Nórsky lapskaus

deninkam - bez fotkydeninkam, 5. novembra 2014

Lapskaus patrí medzi typické nórske jedlá.Tvorí mäso, najčastejšie hovädzie,môže byť aj bravčové, a zelenina. Výzorovo mi pripomína guláš.

4-5
porcie
20 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
1 ks
2 PL
1 l
10 ks
3 ks
1/2 ks
1 ks
1 ks
1 ks
3 PL
podľa chuti
podľa chuti
1 kocka




Postup

  1. 1

    Mäso a cibuľu nakrájame na kocky (asi 1cm) a opražíme na masle na horúcej panvičke. Dochutíme ho soľou a korením a premiestníme do hrnca. Zalejeme vodou tak aby bolo celé mäso ponorené a privedieme do varu.

  2. 2

    Očistíme si zemiaky a zeleninu. Nakrájame ich na kocky, približne takej veľkosti ako aj mäso a pridáme ich do hrnca. S pórom ešte čakáme, ten nepridáme spolu s ostatnou zeleninou. Bez pokrievky varíme až kým všetko nezmäkne, cca 20 min.

  3. 3

    Na záver pridáme zamiešame k zmesi pór, dochutíme bujónom, sójovou omáčkou, soľou a korením. Nóri to podávajú s tenučkými chlebovými plackami, tzv. mors flatbrød, ktoré sa tu predávajú v každom obchode, ale nie som si istá či je to dostať aj na Slovensku, ale tak isto dobre to bude chutiť aj z obyčajným chlebíkom, alebo ja som to jedla už aj samotné.

Diskusia k receptu

evanaaa
Vypadá to zaujímavo, ale aj tak mám dotazy: Prečo sa musí mäso orestovať zvlášť na panvici a potom prekladať do hrnca, nemohlo by sa hneď robiť v ňom? A ďalej, v postupe píšeš, že varíme bez pokrievky asi 20 minút, kým to nezmäkne, to znamená, že aj mäso? Lebo dolu pod surovinami je písané, že tep.úprava 60 minút. A aj ak by to tak bolo, prečo treba variť odokryté, odhliadnuc od toho, že je to nehospodárne, za hodinu sa kilo hovädzieho mäsa asi neuvarí. Ja som dnes varila hovädziu polievku - vývar, podobne, mäso bolo celé ponorené, dala som aj zeleninu, najprv tvrdšiu, potom mäkšiu a celé mi to trvalo najmenej tri hodiny, kým bolo aj mäso mäkké. A zelenina bola síce mäkká, ale nei rozvarená, len zemiak jeden veľký som mala dať úplne nakoniec. Inak v poriadku.
svedka
Robievam tiez,vo Svedsku volaju Lapskojs,ale urcite nepouzivaju bujon...mala by si viacej upresnit recept,ked uz si nevarila a nepridala foto...dusi sa to na kasu,ludia si mozu mysliet,ze je to polievkove :) Kludne aj s pokrievkou,ale nepridavas liter vody...Zvycajne sa robi z mleteho masa,vtedy sa to cele rozvari na kasu...nieco,ako u nas gulas,ci kapustnica-kazdy ma svoj styl a zvyk :)
1x svedka
svedka
*ak je maso pokrajane na kocky,mysli kasu-nieco ako rizoto,ale nie je rozvarena.*ak je maso mlate,vtedy je zelenina uplne rozvarena
evanaaa
Tak ak sa to dokonca má úplne rozvariť, potom ozaj tých 60 minút stačiť nebude.......




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia