Jablkový koláč

Obrátený jablkový koláč (Tarte Tatin)

Autor receptu: redakcia

8
porcií
20 minút
príprava
35 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Do panvice s hrubým dnom vhodnej aj do rúry vsypeme cukor a zalejeme ho 60 ml studenej vody. Na veľmi miernom plameni zahrievame, kým sa cukor nerozpustí. Za veľmi mierneho prebublávania necháme variť asi 7–9 minút, kým vznikne zlatistý karamel. Odstavíme z ohňa a pridáme maslo. Maslo necháme v horúcom karameli rozpustiť.
  2. Jablká ošúpeme, rozkrojíme na štvrtiny a vykrojíme z nich jadrá. Ošúpané jablká postupne vkladáme do vody s citrónovou šťavou, aby nezhnedli. Keď sú všetky jablká pripravené, úhľadne ich poukladáme do panvice s karamelom.
  3. Lístkové cesto rozvaľkáme na plát hrubý asi 5 mm. Podľa taniera, ktorý má o niečo väčší priemer než panvica, vykrojíme kruh. Cesto pomocou valčeka prenesieme na jablká naskladané v panvici a jemne ho pritlačíme k okrajom.
  4. Do stredu cesta urobíme malý zárez v tvare kríža, aby počas pečenia mohla unikať para. Panvicu vložíme do predhriatej rúry a pečieme pri 190 °C asi 35 minút.
  5. Upečený koláč vyberieme z rúry a necháme ho 2 minúty odpočívať. Potom ho opatrne vyklopíme na tanier. Porcie koláča doplníme kopčekom kyslej smotany.