Ahojte varecháči. Tak a je to tu. Čo ma napadlo! Uvariť guláš maďarák podľa receptu z roku 1956 podľa normy STN 1101 Zobraziť celý popis Ahojte varecháči. Tak a je to tu. Čo ma napadlo! Uvariť guláš maďarák podľa receptu z roku 1956 podľa normy STN 1101 vydaný ministerstvom hospodárstva, alebo nazvime ho staničný guláš. Striktne všetko dodržiavam, kompletný postup!!! Varím ho Onnline pri písaní. Čiže z prvej ruky. Poďme na recept.
porcií
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Keď sme to všetko uponáhľaní zohnali, tak poďme na to. Cibuľu opucovať, cesnak to isté. Nadrobno nakrájame a máme dojatého Valentína. /Slzičky sa rinú ako z rýny/. S tou krásnou hovädzinkou sa poihráme a pekne vyrežeme šlachy /to by ani pes nežral/. Nakrájame na veľké kusy, ale ozaj veľké kusy, cca 3 x 3 cm.
- 2
Základ: Opucovanú cibuľu a cesnak nadrobno nakrájanú sotíme do hrnca, kde sa už nachádza domáca "hrudkovitá masť" v množstve asi tak dve polievkové lyžice kopcovité. Na dedine k zohnaniu. Pekne do zlatova opražíme a pridáme červ. papriku, kmín zalejeme malým množstvom vriacej vody!!! Pridáme naše mäsko pekne spracované, osolíme, okoreníme dolejeme vriacu vodu - len trochu dusíme, ale nevaríme! Veľmi podstatné!!! Inak to nebude guláš z roku 1956 podľa štátnej normy.
- 3
Potom po tom ako okoštovaním zistíme, že mäsko je hotové asi tak nie úplne, ho proste vyberieme do vhodnej nádoby. Šťavu vydusíme až na masť, zaprášime hladkou múkou a ešte krátko opražíme, zalejeme vriacou vodou! A teraz,čo som v živote nerobil dobre rozšlaháme do tvaru omáčky. Čím, to je jedno. A varíme cca 30 minút. Potom pridáme rajčinový pretlak, dosolíme a krátko povaríme. Túto zmes precedíme cez sitko,vrátime späť do kajstróna aj s mäsom a už len krátko povaríme. A budete sa cítiť ako za bývalého režimu na stanici-super jedlo.
- 4
Keď nepoužijeme dostatočné množstvo cibuľe, omáčka je nevýrazná. Keď preženieme vysmážanie cibuľky s paprikou ostane to horké! Tá omáčka musí byť sklovitá a hladká. Po dokončení, čo je dosť zložité /sám som to absolvoval/ je z toho jeden vynikajúci guláš s knedľou. Ako v rokoch mojich mladých. A tá omáčka s tromi kúskami mäsa s knedľou je dokonalá. Takto som ešte nič nepripravoval, ale výsledok na 1-dničku.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
inak ako jeden z iných gulášov je to pekný recept, nie je to madarský guláš.
nenapísala som, že autorov guláš nie je dobrý, práve naopak, iba že nie je to madarský guláš.
Ahoj Haji.Nedá mi,aby som Ti neodpísal.V prvom rade ďakujem za Tvoju poslednú vetu v komentári.Ja som si dovolil niečo nazvať "Maďarský guláš".Ale kto čítal v úvode receptu,tak bol nazvaný "Staničný guláš".A znovu po dlhom čase,by som varecháčov chcel poprosiť -VARÍME SRDCOM A LÁSKOU.A či je ,alebo neni pravý Maď.guláš je vlastne úplne jedno.V úvode receptu som uviedol rok a normy.A ten guláš sa za mojich mladých čias predával ako spomínaný guláš.A teraz,tak asi 15 minút späť som ten gulášik jedol na obed a bol vynikajúci!Knedľa zo supermarketu,česká žemlová.Super papaníčko.Možno to neni Maďarák,ale taká bola doba.Aj tak Vám ďakujem za komentáre.
