v Iowe mrzlo a snežilo. Sviatok všetkých Alexandrov a Šaňov, 27. február, nás však po trojdňovom 2 570 km dlhom putovaní na juhozápad, privítal v Arizonskej Peorii s 32 °C teplotou. Plno kvitnúcich, hlavne okrasných, stromov a kríkov. Medzi úžitkovými prevládajú citróny, kvitnúce a dozrievajúce dva razy v roku, ale ani pomaranče, aj keď rodia „iba“ raz, sa nedajú zahanbiť. Podobne ako citróny, plné zrelých plodov a zároveň v kvete, s jemnou sťa jasmínovou vôňou.

4-6
porcie
12-15 minút
príprava
60-90 minút
tepelná úprava

Suroviny

6 ks
podľa potreby
podľa chuti (alebo biele)
3-4 PL (alebo kukuričný)
1 200-1 500 g žlté (ružové) menšie
7-12 strúčikov
3-4 vetvičky (čerstvý)
250-333 ml väčšie bez kôstok
500-600 ml kvalitné
2-3 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    … tak toto je všetko potrebné na dnešnú dobrotu z jedného hrnca. Aj keď je ešte len začiatok apríla, leto „pribehne“, čo by si nohou dupol. Vtedy sa málokomu chce tráviť hodiny pri šporáku. Čo najjednoduchšie a hlavne čo najrýchlejšie! To vždy bolo a bude heslo letných dní.

    Opečené kuracie stehná na cesnaku a olivách (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    6 kuracích stehien, jedno balenie (ale takto môžete pripraviť aj celé kura, rozporcírované podľa Vašich zvykov), som dočistil, umyl, osušil a ostrým nožom v nich uvoľnil kosti od mäsa (aj časť pod nimi); potom som ich obojstranne jemne osolil a pokryl čerstvo mletým čiernym korením (ak by som bol mal biele, tak použil by som ho), ale ani korením 4 farieb nič nepokazíte.

    Opečené kuracie stehná na cesnaku a olivách (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Nasledovalo opečenie do červeno-zlatej farby, asi po 5÷7´ na každej strane.

    Opečené kuracie stehná na cesnaku a olivách (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Medzičasy som využil na dôkladné umytie a pokrájanie zemiakov na 1/6 či 1/8, očistenie a „naplátkovanie“ strúčikov cesnaku (ich počet voľte podľa Vašich chutí, ja som ich mal 7) a väčších odkôstkovaných olív, ako aj na prípravu halúzok čerstvého rozmarínu.

    Opečené kuracie stehná na cesnaku a olivách (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Opečené stehná som povykladal...

    Opečené kuracie stehná na cesnaku a olivách (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...a vo výpeku do červeno-hneda opiekol segmenty zemiakov,

    Opečené kuracie stehná na cesnaku a olivách (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ktoré následne uvoľnili miesto na krátke orestovanie plátkov cesnaku a koliesok olív.

    Opečené kuracie stehná na cesnaku a olivách (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Po ich spoločnom podusení som ich podlial bielym vínom (ja som mal Chenin blanc + viogner r. 2007, ale Vy sa riaďte, prosím svojim jazykom, presne tak, ako odporúčajú majstri francúzskej kuchyne: na varenie používaj ten druh vína, aké sám piješ najradšej a s najväčším pôžitkom), nechal krátko odpariť, vložil ku nim opečené mäso a zemiaky, ozdobil halúzkami čerstvého rozmarínu a 10÷12´ nechať „prevoňať“.

    Opečené kuracie stehná na cesnaku a olivách (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Asi po piatich minútach som zostavu pokropil „štamperdlíkom“ octu z červeného vína, minútku-dve nechal „prebublať“ a

    Opečené kuracie stehná na cesnaku a olivách (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    podával ozdobené korunkou petržlenovej vňate,

    Opečené kuracie stehná na cesnaku a olivách (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    alebo aj ½ guľkami hrozna.

    Opečené kuracie stehná na cesnaku a olivách (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    … úprimne! Nepodpichujem, ale pochváliť sa musím. Nesial som, ani nepolieval, ale úrodu priebežne zbieram. Tentoraz v podobe citrónov. V ľavej ruke držím „strapec“ deviatich a ten v pravej, som na požiadanie bratránka Slávka z Pavlůvek na južnej Moravienke odvážil. Mal neuveriteľných, teda aspoň pre mňa s Mojou, 740 g!!! Dostal som sa k jednoduchému, chutnému a hlavne zdravému rcp na kuracie prsia, marinované v čerstvej citrónovej šťave, s veľmi krátko povarenou brokolicou. Čoskoro, s Vašim dovolením, Vám ho s radosťou predstavím.

    Opečené kuracie stehná na cesnaku a olivách (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

4 komentáre k receptu
Recept je aj podľa mojej chute. Dal by som si veru. A ostatné tomu hovorím výhra. Ako v tej pesničke , -" dreva sebe nenanosia a predsa sedia v teple" . Želám ti pokojné a slnečné dni v novom domove.
Bez tých olív (na tie som nikdy nenašla chuť,hoci som skúšala),beriem recept a vyskúšam,hoci robím podobné.Dnes som tu nakukla a hneď prvý recept ma zaujal,lebo autor známy.A tá posledná fotka závidenia hodná,krásna,C vitamínu budete mať dosť.Určite zmena teší?Lebo na dobré sa ľahko zvyká,tak si užívajte nové bydlisko v zdraví :-).
Tak, milý @Sracz , ako vidím, šťastne ste došli na miesto vášho nového bydliska a hneď si to aj pokrstil fajnou papanicou.....ako sa ti varilo na novom, v novej kuchyni? To kuriatko kde behalo, po novom dvore? A tie krásne maxi citróny, žasnem! Teším sa na ďalšie zážitky z nového domova.....nech sa vám tam darí.

Pridaj komentár k receptu: