Ommek houria - mrkvový šalát z Tunisu fotorecept
Foto: slavka2012
Tento šalát som prvýkrát ochutnala pred rokmi v tuniskej reštaurácii vo Francúzsku a na papierik som si z jedálneho lístku odpísala jeho názov Zobraziť celý popisTento šalát som prvýkrát ochutnala pred rokmi v tuniskej reštaurácii vo Francúzsku a na papierik som si z jedálneho lístku odpísala jeho názov a zloženie. Potom som hľadala v kuchárskych knihách, experimentovala v kuchyni, až som dosiahla chuť, ktorá nám doma všetkým vyhovuje.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
800 g |
|
50 ml |
|
2 PL |
|
1 plná čl |
|
1 ks |
|
8 stebiel |
|
100 g |
|
podla chuti |
|
podla chuti |
|
1/4 čl alebo harissa |
|
Postup
-
1
Pripravíme si potrebné suroviny.
-
2
Očistenú mrkvu pokrájame na cca 5 cm dlhé kúsky a uvaríme.
-
3
Uvarenú mrkvu necháme odkvapkať, preložíme ju do misky a ešte horúcu roztlačíme. Nemala by mať kašovitú, skôr hrudkovitú konzistenciu.
-
4
Do pretlačenej mrkvy pridáme rímsku rascu, korenie, olivový a konopný olej i postrihanú petržlenovú vňať. Osvedčilo sa mi petržlenovú vňať i bylinky strihať kuchynskými nožnicami, nepomačkajú sa tak, ako keď sa nožom krájajú na doštičke.
-
5
Pridáme citrónovú šťavu, prisolíme, v prípade potreby pridáme ešte trochu olivového oleja a rímskej rasce a dobre premiešame.
-
6
Podávame buď ako teplý šalát, ozdobený čiernymi olivami a natvrdo uvarenými vajíčkami, alebo aj nastudeno s rovnakou oblohou. Mäsožravci si môžu pridať napríklad kúsky studeného kurčaťa, milovníci rýb údeného pstruha alebo tuniaka.
-
7
My ho máme najradšej nastudeno s olivami a varenými vajcami, ktorých neutrálna chuť dáva vyniknúť korenenej a citrónovou šťavou ochutenej mrkve. Môžme podávať aj ako predjedlo. V lete sa mi základná verzia tohto šalátu bez vajec osvedčila ako osviežujúca príloha k barbecue.
nevedel ,aké super vlastnosti sa v ňom skrývajú. Skúsim ho zohnať,
veď má mnohoraké použitie. Ďakujem vyskúšam.
@angast , som rada,ze sa ti recept paci, ja som myslela, ze si len na steaky a tatarak:-). Ten konopny olej som v detstve poznala z rozpravania prababicky, vravievala, ze ked nebolo masti, nahradzali konopnym olejom -mozno aj preto sa dozila 94 rokov. Preto ked som pred par rokmi v obchode so zdravou vyzivou objavila, zo zvedavosti som ho kupila a ocaril ma, nielen zlozenim a ucinkami, ale aj chutou a odvtedy ho pridavam, kde mozem. A tejto mrkve doda trochu taku orieskovu prichut.
@cesminaz , som rada, ze ta moj recept oslovil, ked mate radi mrkvu, iste si na nom pochutite.