Obyčajný maďarský guláš

Autor receptu: pavelnemecko

Ahojte varecháči. Tak a je to tu. Čo ma napadlo! Uvariť guláš maďarák podľa receptu z roku 1956 podľa normy STN 1101 vydaný ministerstvom hospodárstva, alebo nazvime ho staničný guláš. Striktne všetko dodržiavam, kompletný postup!!! Varím ho Onnline pri písaní. Čiže z prvej ruky. Poďme na recept.

6
porcií
20 minút
príprava
90 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Keď sme to všetko uponáhľaní zohnali, tak poďme na to. Cibuľu opucovať, cesnak to isté. Nadrobno nakrájame a máme dojatého Valentína. /Slzičky sa rinú ako z rýny/. S tou krásnou hovädzinkou sa poihráme a pekne vyrežeme šlachy /to by ani pes nežral/. Nakrájame na veľké kusy, ale ozaj veľké kusy, cca 3 x 3 cm.
  2. Základ: Opucovanú cibuľu a cesnak nadrobno nakrájanú sotíme do hrnca, kde sa už nachádza domáca "hrudkovitá masť" v množstve asi tak dve polievkové lyžice kopcovité. Na dedine k zohnaniu. Pekne do zlatova opražíme a pridáme červ. papriku, kmín zalejeme malým množstvom vriacej vody!!! Pridáme naše mäsko pekne spracované, osolíme, okoreníme dolejeme vriacu vodu - len trochu dusíme, ale nevaríme! Veľmi podstatné!!! Inak to nebude guláš z roku 1956 podľa štátnej normy.
  3. Potom po tom ako okoštovaním zistíme, že mäsko je hotové asi tak nie úplne, ho proste vyberieme do vhodnej nádoby. Šťavu vydusíme až na masť, zaprášime hladkou múkou a ešte krátko opražíme, zalejeme vriacou vodou! A teraz,čo som v živote nerobil dobre rozšlaháme do tvaru omáčky. Čím, to je jedno. A varíme cca 30 minút. Potom pridáme rajčinový pretlak, dosolíme a krátko povaríme. Túto zmes precedíme cez sitko,vrátime späť do kajstróna aj s mäsom a už len krátko povaríme. A budete sa cítiť ako za bývalého režimu na stanici-super jedlo.
  4. Keď nepoužijeme dostatočné množstvo cibuľe, omáčka je nevýrazná. Keď preženieme vysmážanie cibuľky s paprikou ostane to horké! Tá omáčka musí byť sklovitá a hladká. Po dokončení, čo je dosť zložité /sám som to absolvoval/ je z toho jeden vynikajúci guláš s knedľou. Ako v rokoch mojich mladých. A tá omáčka s tromi kúskami mäsa s knedľou je dokonalá. Takto som ešte nič nepripravoval, ale výsledok na 1-dničku.