Nohutlu soğuk yoğurt çorbası - Studená jogurtová polievka s cícerom fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 23. októbra 2014
Nohutlu soğuk yoğurt çorbası - Studená jogurtová polievka s cícerom (fotorecept)
Foto: cesminaz

Studená jogurtová polievka,ktorá sa môže podávať aj ako príloha ;-) a okrem toho,že skvelo chutí..je aj zdravá ;-P

12 minút
tepelná úprava

Suroviny

3 dcl
2 dcl (alebo pšenica)
450 - 500 g
12 dcl
podľa chuti

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Do tejto polievky sa väčšinou dáva pšenica,ale pred pár dňami som sa v jednej Tureckej relácii dopočula,že jačmeň ktorý dávajú ludia väčšinou zvieratám,je velmi zdravi.Rozprávala to jedna kuchárka,ktorá pripravovala na sladko "Kuskus z jačmeňa" ;-) Vraj táto obilnina je teraz nová móda v Turecku,najmä pri dietach,lebo sa z neho nepriberá ;-)) Tak a s týmto novým vedomím,som túto už známu polievku,pripravila tentoraz pre zmenu s jačmenným zrnom ;-P Je naozaj skvelá a podľa mňa,v chuti nieje skoro žiadny rozdiel medzi pšenicou a jačmeňom v tejto polievke.Je velmi chutná,nech už dáte jedno alebo druhé ;-P V obchode som kúpila jačmeň pekne očistený a olúpaný :-)

    Nohutlu soğuk yoğurt çorbası - Studená jogurtová polievka s cícerom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Jeho zrnka su pekne cele..Je zaujímavé,že Turecký názov jačmeňa je "Arpa" presne ako po madarsky "Árpa" :-)) ..takže ho ani nebolo tažké nájsť u nás v obchode ;-P Ale či už použijete pšenicu,alebo jačmeň,postup ostáva rovnaký..

    Nohutlu soğuk yoğurt çorbası - Studená jogurtová polievka s cícerom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    takže..2 dcl zrniek dobre opláchneme,zalejeme znova čistou vodou a necháme 7hodín stáť,aby sa napučali...

    Nohutlu soğuk yoğurt çorbası - Studená jogurtová polievka s cícerom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ..po 7 hodinach,ho máme pekne napučaný :-) vodu v ktorej sa močil zlejeme..

    Nohutlu soğuk yoğurt çorbası - Studená jogurtová polievka s cícerom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Dáme ho do hrnca a zalejeme 10dcl cistej vody a pridáme 1/2kl sol.Takto ho dáme hore variť a varime ho len 10 minut..

    Nohutlu soğuk yoğurt çorbası - Studená jogurtová polievka s cícerom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Úplne tých 10minut stačí,kludne môžte ochutnať ;-) nenechajte ho celkom rozvarit.Voda sa sfarbila do siva,ale to nevadí.V žiadnom prípade vodu nezlejte,lebo sa do nej vyvarila chuť jačmeňa (pšenice) a práve tá je v tejto polievke najdôležitejšia!!! Dodá polievke tú správnu a nezamenitelnú chuť ;-D Veľa ludí uvarí zrno a potom ho scedí,čo nieje správne.Potom zamieša len čistú vodu s jogurtom a vsype do nej cícer a uvarené zrno..no,môžem vám povedať,že ak aj optický rozdiel nieje,ale ten chuťový rozdiel je dosť velký ;-P Ale tým pravdaže nechcem uraziť nikoho,každý si robí podľa svojej chuti :-) ..no a nám,to chutí takto...

    Nohutlu soğuk yoğurt çorbası - Studená jogurtová polievka s cícerom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ..po 10 minutach varenia pridáme cícer,s ktorým to už len necháme 2 minutky spolu prevrieť.Napokon nechame cele vychladnut aspon do letna..

    Nohutlu soğuk yoğurt çorbası - Studená jogurtová polievka s cícerom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ..zatial si pripravíme jogurt..Do jednej misky dame jogurt,sol a 1-2dcl vody.To ze kolko vody date,zalezi od hustoty jogurtu. Ak máte tekutý jogurt,tak vodu ani nemusíte dávat,len ho metličkou dobre vyšlahajte do hladka :-) Cele dobre rozmiešame do hladka,aby bol jogurt pekný hladký a neostali hrčky.Sol si dajte podla chuti a ak jogurt nieje dost kyslý,tak dáme troška citronovej šťavy..

    Nohutlu soğuk yoğurt çorbası - Studená jogurtová polievka s cícerom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ..ked už nam "polievka" vychladla,nalejeme do nej rozmiešaný jogurt..

