Ommek houria - mrkvový šalát z Tunisu fotorecept

slavka2012 - fotkaslavka2012, 14. apríla 2013

Tento šalát som prvýkrát ochutnala pred rokmi v tuniskej reštaurácii vo Francúzsku a na papierik som si z jedálneho lístku odpísala jeho názov a zloženie. Potom som hľadala v kuchárskych knihách, experimentovala v kuchyni, až som dosiahla chuť, ktorá nám doma všetkým vyhovuje.

3
porcie
30 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

800 g
50 ml
2 PL
1 plná čl
1 ks
8 stebiel
100 g
podla chuti
podla chuti
1/4 čl alebo harissa

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravíme si potrebné suroviny.

    Ommek houria - mrkvový šalát z Tunisu (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Očistenú mrkvu pokrájame na cca 5 cm dlhé kúsky a uvaríme.

    Ommek houria - mrkvový šalát z Tunisu (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Uvarenú mrkvu necháme odkvapkať, preložíme ju do misky a ešte horúcu roztlačíme. Nemala by mať kašovitú, skôr hrudkovitú konzistenciu.

    Ommek houria - mrkvový šalát z Tunisu (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do pretlačenej mrkvy pridáme rímsku rascu, korenie, olivový a konopný olej i postrihanú petržlenovú vňať. Osvedčilo sa mi petržlenovú vňať i bylinky strihať kuchynskými nožnicami, nepomačkajú sa tak, ako keď sa nožom krájajú na doštičke.

    Ommek houria - mrkvový šalát z Tunisu (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pridáme citrónovú šťavu, prisolíme, v prípade potreby pridáme ešte trochu olivového oleja a rímskej rasce a dobre premiešame.

    Ommek houria - mrkvový šalát z Tunisu (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Podávame buď ako teplý šalát, ozdobený čiernymi olivami a natvrdo uvarenými vajíčkami, alebo aj nastudeno s rovnakou oblohou. Mäsožravci si môžu pridať napríklad kúsky studeného kurčaťa, milovníci rýb údeného pstruha alebo tuniaka.

    Ommek houria - mrkvový šalát z Tunisu (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    My ho máme najradšej nastudeno s olivami a varenými vajcami, ktorých neutrálna chuť dáva vyniknúť korenenej a citrónovou šťavou ochutenej mrkve. Môžme podávať aj ako predjedlo. V lete sa mi základná verzia tohto šalátu bez vajec osvedčila ako osviežujúca príloha k barbecue.

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
chutné, výživné, zdravé. Ten konopný olej by ma nenapadol a ani som
nevedel ,aké super vlastnosti sa v ňom skrývajú. Skúsim ho zohnať,
veď má mnohoraké použitie. Ďakujem vyskúšam.
Toto sa mi zda poriadna maskrta. Vyskusam :-).