Obyčajný maďarský guláš
Autor receptu: pavelnemecko
Ahojte varecháči. Tak a je to tu.
Čo ma napadlo! Uvariť guláš maďarák podľa receptu z roku 1956 podľa normy STN
1101 vydaný ministerstvom
hospodárstva, alebo nazvime ho staničný guláš. Striktne všetko dodržiavam, kompletný
postup!!! Varím ho Onnline
pri písaní. Čiže z prvej ruky. Poďme na recept.
6 porcií |
20 minút príprava |
90 minút tepelná úprava |
Postup
- Keď sme to všetko uponáhľaní zohnali, tak poďme na to.
Cibuľu opucovať, cesnak to isté. Nadrobno nakrájame a máme dojatého Valentína. /Slzičky sa rinú ako z rýny/. S tou krásnou hovädzinkou sa poihráme a pekne vyrežeme šlachy /to by ani pes nežral/. Nakrájame na veľké kusy, ale ozaj veľké kusy, cca 3 x 3 cm.
- Základ:
Opucovanú cibuľu a cesnak nadrobno nakrájanú sotíme do hrnca, kde sa už nachádza domáca "hrudkovitá masť" v množstve asi tak dve polievkové lyžice kopcovité. Na dedine k zohnaniu. Pekne do zlatova opražíme a pridáme červ. papriku, kmín zalejeme malým množstvom vriacej vody!!! Pridáme naše mäsko pekne spracované, osolíme, okoreníme dolejeme vriacu vodu - len trochu dusíme, ale nevaríme! Veľmi podstatné!!! Inak to nebude guláš z roku 1956 podľa štátnej normy.
- Potom po tom ako okoštovaním zistíme, že mäsko je hotové asi tak nie úplne, ho proste vyberieme do vhodnej nádoby. Šťavu vydusíme až na masť, zaprášime hladkou múkou a ešte krátko opražíme, zalejeme vriacou vodou! A teraz,čo som v živote nerobil dobre rozšlaháme do tvaru omáčky. Čím, to je jedno. A varíme cca 30 minút. Potom pridáme rajčinový pretlak, dosolíme a krátko povaríme. Túto zmes precedíme cez sitko,vrátime späť do kajstróna aj s mäsom a už len krátko povaríme. A budete sa cítiť ako za bývalého režimu na stanici-super jedlo.
- Keď nepoužijeme dostatočné množstvo cibuľe, omáčka je nevýrazná. Keď preženieme vysmážanie cibuľky s paprikou ostane to horké! Tá omáčka musí byť sklovitá a hladká.
Po dokončení, čo je dosť zložité /sám som to absolvoval/ je z toho jeden vynikajúci guláš s knedľou. Ako v rokoch mojich mladých. A tá omáčka s tromi kúskami mäsa s knedľou je dokonalá. Takto som ešte nič nepripravoval, ale výsledok na 1-dničku.