Salámová nátierka
Salámová nátierka

Olovrantový krém podľa ČSN

bugout - fotkabugout, 9. decembra 2021
Olovrantový krém podľa ČSN
Foto: bugout

Retro rýchlovka z minima surovín pre milovníkov nátierok.

Suroviny

380 g
75 g
65 g




Postup

  1. 1

    Norma ČSN hovorí o pomletí kabanosu a jeho vyšľahaní s maslom a jemne nakrájanou cibuľou. Dochucuje sa len soľou a korením. Soľ a korenie som nepísal množstvá. Norma je na desať kíl, takže neviem kto by vážil pol gramu korenia...

  2. 2

    Ja som dal maslo a kabanos do food processoru. Cibuľu som pridal na záver normálne pokrájanú, aby nebola na krém aj cibuľa, ale aby si zachovala štruktúru. Soľ, korenie a hurá na vec. Priznám sa, že som hanebne porušil normu a dal trochu viac cibule. Jednak mám cibuľu rád a navyše skrátka vážila viac ?

  3. 3

    Dobrú chuť.

Diskusia k receptu

bugout
@pivonka (9.12.2021 11:46) Je dobrá 😉 A áno samozrejme platí to čo vždy a pri všetko, kvalita surovín je kľúčová obzvlášť pri produktoch ako kabanos a podobné...
haji
Hmm, povedená nátierka. Kvalitní kabanos je tak trochu podraz, spíš seženu bílou vránu... Pěkný a jednoduchý receptík. Opisom s cibulou si ma dostal. Jsem též cibuložrút a už si slintám do klávesnice. Díky za sdílení!
bugout
@haji (9.12.2021 15:29) Ono s tou cibuľou je to aj skúsenosť teda a krájaním a nie a množstvom 😂 Keď som si pri nátierke prvý krát takto uľahčil robotu s food processorom robil som tuším rybaciu nátierku a dal som do prístroja hneď aj cibuľu a cibuľa v podstate zmizla čo mi vadilo, chcem tam skrátka kúsky. Odvtedy skrátka špekulujem a buď pridávam veci postupne, alebo až na záver len tak vmiešam ako aj teraz. Alebo použijem nie nože ale ten nástavec na miesenie cesta, len to by z tohoto kabanosu veru krém neurobilo 😂
1x haji
haji
@bugout (9.12.2021 16:58)
Já mohu jen zatlačit slzu. Můj kutr - robot, který měl malý obsah nádoby - se mi už před pár léty odporoučel. Nový má nádobu velkou jako ... hospodářské zvíře co dojí mléko. Mosela bych túto nátierku robit minimálně pre materskú školku.
1x bugout
bugout
@haji (9.12.2021 17:48) ano to poznám. Keď mi odišiel starý mixér musel som veľmi hľadať, práve kvôli obsahu nádoby.
kuko95
Vyzerá to jak sunkova pena akurát 100x kvalitnejšie.skoda že nemám mixér ani nič podobné hneď by som to spravil ..mňam😁
2x bugout a haji
evanaaa
Zaujímavá nátierka, oplatí sa vyskúšať. Ináč, cibuľa by sa nemala sekať, či vlastne mixovať v mixéri, lebo zhorkne. Ako mladá gazdiná som si chcela uľahčiť robotu, vlastne, muž nemal cibuľu rád, preto som to robila, ale mi to skazilo chuť šťavy, mala akúsi železitú chuť, nahorklú a nevedela som, prečo, až kým som sa nedočítala, že cibuľa aj cesnak mixovaním zhorknú. Tak radšej kúsky......
bugout
@kuko95 (9.12.2021 21:58) v originál recepte sa kabanos mlel v mlynčeku na mäso. A ano chuťovo sa to podobá na šunkovú, alebo skôr mäsovú penu čo sa bežne predávajú.
bugout
@evanaaa (9.12.2021 22:16) Ja som zasa čítala, že cesnak pri kontakte zo železom nejako stráca tie svoje zdraviu prospešné vlastnosti, neviem či je to pravda. Pokiaľ ide o horkosť to si nemyslím, že by sa dialo. Ta nátierka bola len redšia a bez kúskov cibule (čo mne tam chýbalo), horká nebola a cibuľu v nej bolo cítiť viac ako keď nakrájam. Cibuľu zvyknem mixovať spolu s cesnakom a paradajkami keď robím niečo s nádychom hispanskej kuchyne a nikdy to nebolo horké, alebo som si to len nevšimol kvôli paradajkám to veru neviem 😂
marianne
Taká chlapska k pivu. Mne sa páči. Len ten kabanos kvalitnejší zohnať, ale zase na druhej strane nerobí sa každý deň, čo kúpim to kúpim. Pozerám vždy podiel mäsa, ale Boh ich vie, či pravdu píšu.
1x bugout
bugout
@marianne (23.12.2021 18:48) ano kvalita surovín je vždy dôležitá/problém/otázna 😂😂 tiež čítam zloženie a veľa krát som fascinovaný. Napríklad minule som pozeral niekde hummus. Ciceru tam bolo len niečo cez 50%... Čo je nenormálne. Raz som zasa videl nejakú nátierku s chrenom v zložení však chren nebol... Atď. Nátierky a šaláty skrátka robím výhradne doma a suroviny sa snažím kúpiť čo najlepšie.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia