Marocký šalát z karotky fotorecept

mijaita - fotkamijaita, 23. augusta 2012
Marocký šalát z karotky (fotorecept)
Foto: mijaita

Jednoduchý, dekorativní a hlavně vynikající !

4
porcie
45 minút
príprava
10 minút
na 100 °C

Suroviny

4 ks
3 strúčiky
1 ks
1 ks
4 PL
štipka
1 KL
štipka




Postup

  1. 1

    Nakrájíme karotku na šikmé plátky (kvůli servírování). Oloupeme česnek. Vymačkáme šťávu z citronu. Nakrájíme šalotku na tenká půlkolečka, nebo jarní cibulku celou, také na šikmé plátky. Pomeranč omytý nakrájíme na tenká kolečka.

  2. 2

    Do vroucí, osolené vody (množství lehce nad karotku) vložíme mrkev, česnek (celé stroužky) a zalijeme polovinou šťávy z citronu. 10 minut povaříme (ne déle!)

  3. 3

    Slijeme vodu, vyndáme česnek (už nebudeme potřebovat). Karotku spolu s plátky cibulky skládáme na talíř a na povrchu plátky mrkve ozdobně poskládáme.

  4. 4

    Ve 4 PL olivového oleje (olej podle chuti, ja používám ochucený slunečnicový Estermann nebo olej doma vyrobený ze slunečnicového, nebo řepkového oleje) vyšleháme druhou polovinu citronové šťávy, bílý pepř, římský kmín a malou kávovou lžičku cukru. Olejem přelijeme, nazdobíme tenkými plátky pomeranče . Necháme alespon 1 hodinu v chladnu a servírujeme s černými olivami. Jako příloha je vynikající opečená bageta pomazaná bylinkovým máslem.

Diskusia k receptu

alena45
vyzerá dobre, aj foto je krásne, lákavé. Aj do obyčajného mrkvového šalátu, kde sa strúha jabĺčko, nakrájam pomaranč.
mijaita
@alena45 ja sladke veci do slanych nemusim, ani mrkev moc nemusim, ale po tomhle bych se umlatila . vyzkousej a napis, jsem zvedava co tomu reknes. Je echt marocky !
nonna
Je určite vynikoš, nádherne vyzerá, aj foto je krásné, jediné, čo ja vynechám, bude olivák a dám len pár kvapôčok rastliňáku. Ukladám do KK a vyhadzujem na FBčko pre širšiu propagáciu. Krásné pozdravy do matičky Prahy!!!!
mijaita
@nonna ja olivac tez nemusim, pouziva oleje ochucene, lehoucke. Do tohoto pridavam citronovy ! Doplnim do receptu, dobra poznamka, diky!
2010
Odkladam, na tento recept som uplne zabudol , poznam s este trosku pomletej chilli a petrzlenovej vnate ale to je osobna chut :)
rea1
nuž, mám dnes večeru a nemusím nič vymýšľať. A keďže som roky chodila služobne do Maroka, uvidíme, ako je to s tým "echt". Ale ak bude chutiť tak, ako vyzerá . . . mľask a mňam. :-))))
marianne69
...neuveritelne ako na tom ciernom podklade,ta mrkva krasne vynikne..ja urcite skor-neskor vyskusam,od mrkve mam rada vsetko...
ebaka
tiež môžem mrkvičku v každej podobe....ukladám a vyskúšam
izabella929
všetky šaláty obľubujeme, tak rýchle zmiznú, ked ich robím, že ani fotiť nestíham...)
xanadu1955
Vyzerá úžasne, mrkvu milujem len neviem kde by som mohla kúpiť rímsku rascu nikde ju neviem zohnať ak niekto vie tak budem rada ak poradí, je daná do viacerých vynikajúcich receptov a vraj chutí inak ako obyčajná rasca neviem posúdiť lebo som ju ešte nikdy nemala tak budem veľmi rada ak niekto poradí, ďakujem
hahaias
tak nevie či rozmýšľam dobre - ale rímska rasca je fenykel, či ???......
marikafil
ja som kúpila ímsku rascu v bratislavskej Farmárskej tržnici (stará Ikea) v obchode s orientálnymi potravinami. ale predpokladám, že takéto obchody sú už aj inde. no a samozrejme internetové obchody to všetko "istia"...
rea1
@mijaita mala si recht. naozaj je ta chut "echt". :-))) dobry bol, jaj veru, dobry.
mijaita
Vzdy potesi, kdyz druhym chutna, mile reakce, dekuji !
mamakami
Řekněte mi proč to má název "marocky salát" ???Když v Maroku se saláty z mrkve dělají úplně jinak :-):-)
mijaita
@mamakami
........... mohla by vás uspokojit kniha receptů, kterou sepsal Mohammed El Gara a Lisa Mugnai, nebo bude stačit, že jsem to jedla u Hammua ? Nemám potřebu vytvářet recepty a přisuzovat je národům :-)
1x danda3




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia