Obyčajný maďarský guláš

pavelnemecko - bez fotkypavelnemecko, 15. februára 2016

Ahojte varecháči. Tak a je to tu. Čo ma napadlo! Uvariť guláš maďarák podľa receptu z roku 1956 podľa normy STN 1101 Zobraziť celý popis Ahojte varecháči. Tak a je to tu. Čo ma napadlo! Uvariť guláš maďarák podľa receptu z roku 1956 podľa normy STN 1101 vydaný ministerstvom hospodárstva, alebo nazvime ho staničný guláš. Striktne všetko dodržiavam, kompletný postup!!! Varím ho Onnline pri písaní. Čiže z prvej ruky. Poďme na recept.

6
porcií
20 minút
príprava
90 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 hlavička
 troška
väčšie množstvo
2 PL
6 PL
1 konzerva
1 kg




Postup

  1. 1

    Keď sme to všetko uponáhľaní zohnali, tak poďme na to. Cibuľu opucovať, cesnak to isté. Nadrobno nakrájame a máme dojatého Valentína. /Slzičky sa rinú ako z rýny/. S tou krásnou hovädzinkou sa poihráme a pekne vyrežeme šlachy /to by ani pes nežral/. Nakrájame na veľké kusy, ale ozaj veľké kusy, cca 3 x 3 cm.

  2. 2

    Základ: Opucovanú cibuľu a cesnak nadrobno nakrájanú sotíme do hrnca, kde sa už nachádza domáca "hrudkovitá masť" v množstve asi tak dve polievkové lyžice kopcovité. Na dedine k zohnaniu. Pekne do zlatova opražíme a pridáme červ. papriku, kmín zalejeme malým množstvom vriacej vody!!! Pridáme naše mäsko pekne spracované, osolíme, okoreníme dolejeme vriacu vodu - len trochu dusíme, ale nevaríme! Veľmi podstatné!!! Inak to nebude guláš z roku 1956 podľa štátnej normy.

  3. 3

    Potom po tom ako okoštovaním zistíme, že mäsko je hotové asi tak nie úplne, ho proste vyberieme do vhodnej nádoby. Šťavu vydusíme až na masť, zaprášime hladkou múkou a ešte krátko opražíme, zalejeme vriacou vodou! A teraz,čo som v živote nerobil dobre rozšlaháme do tvaru omáčky. Čím, to je jedno. A varíme cca 30 minút. Potom pridáme rajčinový pretlak, dosolíme a krátko povaríme. Túto zmes precedíme cez sitko,vrátime späť do kajstróna aj s mäsom a už len krátko povaríme. A budete sa cítiť ako za bývalého režimu na stanici-super jedlo.

  4. 4

    Keď nepoužijeme dostatočné množstvo cibuľe, omáčka je nevýrazná. Keď preženieme vysmážanie cibuľky s paprikou ostane to horké! Tá omáčka musí byť sklovitá a hladká. Po dokončení, čo je dosť zložité /sám som to absolvoval/ je z toho jeden vynikajúci guláš s knedľou. Ako v rokoch mojich mladých. A tá omáčka s tromi kúskami mäsa s knedľou je dokonalá. Takto som ešte nič nepripravoval, ale výsledok na 1-dničku.

