Obrátený jablkový zákusok s orechmi a so šľahačkou fotorecept
Foto: helena10
Stále z našich jabĺk... Chutný, rýchly, jednoduchý koláč.
Suroviny
Jablková zmes: | |
5 ks stredne veľké |
|
2 PL (kryštálový) |
|
1 PL nastrúhaná |
|
6 PL mleté |
|
trocha |
|
Cesto: | |
5 ks |
|
5 PL |
|
5 PL |
|
3 PL mleté |
|
1 bal. |
|
1 bal. |
|
Šľahačka: | |
1 bal. |
|
200 ml (3,2 %) |
|
Postup
-
1
Jablká potrebujete v takom množstve, aby ste nimi pokryli dno plechu. Plech - dno aj boky - treba vyložiť papierom na pečenie, aby vám nevytiekla šťava z jabĺk, ak máte šťavnaté. Ja som vyložila papierom iba dno a boky som nastriekala olejom na pečenie.
- 2
Očistené, ošúpané jablká narežem na osminky a husto poukladám na dno plechu 24 x 24 cm. Medzery nie je potrebné vypĺňať ďalšími jablkami. Uložené jablká posypem cukrom, mletými orechmi a navrch rozložím niekoľko malých kúskov masla. Do vyhriatej rúry na 180 stupňov dám piecť na 15 minút.
- 3
Cesto si pripravujem, kým sa pečú jablká. Vajcia rozdelím na bielky a žĺtky. S cukrami vyšľahám bielky. Postupne do bielkov prišľahám po jednom žĺtky. Pridám múku s práškom do pečiva a lopatkou jemne vymiešam. Pridám aj vlašské mleté orechy a jemne premiešam. Cesto je nadýchané, jemné.
- 4
Zapečené jablká vyberiem z rúry a pekne na nich rozotrieme hotové cesto. Vrátim do rúry a pečiem na 180 stupňov ešte 20 minút. Kontrolujem. Každý podľa svojej rúry.
- 5
Upečený koláč som hneď ostrým nožom obrezala od bokov plechu, na ktorom sa piekol. Nechám vychladnúť. Opatrne obrátim - prevrátim na pripravenú tácku, aby jablká boli navrchu. Papier, na ktorom sa piekol koláč stiahnem preč.
- 6
Šľahačku si pripravím - vyšľahám podľa návodu. Natriem navrch koláča, na jablká. Ozdobím podľa vlastného vkusu. Narežem a prajem dobrú chuť.
Tiež jablkový zákusok:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu