Nivové trubičky (fotorecept)

Autor receptu: pivonka

Vlastne sa mi tieto trubičky v jednom kroku nepodarili, sú z nich také čudné korýtka. Hosťom ale chutili, pýtali recept a dcéra sľúbila že budú na Vareche. Druhý dôvod, prečo prikladám, že mi pomôžete vyriešiť ten malý problém.

30 minút
príprava
20 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. V pôvodnom recepte bolo uvedené rastlinné maslo, ale mnohé varecháčky uprednosťňujú pravé maslo, tak si vyberte podľa svojej chuti. Z múky, tuku, zakysanky, žĺtkov a štipky soli som spracovala večer cesto, ktoré som zabalíla a nechala cez noc odležať.
  2. Cesto som vyvaľkala na hrúbku cca 3-4 mm a nakrájala na obdĺžničky asi 5x7 cm. Navila som ich na malé kovové trubičky. (Tie som si pred rokmi kúpila, lebo bol na ich obale výborný recept na tmavé trubičky. Teraz som mala príležitosť na ich ďalšie využitie.)
  3. Miesto, kde sa mi cesto na trubičke spájalo, som kládla na plech. V rozpise nebolo napísané vajíčko na potretie trubičiek, tak som nepotierala a to bola asi tá chyba.
  4. Tu už sú trubičky upečené a ešte vyzerajú pekne, ale galiba už sa stala. Cesto v spoji nevydržalo a oddelilo sa od seba. Myslíte, že keby sa potreli vajíčkom, hlavne tie spoje (a nekládli na spodok), že by sa cesto od seba neoddelilo? Alebo máte iné riešenie?
  5. V miske zmiešame maslo, postrúhanú Nivu a pridáme ostatné príchute. Prísady na plnku som uviedla podľa pôvodného predpisu. Ja som ju chcela trošku pozmeniť a namiesto cesnaku som chcela pridať nasekané orechy.
  6. Po nezdare ma opustil elán a kúskami orechov som akože "ozdobila" tie malé nepodarky. Ako spomínam v úvode, hosťom chutili, len vyzerať mali ináč.