Nórsky lapskaus

Autor receptu: deninkam

Lapskaus patrí medzi typické nórske jedlá.Tvorí mäso, najčastejšie hovädzie,môže byť aj bravčové, a zelenina. Výzorovo mi pripomína guláš.

4-5
porcie
20 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Mäso a cibuľu nakrájame na kocky (asi 1cm) a opražíme na masle na horúcej panvičke. Dochutíme ho soľou a korením a premiestníme do hrnca. Zalejeme vodou tak aby bolo celé mäso ponorené a privedieme do varu.
  2. Očistíme si zemiaky a zeleninu. Nakrájame ich na kocky, približne takej veľkosti ako aj mäso a pridáme ich do hrnca. S pórom ešte čakáme, ten nepridáme spolu s ostatnou zeleninou. Bez pokrievky varíme až kým všetko nezmäkne, cca 20 min.
  3. Na záver pridáme zamiešame k zmesi pór, dochutíme bujónom, sójovou omáčkou, soľou a korením. Nóri to podávajú s tenučkými chlebovými plackami, tzv. mors flatbrød, ktoré sa tu predávajú v každom obchode, ale nie som si istá či je to dostať aj na Slovensku, ale tak isto dobre to bude chutiť aj z obyčajným chlebíkom, alebo ja som to jedla už aj samotné.