Diskusia k receptu

jozka2
Som rada.ze si si znovu na recepty spomenul.Znie to lakavo zaiste to vyskusam.Vdaka za recept.*****
veronikkka
do madarského guláša sa nedáva okrem papriky žiadne iné korenie, žiaden cesnak, pridáva sa čerstvá paprika a črstvá paradajka, mimo sezony lečo, zvyčajne aj feferonka, nikdy sa nezahusťuje múkou, pomer cibule a mäsa je cca rovnaký, šťavy býva málo, jej hustotu a rôsolovitosť dáva rozvarená cibuľa a glej z móčingu. madarský guláš sa podáva tradične s haluškami, nie s knedľou.
inak ako jeden z iných gulášov je to pekný recept, nie je to madarský guláš.
kukulienka71
Iste si si pochutil, verím:-) V normách boli vždy písané suroviny na gramy, úplne všetky, aj soľ a koreniny, aj pretlak. Takto neviem, aký veľký pretlak si dal:-) veľmi vtipne popísané, s ľahkosťou:-) bolo to jedno z mojich obľúbených jedál a veru s knedľou, ale presné zloženie si už nepamätám. Socíkovský maďarský guláš, čo sa podával v staničných reštikách,(zahusťoval sa múkou) je trocha iné, ako ten, čo varia Maďari, @veronikkka :-)
veronikkka
@kukulienka71 , jedla som madarský guláš u nás v autobusovej nádražnej reštaurácii a v jednom bufete, ten kuchár nikdy nezahusťoval nikdy múkou, jeho madarský guláš spieval, jediné korenie v ňom bola paprika, bol síce s knedľou a veľmi sa míňal, ten istý kuchár varil v reštike i v bufete na trhovisku a za socíku podľa normy, 4 kusy mäsa na jednu porciu:-)
nenapísala som, že autorov guláš nie je dobrý, práve naopak, iba že nie je to madarský guláš.
haji
Jojo, guláš je vysoká škola. A dobrý guláš - ještě vyšší. Já se snažím celý život - a pokaždé je jiný. Hmm @Pavel ještě jedna ingredience je důležitá: láska - bo vařeno s láskou je sázka na jistotu!!
pavelnemecko
@Haji (16.2.2016 12:04)

Ahoj Haji.Nedá mi,aby som Ti neodpísal.V prvom rade ďakujem za Tvoju poslednú vetu v komentári.Ja som si dovolil niečo nazvať "Maďarský guláš".Ale kto čítal v úvode receptu,tak bol nazvaný "Staničný guláš".A znovu po dlhom čase,by som varecháčov chcel poprosiť -VARÍME SRDCOM A LÁSKOU.A či je ,alebo neni pravý Maď.guláš je vlastne úplne jedno.V úvode receptu som uviedol rok a normy.A ten guláš sa za mojich mladých čias predával ako spomínaný guláš.A teraz,tak asi 15 minút späť som ten gulášik jedol na obed a bol vynikajúci!Knedľa zo supermarketu,česká žemlová.Super papaníčko.Možno to neni Maďarák,ale taká bola doba.Aj tak Vám ďakujem za komentáre.
1x vini55
pavelnemecko
@Kukulienka71 (16.2.2016 09:38)

Ahoj Kukulienka71.Tak tu je originál recept z roku 1956.Pozor pre 100 porcií.
soľ 30dkg
hladká múka 1 kg
mleté čierne korenie 5g
cesnak 3 dkg
kmín 10g
mletá sladká paprika 10dkg
masť 1 kg
cibuľa 2,5kg
pretlak 10dkg
hovädzie mäso zadné 5 kg.

A recept uz poznáte.Ahoj.
klukodvody
Pavelnemecko. Zdravím Tě a nechci nic komentovat, ale si se trochu asi spletl buď na počtu porcí a nebo váze masa. Vycházela by Ti jen 5 dkg syrového a nebo 3.2 dkg hotového masa na porci a i na závodních jídelnách se vařilo na 100 g syrového. Věř dneska mně je 72 a tyhle normy mám doma a podle nich jsem se učil. Jinak co se týká guláše tak jen já mám receptury na 100 druhů.
Ale guláš je opravdu jídlo podle kuchaře a jeho srdce, lásky k vaření a hlavní je jeho chuť. Tak ať se daří.
veronikkka
@Pavelnemecko , tento Tvoj guláš a dobrý guláš sa varil a predával pod názvom Hovädzí guláš a okrem toho sa varil a predával aj Madarský guláš s vyššie spomenutým rozdielom a podľa normy za socíku. Na tých miestach, kde som ich konzumovala, sa varili obidva guláše.
súhlasím s pánom @klukodvody :-) mne nejde o nijaký spor, len som upresnila :-)
prajem ti ešte veľa úžasných receptov, mám ich rada!
kukulienka71
@pavelnemecko , ahoj, to si ma zase pobavil:-)))) už aj ráno som mala dojem, že si robíš srandu, lebo sa mi nezdá, žeby Slovenská technická norma upravovala receptúry jedál...a teraz ako si dal presné množstvá (podotýkam, že nie v jednotných merných jednotkách, lebo jedno máš v g, druhé v dkg a tretie v kg a nesedí s tým, čo si dal v surovinách pri vkladaní receptu), tak už vidím, že si recesista:-DD
No nič, gulášik bol iste chutnučký aj bez originál normy, ale takto fakt nemôžem brať vážne tvoj úvod, sorry.
Každý tu píše svoje spomienky či skúsenosti, ja to neberiem ako hádku, pekný deň všetkým!
mariamka
nie je to na 100 porcií, ale na 10, a nie STN ale ČSN :) asi len došlo k nepresnému opisu receptúry, viac menej to sedí ... včera som robila podobný, len bez múky a v kuchte, popis nemá chybu!


