Foto: pivonka
Vlastne sa mi tieto trubičky v jednom kroku nepodarili, sú z nich také čudné korýtka. Hosťom ale chutili, pýtali recept a dcéra sľúbila že Zobraziť celý popisVlastne sa mi tieto trubičky v jednom kroku nepodarili, sú z nich také čudné korýtka. Hosťom ale chutili, pýtali recept a dcéra sľúbila že budú na Vareche. Druhý dôvod, prečo prikladám, že mi pomôžete vyriešiť ten malý problém.
príprava
na 170 °C
Postup
-
1
V pôvodnom recepte bolo uvedené rastlinné maslo, ale mnohé varecháčky uprednosťňujú pravé maslo, tak si vyberte podľa svojej chuti. Z múky, tuku, zakysanky, žĺtkov a štipky soli som spracovala večer cesto, ktoré som zabalíla a nechala cez noc odležať.
-
2
Cesto som vyvaľkala na hrúbku cca 3-4 mm a nakrájala na obdĺžničky asi 5x7 cm. Navila som ich na malé kovové trubičky. (Tie som si pred rokmi kúpila, lebo bol na ich obale výborný recept na tmavé trubičky. Teraz som mala príležitosť na ich ďalšie využitie.)
-
3
Miesto, kde sa mi cesto na trubičke spájalo, som kládla na plech. V rozpise nebolo napísané vajíčko na potretie trubičiek, tak som nepotierala a to bola asi tá chyba.
-
4
Tu už sú trubičky upečené a ešte vyzerajú pekne, ale galiba už sa stala. Cesto v spoji nevydržalo a oddelilo sa od seba. Myslíte, že keby sa potreli vajíčkom, hlavne tie spoje (a nekládli na spodok), že by sa cesto od seba neoddelilo? Alebo máte iné riešenie?
-
5
V miske zmiešame maslo, postrúhanú Nivu a pridáme ostatné príchute. Prísady na plnku som uviedla podľa pôvodného predpisu. Ja som ju chcela trošku pozmeniť a namiesto cesnaku som chcela pridať nasekané orechy.
-
6
Po nezdare ma opustil elán a kúskami orechov som akože "ozdobila" tie malé nepodarky. Ako spomínam v úvode, hosťom chutili, len vyzerať mali ináč.
Ja mám príhodu,robila som šišky ,a ja múdra mucha, cesto vyváľkala,na polovicu vyvalkaneho som naznačila pohárikom kolieska , na každé vyznačené koliesko dala lekvár,cesto druhou neoznačkovanou polovicou som preložila na cesto s lekvárom, a tie brušká čo vytŕčali , tam som s poharikom vykrajovala rad radom šišky, ale nič viac ,ako som ich mala povykrajovené,dávala som ich do panvice piecť, a čo nevidím , krásne sa cesto ponadvihovalo, ale aj pekne odlepilo, v oleji plávali polovice a medzi tým aj lekvár, usmažené polovice som povyberala , posypala cukrom , hotovo , jazyk ani žalúdok vôbec neprotestoval.
@jerica , "múdra mucha" som nepoznala, nahlas som s rozosmiala. Veru sa stáva kadečo.
@viera1 , môže to byť riešenie, stojí za vyskúšanie.
Ten Tvoj problém by som riešila natretím spojov čistou vodou pierkom. Ja mám iba tie trubičky, čo sú na jednom konci užšie, to by som musela cesto krájať na pásiky a tak navíjať?
@garanco , ty si moja krvná skupina, aj ja mám rada syr s orechami, preto som to chcela zmeniť. Myslím, že či malé trubičky, či veľké, problém ostáva. Aj na veľké by sa dalo cesto iba preložiť a spojiť, ako som to ja robila a aj na malé sa to dá navíjať dookola, ako na šamrolky. (Ufff, to je terminus technicus! Ale vieme, o čo ide.) Len aby sa cesto neoddelilo a neboli z toho špirálky. Na väčších trubičkách by si mala väčšie porcie. Čo sa týka malých trubičiek, nechcem im robiť dealera, ale ten sladký recept, ktorý je na obale, ten veľmi odporúčam, ten píše!
@spetkasoli , posielam tiež pekný pozdrav do voňavých Pardubíc. Aj u nás dnes (konečne) celý deň svieti slniečko. Nečakala som, že niekto bude chcieť tento recept zrealizovať, o to viac ma potešila tvoja odvaha :-)) Držím ti prsty, aby sa ti lepšie podarili, ako mne.
@lusinkab , Som zvedavá na tvoju radu, ale nerozumiem poslednej vete, vyzerá byť nedokončená. Budem rada, ak sa na tento recept vrátiš a vysvetlíš mi, ako si to myslela.
@lusinkab , teraz už rozumiem, aj som tušila, že v tom bude mať "prsty" chladnička. Už len vyskúšať, ďakujem za tip.
@medovn íček, som rada, že sa ti recept páči.