Ahoj Mirop.A Ty si to vystihol najlepšie.Díky.
Ahoj Kukulienka71.Tak tu je originál recept z roku 1956.Pozor pre 100 porcií.
soľ 30dkg
hladká múka 1 kg
mleté čierne korenie 5g
cesnak 3 dkg
kmín 10g
mletá sladká paprika 10dkg
masť 1 kg
cibuľa 2,5kg
pretlak 10dkg
hovädzie mäso zadné 5 kg.
A recept uz poznáte.Ahoj.
Ale guláš je opravdu jídlo podle kuchaře a jeho srdce, lásky k vaření a hlavní je jeho chuť. Tak ať se daří.
súhlasím s pánom @klukodvody :-) mne nejde o nijaký spor, len som upresnila :-)
prajem ti ešte veľa úžasných receptov, mám ich rada!
No nič, gulášik bol iste chutnučký aj bez originál normy, ale takto fakt nemôžem brať vážne tvoj úvod, sorry.
Každý tu píše svoje spomienky či skúsenosti, ja to neberiem ako hádku, pekný deň všetkým!
jaky super popis. a najviac sa mi paci: husty cednik (spicak). to uz asi mas historicku knihu. z ktoreho roku, prosim ta?
Zolik bodaj by som mala taky antikvariat, akoze nemam :) "prasprosty" google :)
Ahoj klukodvody.V prvom rade by som Ti poďakoval za komentár.A zároveň zložil klobúk k tvojmu veku.A ešte aktívny na počítači!Priznám sa,že keď uverejńujem recept,tak si ho sám aj uvarím.VŽDY.Nikdy som neuverejnil recept,ktorým som sám neprešiel.Vôbec som sa nezamýšľal nad gramážou,za to sa ospravedlňujem.Ale hoď kameň,keď si bez viny.Takže dnes varím,v tomto momente červenú kapustnicu s krkovičkou.Môj syn a vnučky toto jedlo strašne ľúbia.Čo tak na záver?Blahoželám Ti k Tvojej vitalite a chuti do života.Toto prajem všetkým,nie len na vareche.Ahojte.
Ahoj.Prečítaj si príspevok,ktorý som napísal Klukodvody.A recesista?To snáď nie prosím.Díky za otvorené srdcia.A preto som sa odmlčal na dlhšiu dobu,lebo nechápem niektoré príspevky,ktoré sú až na úrovni.....Nechcem a ani nebudem dráždiť túto komunitu.Ja to nemám za potreby.Uverejňujem len recepty,ktoré som sám navaril!VŽDY.A trošku otvorenejšie srdce a pohľad na život.Takže tak.
Ahoj kukulienka71.Tvoj zatrpnutý názor na život ja nezmením.Skorej by som Ti doporučil boxerské vreco.Myslím to úprimne.Ak si čítala moje predošlé recepty,tak nie všetko je o g,kg,a litroch.Skús trošku tak pozitívne myslieť.Si na vareche,medzi kuchtíkmi.Nie všetko je dobré.Zober si trošku z každého receptu a sprav si jedlo podľa vlastnej chuti.A tak niekoho zhodnotiť,na základe pár receptov.Díky moja milá varecháčka.
Ahoj Tiginko.Tak to som podcenil tých,ktorí počítajú všetko na gramy.Moja vina.Ale Tvoja odpoveď,je veľmi trefná!!!Ďakujem.Ja sa nachádzam aj na blogu v Nemecku-obdoba "Varecha".Ale priznám sa,že my si tam radíme a pomáhame.Doplňujeme a odkazujeme na linky,aby to mal možnosť každý upraviť a doplniť.Nevedel som ,že môj "obyčajný recept" vyvolá u Slovákov toľko emócii.Už prestávam byť súčasťou slov.komunity.Kam sme to dospeli?Momentálne som na Slovensku a nechápem,čo to tu je.U lekára aj dôchodca,čo má času a času sa ponáhľa.V obchodoch všetci utekajú s košíkmi,narážajú do seba....atď.Ďakujem za moderné Slovensko.Všetkých tých zdravých,vitálnych,kľudných a vyrovnaných ľudí pozdravujem.Ďakujem Pavel.