zolik
@Mariamka (16.2.2016 17:29)
jaky super popis. a najviac sa mi paci: husty cednik (spicak). to uz asi mas historicku knihu. z ktoreho roku, prosim ta?

mariamka
@Zolik (16.2.2016 17:44)

Zolik bodaj by som mala taky antikvariat, akoze nemam :) "prasprosty" google :)
evanaaa
Nie je guľáš ako guľáš, ale každý, varený srdcom by mal byť dobrý a hlavne chutný.....niekto zahusťuje, iný nie, niekto robí menej šťavy, ja napríklad viac, lebo to tak chce môj muž ( aby si doň chlieb nalámal, ja nie), a suroviny doň si tiež každý dáva podľa svojej chuti. Ja osbne dávam veľa cibule, ale žeby bol horký ako s atu spomína, som ešte nemala. Len pripomienka pre @pavelnemecko - píšeš, že si všetky šľachy, ap.vyrezal, lenže ak by šlo o bravčové mäso, to robím aj ja, ale pri guľáši je práve toto po uvarení najlepšie, a zároveň ho to aj zahusťuje tá glejovitosť ( píše aj @veronikkka ).
pavelnemecko
@Klukodvody (16.2.2016 14:32)

Ahoj klukodvody.V prvom rade by som Ti poďakoval za komentár.A zároveň zložil klobúk k tvojmu veku.A ešte aktívny na počítači!Priznám sa,že keď uverejńujem recept,tak si ho sám aj uvarím.VŽDY.Nikdy som neuverejnil recept,ktorým som sám neprešiel.Vôbec som sa nezamýšľal nad gramážou,za to sa ospravedlňujem.Ale hoď kameň,keď si bez viny.Takže dnes varím,v tomto momente červenú kapustnicu s krkovičkou.Môj syn a vnučky toto jedlo strašne ľúbia.Čo tak na záver?Blahoželám Ti k Tvojej vitalite a chuti do života.Toto prajem všetkým,nie len na vareche.Ahojte.
pavelnemecko
@Kukulienka71 (16.2.2016 16:45)

Ahoj.Prečítaj si príspevok,ktorý som napísal Klukodvody.A recesista?To snáď nie prosím.Díky za otvorené srdcia.A preto som sa odmlčal na dlhšiu dobu,lebo nechápem niektoré príspevky,ktoré sú až na úrovni.....Nechcem a ani nebudem dráždiť túto komunitu.Ja to nemám za potreby.Uverejňujem len recepty,ktoré som sám navaril!VŽDY.A trošku otvorenejšie srdce a pohľad na život.Takže tak.
zuzanka1367
Guľáš sa mi páči, od chlapa vždy chuti guľáš nejako lepšie :) a pripájam sa ku gratulantom pre @klukodvody nech si zdravý, šťastný a bohatý :)


pavelnemecko
@Kukulienka71 (16.2.2016 16:45)