    Nohutlu soğuk yoğurt çorbası - Studená jogurtová polievka s cícerom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ..premiešame,ak treba dochutíme solou a citronom :-) a dáme do chladničky dobre vychladiť ;-P Ak chcete mať polievku hustejšiu,tak si dáte bud menej vody,alebo viac jogurtu.Niekto má rád,ked je šťava hustejšia a niekto zas tak,ked je ako vodička ;-))

    Nohutlu soğuk yoğurt çorbası - Studená jogurtová polievka s cícerom (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Dobre vychladené to môžte podávať ako polievku,ale je to skvele tiež ako príloha ;-) napr. k mäsitým jedlám,alebo všeliakým posúchom a börekom :-) Dobrú chuť ..

    Nohutlu soğuk yoğurt çorbası - Studená jogurtová polievka s cícerom (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

mariamka
ja som az nedychala,, @cesminaz , bezne obilie sme jedli, kym este nedozrelo, my, "dedincania" :) krasny recept si dala, podlozeny faktami a peknymi fotkami v "akcii", skoda, ze moj cicer uz caka do natierky, zaradujem do poradovnika dalsiu tvoju čorbasi :)
radost
ja viem..nemám sa starať-čomu nerozumiem..bolo mi tu -na Vareche- napísané..ale-ako potom budem vedieť..že jo..??
tak sa pýtam:
je to polievka s cícerom a krúpami..??
bo tie babka volala: geršľa..
:-)
cesminaz
@mariamka ..dakujem za tvoj mili komentar :-) ktory mi ako vzdy vycari usmev na tvari ;-P a budem len rada,ak niekedy vyskusas @zuzanka1367 .. :-))))) ake pekne od teba,ze sa obetujes ;-))) Tak to ma byt,my varechaci si mame navzajom pomahat a vyst si v ustrety :-))
cesminaz
Mila @radost ...ake ze sa nemas starat,pytaj sa kolko chces a co len chces!!!-ak viem,odpoviem velmi rada ;-P Toto je obycajne susene jacmenne zrno.Take iste,co sa dava sliepkam :-) len im sa to dava so supkou a "sebe" bez ;-)) A tak isto je to aj so psenicou ;-P
havino
nemám ani páru o chuti, ale ty vieš tak podať každý recept, že človek aj chuť dostane, ja uložím, za zrnami sa obzerám, lebo aké také si už aj občas meliem do chlebíkov, vieš to dievča, šikovná si
julica
To je super, aká nám je turečtina blízka, aj v slovenských nárečiach sa jačmenným krúpam hovorí geršňa či geršľa. jeej
kukulienka71
@cezminas , vkusné úvodné foto! tvoje recepty čítam podobne ako @mariamka so zatajeným dychom, vždy sa niečo nové dozviem, čomu som veľmi rada. Musí to byť zaujímavá chuť, urobím si takú mini dávku, lebo u nás takéto novoty neprejdú len tak ľahko:-P
cesminaz
@havino :-)) dakujem pekne za pochvalu,aj za tvoje mile slova ;-) ..velmi ma to tesi.Neviem ti tu chut prirovnat k nicomu,ma to svoju vlastnu chut..no,treba ochutnat ;-P @julica ..tento balik na foto,som kupila tu v madarsku v obchode.Na nom je napisane ze "Hantolt Arpa" a tak asi tu "madari" to tak volaju narecim..:-) Iste aj v Turecku to ma narecovo viac nazvov,ale ja to poznam ako "Arpa"-v preklade do slovenciny jacmen.Krupy to niesu krupy,je to cele zrno :-) @kukulienka dakujem :-) si velmi mila,sa velmi tesim,ak svojimi receptami niekoho zaujmem ;-P Skus len mini davku na "kostovku" a daj vediet,budem velmi rada ;-P
susiacik
dakujem za recept.. :) neviem sa dockat, kedy si to uvarim a zjem..
cesminaz
@susiacik ..neviem sice,ako to robia arabi a ci je niaky rozdiel medzi nasimi polievkami :-) ..ale ved ochutnaj a uvidis,ci je ako babkina alebo musis zhanat dalej :-/ Niekto zvykne dotoho aj susenu matu zamiesat,alebo s olejom rozmiesanu matu poliat navrch.Mne to tak nechuti,mam rada ked kazde jedlo ma "svoju" vlastnu chut ;-P a nieje vsetko na jedno kopyto :-) Budem rada ak vyskusas a das mi potom vediet ;-P
eviana
Aaaaach jaaaaaaj... som si teraz veru vzdychla z hlboka... ja by som taaaaaak rada bola v Tvojej kuchyni tichúčko ako malá muška, pozorovala prácu Tvojich šikovných rúk, Tvoju kreativitu a po troške ochutnávala... Veľmi rada čítam Tvoje recepty, vždy sa pri nich vyusmievam do nemoty... Nádherne tu na vareche rozširuješ obzory mnohým z nás... vďaka za to ♥
Ja by som veľmi rada ochutnala z tejto polievočky, zaujímavý postup aj použité suroviny, chuť musí byť skvelá, svieža...
cesminaz
@evianka draha..davno som ta tu nevidela,chybala si mi :-) Dakujem za tvoje krasne slova,ktore ma hreju az pri srdci..Pozdravujem ta a prajem krasny den ;-P