Tu je blog stareho sef kuchara kde vysvetluje synovi ako sa varia tradicne indicke jedla, kde jedina mierka su prsty a dlan.
nilgiris.com.au/so-how-do-i-know-i-am-cooking-indian-fo...
Nedá mi neodpísať Ti.Prosím neváž,ale skorej zváž.
Musím sa do toho znovu dostať a tým si cvičím moju pamäť.Myslím,že on sa narodil v 30-rokoch.A do konca on fungoval až do revolúcie.Myslím,ale nie som si istý,že bol 6-tym prezidentom Nemecka.V pamäti historikov ostal známy ako predstaviteľ konventu o Európe,až sa nemýlim.A Ty si tam ozaj bol aj s Tvojou ctenou manželkou?Napíš,prosím,prosím niečo z tej doby o varení tak vysokému predstaviteľovi.Moc Ti ďakujem.To by bolo lepšie ako recepty.
Prepáčte,on bol 7 prezident Nemecka.Pozeral som teraz na Wikipédii.
Omlouvám se, že je to v komentářích.
Ďakujem Ti,ale nevedel som,že to je taká citlivá téma.Už sa polepším a napíšem trošku obšírnejšie Európsky guláš.To ako,aby som nešiel s kožou na trh.ČI?Si podarená .DÍk.
Prepáč neviem v tej svojej zaujatosti čo je to DD?
Vidím,že si ešte hore-myslím nespíš.Prosím Ťa,nie dobre rozumiem Tvojej odpovedi.Ak chceš spojíme sa cez adminou na E-maili,alebo telefonicky.Ak to samozrejme prijímaš.Rád poznávam zaujímavých ľudí.Vďaka.Pavel.
Vďaka.
@kukulienka71 má absolútnu pravdu o varení podľa normy čsn za socíku, to ti povie každý, kto vtedy tak variť musel, aj o šikovnosti niečo si uliať pre seba :-)
asi najviac ti povie o tom z tých čias Pán @klukodvody ako profík, ktorý to zažil sám na sebe a vie variť v pohode bez normy a s fantáziou, a to od celkom obyčajného až po zložité.
mne sa nezdá, že by ťa chcel ktokoľvek z komentujúcich uraziť, znehodnotiť tvoj recept, akokoľvek ti ublížiť, každý chcel len prispieť svojou troškou o tom, čo vie a čo si myslí. netreba za tým hľadať nič nepríjemné a žiadnu schválnosť.
nech sa ti darí a teším sa na Tvoje krásne recepty!
Nic si nedělejte z některých komentářů.Taková je teď doba,někdo je šťastnější,jiný méně ale tyto stránky by měly sloužit hlavně k debatám o jídle a ne k osobním útokům.Jinak fajn,že i v Německu nezapomínáte pro své blízké vařit to co Vám chutnalo v mládí a na co asi rád vzpomínáte.Mám tyto stránky moc ráda a doufám,že zůstanou i nadále pohodové a budou pohlazením nejen po duši,ale i inspirací pro dobré vaření.Z Plzně,města piva zdraví Kytka.
No takto.. skúšam teraz akože tento podľa čsn.. a nezdá sa mi.. našiel som kedysi aj ja original recept a tam sa veru dáva aj čerstvá paprika, pálivá tiež.. teda ak by pán mohol poslať foto čsn na mail príklad.. alebo IG.. ďakujem. alesko.mucha@gmail.com prípadne #AlesMuchaFotograf