Ahoj kukulienka71.Tvoj zatrpnutý názor na život ja nezmením.Skorej by som Ti doporučil boxerské vreco.Myslím to úprimne.Ak si čítala moje predošlé recepty,tak nie všetko je o g,kg,a litroch.Skús trošku tak pozitívne myslieť.Si na vareche,medzi kuchtíkmi.Nie všetko je dobré.Zober si trošku z každého receptu a sprav si jedlo podľa vlastnej chuti.A tak niekoho zhodnotiť,na základe pár receptov.Díky moja milá varecháčka.
kukulienka71
Mám tvoje recepty rada, ak si si nevšimol aj pri predošlých, to mi je ľúto. Aj tento štýl písania mi pasuje. Len nemám rada, ak niekto napíše niečo, čo sa nezhoduje so skutočnosťou, to je všetko. Nedal si množstvá podľa normy, ktorou si sa oháňal, preto moja reakcia. Mám rada poriadok, presnosť, ak to je chyba, alebo podľa teba zatrpknutosť, to mi je ľúto. Robím všetko tak, ako píšeš, beriem si trošku z receptov a varím podľa svojej chuti. Maj sa!
tiginko
@pavelnemecko keby si sem chodieval pravidelne, tak by si si všimol, že hlavne recept na guláš vyvolá vždy nové polemiky a diskusie. Ja by som sem s gulášom určite neliezla :-) Takže ak už si prišiel s kožou na trh, musíš to ustáť. A hlavne si zvyknúť na vševedúcich, všeobjímajúcich a všeofrflajúcich :-)
pavelnemecko
@Tiginko (16.2.2016 23:12)

Ahoj Tiginko.Tak to som podcenil tých,ktorí počítajú všetko na gramy.Moja vina.Ale Tvoja odpoveď,je veľmi trefná!!!Ďakujem.Ja sa nachádzam aj na blogu v Nemecku-obdoba "Varecha".Ale priznám sa,že my si tam radíme a pomáhame.Doplňujeme a odkazujeme na linky,aby to mal možnosť každý upraviť a doplniť.Nevedel som ,že môj "obyčajný recept" vyvolá u Slovákov toľko emócii.Už prestávam byť súčasťou slov.komunity.Kam sme to dospeli?Momentálne som na Slovensku a nechápem,čo to tu je.U lekára aj dôchodca,čo má času a času sa ponáhľa.V obchodoch všetci utekajú s košíkmi,narážajú do seba....atď.Ďakujem za moderné Slovensko.Všetkých tých zdravých,vitálnych,kľudných a vyrovnaných ľudí pozdravujem.Ďakujem Pavel.
klukodvody
Pavelnemecko . Jen k těm gramážím. Ono je dobré je uvádět u všech receptů kvůli všem, kdo chce Tvůj recept vyzkoušet proto, že ho za prvé nezná a nebo zná jinou variantu. Věř máme doma váhu jen pro manželku na pečení. Také mám problém při psaní s gramáží a musím se hodně soustředit abych to dal správně protože už hodně dlouho vařím tak zvaně z ruky a vůbec neřeším množství, ale to je 58 let u sporáku z toho 56 jako zaměstnání. Tak ber ty komentáře v dobrém. Měj radost z toho, že Tvůj recept někoho zajímá natolik, aby ho komentoval. Měj se dobře a přidávej dál. Také jsem měl někdy problém když jsme s manželkou vařili v Bonnu pro pana prezidenta Herzoga a měli jsme nad sebou neustálý dohled, abychom neudělali něco špatně.
klukodvody
2010 to je přesné. Pro mně a teď už i pro vnuka, kterého jsem vyučil je dlaň. Já tam přesně vidím kolik čeho dávám a nemohu se uklepnout. I porce masa v restauraci dokáži nakrájet s pomíjivou tolerancí.
kukulienka71
Lenže tie normy mali v minulosti veľký význam, pretože sa podľa nich normovalo, t. j. plánoval sa jedálny lístok na druhý deň, na celý týždeň, podľa normovania sa vydávali suroviny zo skladu a robil sa plán, koľko akých jedál sa uvarí, do toho sa kuchár musel zmestiť. Ak vydal viac porcií- ušetril, ak dával väčšie porcie a nevyšlo to, tak mal manko:-) Robila som hneď po maturite gazdinku(to bola oficiálna funkcia osoby zodpovednej za chod kuchyne) na kúpalisku Vadaš v reštaurácii Delfín, kde sme mali obrovskú návštevnosť, pred sezónou denne aj 5-6 plaveckých skupín, pre ne raňajky, obedy, večere s rôznymi cenovými reláciami, lebo nemali lístky rovnakej hodnoty...v sezóne denne tisíce hostí, spadalo k nám aj deväť bufetov...milovala som ten zhon a tú prácu...krásne časy, boli sme dobrý kolektív, bola sranda vždy.
pavelnemecko
@Klukodvody (17.2.2016 19:47)

Musím sa do toho znovu dostať a tým si cvičím moju pamäť.Myslím,že on sa narodil v 30-rokoch.A do konca on fungoval až do revolúcie.Myslím,ale nie som si istý,že bol 6-tym prezidentom Nemecka.V pamäti historikov ostal známy ako predstaviteľ konventu o Európe,až sa nemýlim.A Ty si tam ozaj bol aj s Tvojou ctenou manželkou?Napíš,prosím,prosím niečo z tej doby o varení tak vysokému predstaviteľovi.Moc Ti ďakujem.To by bolo lepšie ako recepty.
klukodvody
Pavelnemecko to je ale trochu jinam než do komentářů asi bychom byli pokáráni, ale jedno mám a to je kuchařská kniha pro kterou jsem dělal jídla podle receptů první dámy a byla vydána jen pro ní a dávala jí manželkám státních návštěv. Mám jí i s věnováním a k tomu fotografii také s věnováním.
Omlouvám se, že je to v komentářích.
pavelnemecko
@Tiginko (16.2.2016 23:12)

Ďakujem Ti,ale nevedel som,že to je taká citlivá téma.Už sa polepším a napíšem trošku obšírnejšie Európsky guláš.To ako,aby som nešiel s kožou na trh.ČI?Si podarená .DÍk.
pavelnemecko
@Klukodvody (17.2.2016 23:40)

Vidím,že si ešte hore-myslím nespíš.Prosím Ťa,nie dobre rozumiem Tvojej odpovedi.Ak chceš spojíme sa cez adminou na E-maili,alebo telefonicky.Ak to samozrejme prijímaš.Rád poznávam zaujímavých ľudí.Vďaka.Pavel.
veronikkka
Ahoj @Pavelnemecko , však ruku na srdce, každý skúsený kuchár a skúsená gazdinka, domáca pani, mama, ktorá varí denne pre rodinu...varí viac-menej od oka, až na zákusky, každý už vie, akou mierou, čoho koľko dať, pridať. sú tu však množstvá uvádzané nie náhodou, varia podľa nich tí, ktorí ešte rutinne tvoje alebo iné jedlo nevarili a chcú ho uvariť a najmä tí, ktorí sú začínajúci a v kuchyni menej skúsení. o nič iné v tej diskusii nešlo.
@kukulienka71 má absolútnu pravdu o varení podľa normy čsn za socíku, to ti povie každý, kto vtedy tak variť musel, aj o šikovnosti niečo si uliať pre seba :-)
asi najviac ti povie o tom z tých čias Pán @klukodvody ako profík, ktorý to zažil sám na sebe a vie variť v pohode bez normy a s fantáziou, a to od celkom obyčajného až po zložité.
mne sa nezdá, že by ťa chcel ktokoľvek z komentujúcich uraziť, znehodnotiť tvoj recept, akokoľvek ti ublížiť, každý chcel len prispieť svojou troškou o tom, čo vie a čo si myslí. netreba za tým hľadať nič nepríjemné a žiadnu schválnosť.
nech sa ti darí a teším sa na Tvoje krásne recepty!
kytka
Pro Pavla@nemecko.
Nic si nedělejte z některých komentářů.Taková je teď doba,někdo je šťastnější,jiný méně ale tyto stránky by měly sloužit hlavně k debatám o jídle a ne k osobním útokům.Jinak fajn,že i v Německu nezapomínáte pro své blízké vařit to co Vám chutnalo v mládí a na co asi rád vzpomínáte.Mám tyto stránky moc ráda a doufám,že zůstanou i nadále pohodové a budou pohlazením nejen po duši,ale i inspirací pro dobré vaření.Z Plzně,města piva zdraví Kytka.
gvist
Paradny recept. Pre dociele ie povodnej originalnej vode odporucam pridat do gulasu pred zaverecnym dovarenim cca 0,5 dcl cerveneho vina a lyzicku granulovaneho suseneho cesnaku...potom vonia presne ako stary socialisticky madarsky gulas




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia