Kakaový zákusok
Kakaový zákusok

Nigerova kocka fotorecept

monty469 - fotkamonty469, 29. apríla 2017
Nigerova kocka (fotorecept)
Foto: monty469

Prečo Nigerova ? To ani sama neviem. Recept mám od svokry, no nikdy som sa jej na to neopýtala. Nigerova kocka je koláčom detstva Zobraziť celý popisPrečo Nigerova ? To ani sama neviem. Recept mám od svokry, no nikdy som sa jej na to neopýtala. Nigerova kocka je koláčom detstva môjho manžela, moja mamka a babka často piekli bublabinu či koláč na kyslom mlieku. Tak som konečne poslúchla manžela, ktorý ma už pár mesiacov upozorňuje na tento koláč, ktorý som naposledy piekla pred mnohými rokmi. Tak, upiekla som :-)

25+10 minút
na 190 °C

Suroviny

200 g
6 ks
100 g
20 g
250 g
50 g
1 ks
250 ml
Sneh:
6 ks
250 g
štipka
Na potretie cesta:
1 PL alebo džem (kyslejší)
Na vymastenie plechu:
Na vysypanie plechu:




Postup

  1. 1

    Do misy dáme žĺtky, práškový cukor, zmäknuté maslo, kakao a dôkladne vymiešame.

    Nigerova kocka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pridáme mlieko, orechy, múku zmiešanú s kypriacim práškom a mixérom dôkladne vyšľaháme.

    Nigerova kocka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Plech s rozmermi 23 x 38 cm vymažeme maslom, vysypeme múkou a vylejeme cesto. Pečieme 25 minút na 190° C.

    Nigerova kocka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Medzitým vyšľaháme sneh z bielkov. Do bielkov dáme štipku soli, vyšľaháme do tuha, pridáme cukor a šľaháme pokiaľ sa cukor neroztopí

    Nigerova kocka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po upečení koláč ešte horúci potrieme tenkou lekváru a rozotrieme sneh. Dáme zapiecť ešte na cca 10 minút. Necháme vychladnúť.

    Nigerova kocka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po vychladnutí krájame na kocky :-)

    Nigerova kocka (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

chica114
No..samé dobroty od teba dneska :-P :-P veľmi sa mi páči tento receptík a určite ho niekedy ked budem mať čas vyskúšam a dám ti potom vedieť ako chutilo :-) smaozrejme že 5* :-) KK
jack
Ách jááj...Koláčik je super,chutnala som ho dávnejšie,asi to bolo možno aj u teba,alebo u mamky.No nepamätám,ale na tom nezáleží,záleží len na tom,že je proste fajn a jednoduchý.Majo vie čo je dobré.A montíček kdeže je?Jeho posledná fotka chýba,neporušuj tradíciu a pridávaj aj jeho pózy:-D Už máme fotoalbum:-)
haji
Krásné celé! Jak recept, postup, koláč, tak fota! Jsi šikulka! Vidíš, Monty, někdy člověk názvy neřeší a pak, když už se není koho zeptat, proč právě takový název, je pozdě. Cítím to tak, že je název odvozenina barvy spodní vrstvy koláče. Vidím, že ti kvete už i mahonie, krásná žlutá barvička. Mávám a pošli po holubovi alespoň kousíček, dííky!!
siisa
Tak a je rozhodnuté, idem ku vám na návštevu !!! Mám navarené, upratané a piecť nemusím, veď hádam ešte niečo zostalo ;) Super koláčik :)
monty469
Mila @Chica114 dakujem ti velmi pekne, kolacik je jednoduchy a rychly, tak urcite skus :-) @Jack ja som ho piekla naposledy este v starom dome, takze uz dobrych 16 rokov dozadu, mamka to nezvykla piect, pre tento krat Monty neukoncil moj recept, do buducna urcite bude! Ako hovoris, u mna je to uz zvykom, ale teraz ti posiela usmev ♡ :-)


45678
Pekne odprezentovany recept, poznam ho po nazvom Negrova kocka, tiez u nas oblubeny.
Kocur je famozny,na zozratie:-)
mitzy
@Monty469 (29.4.2017 18:00)

neuveriteľne milá papuľka :) vždy ma poteší pri tvojom recepte! koláč vyzerá super tiež.
monty469
Mila @Haji , dakujem ti krasne. Nasa Mahonia je pychou nasej zahrady, okrem mensich krickov mame aj jednu velku, ktora okrem krasneho vzhladu aj nadherne vonia, tak sladko, medovo :-) Neuveris, ale pred chvilou na telefonnom drote sedeli dva holuby, zalubenci, ale venovali sa jeden druhemu, nechcela som ich rusit :-D tak snad nabuduce! Dakujem este raz a prajem krasny vikend ♡
@3sandra3 dakujem ti :-)
@Siisa jasne ze este mame, ale pomaly z plechu mizne :-) Tak sa poponahlaj, a ber aj @Torticku :-) Dakujem vam dievcata
@Kukulienka71 dakujem ti velmi pekne :-)
@Terinka55 velmi pekne ti dakujem. Montik v recepte sice nie je, ale ked som poslala @Jackovi posielam aj tebe, kukuk :-)


monty469
@45678 dakujem ti velmi pekne, Monty je nas milacik, aj ked v poslednej dobe je taky umnaucany, ze az! Asi ho velmi rozmaznavame :-)
@Mitzy dakujem ti :-) Tesim sa, ze aj taka malickost ako fotka kocurika urobi ludom radost :-)
klukodvody
Milá @Monty469. Oba recepty jsou bezvadné a těšíme se, jak se do nich dáme. Oba už jsou uložené a snad brzy vyzkoušíme. Všechny Vás srdečně zdravíme. Mějte krásné a pohodové jaro.
radost
@Monty469 (29.4.2017 18:22)

slabo vidím..slabo čujem..
čítam:negerova kočka..
potvrdili to aj tie falošné krásne očká..
sladká chuť..pekný vzhľad..
ktože by ťa u vás nemal rád..??
:-)
jack
@Monty469 (29.4.2017 18:00)Jééj.Ďakujém.Potešila si ma.Obe fotečky sú roztomilé♡.Keby som si ho mohla vziať so sebou do KE...Škoda,že to nejde,ale aspoň si ho užijem u teba.
terinka55
Súhlasím s Tebou @Jack (29.4.2017 19:14)
Dotyčný tu svojimi rečami iba "otravuje vzduch". Keď sa mu nepáči, tak nech si "vytvorí" vlastnú nejakú stránku a tam "mudruje a kibicuje" od rána do večera...
monty469
@Klukodvody (29.4.2017 18:50)

Mily @Kluku velmi si ma potesil s tvojim komentarom. Uz si tu davno nebol. Dufam ze ste obaja v poriadku a zdravie vam sluzi. Dakujem ti velmi pekne a verim, ze ak si ich upeciete budete spokojni. Srdecne vas vsetci pozdravujeme a myslime na vas . Prajem vam krasny vikend
monty469
@Radost (29.4.2017 19:08)

Opäť krasny a vtipny versik od teba. Snazim sa aj ja nieco vymysliet na oplatku,
no asi so mnou nieco nie je v poriadku.
Uz sa mi aj z kečky pari,
no poriadny versik sa mi asi vymysliet nepodari.
U nas ma na rukach nosia:-))
kazdy tyzden si nieco sladke prosia.
Asi uz rymovanie zanecham
a radsej k sporaku pojecham :-)))
luss44
šikovný koláčik, aj keď na mňa dosť cukru, ale však ubrať sa dá vždy. Pridať do snehu trochu mletých orechov by tiež mohlo byť fajn, že? Odkáž kocúrovi že má u nás dvojča, taký istý tu drichme :)
jack
@Monty469 (29.4.2017 19:42)

Waau...A že nevieš rýmovať?Veršíky na počkanie vieš dať.Na varenie talent máš,ale ani v básnení nezaostávaš.Noo...PETRKLUC,čo teraz?Pošleš nás na Hviezdoslavov Kubín,alebo aj ty niečo dáš...Jéééé
monty469
@Luss44 (29.4.2017 19:45)

Dakujem ti velmi pekne. Mas pravdu, cikor mozes vzdy ubrat a aj pridat orechy do snehu by bolo urcite fajn. Posli foto Montyho dvojnika, ak mozes ;-))
monty469
@Jack (29.4.2017 19:54)

Si super!
Moja segra rymuje
skvele na tom pracuje.
Vsetci sme sa pobavili,
na ten Kubin vystrojili.
Uz len versik naucit,
potom mozme zahviezdit!
:-)))
monty469
@Luss44 (30.4.2017 12:27)

Krasne macicky. Presne ako nas Monty a pred nim sme mali presne takeho rysaveho velkeho kocura ;-))
pivonka

Aj ja som už myslela na Montyho a chcela poprosiť , aby si, už podľa tradície, ukončovala recepty jeho fotkou, ale vidím, že nie som sama, už ma zastúpili. A prečo ho chceme na stránke o varení? Nie je to dajaká neosobná mačka, máme k nej, takpovediac, osobný vzťah, tak trochu patrí k Tvojim receptom.
Koláčik vyzerá sľubne a pridať orechy aj do snehu je nápad na ocenenie zlatou vareškou. :-))
1x haji
monty469
@Martab dakujem ti veľmi pekne
@Pivonka teším sa, že naš Monty je tak žiadaný kocúr. Akosi už patrí k mojim receptom. nabudúce dám orechy aj do snehu a hoc je už teraz tento koláčik skvelý s orechami v snehu bude ešte lepší. Ďakujem ti veľmi pekne
Obom prajem pekný deň
sweetlaab
tento recept sa mi páči aj preto, že je tradičný, a viažu sa naň spomienky z detstva, dávam 5*
natascha1
Na základnej škole nám v jedálni k obedu dávali zákusok, ktorý sa veľmi podobá tomuto. Ako dieťa som ho milovala a od základnej školy nikdy nejedla. Je to už zo 40 rokov. Chuť zákusku si pamätám dodnes. Pod snehom bol taký krásne lepkavý. Dievčence, keďže píśete, že je to veľmi starý recept, tak by to mohol byť ON! @Monty ďakujem za jeho zverejnenie a určite vyskúšam.
sracz
... blížia sa júnové 44. narodeniny mojej dcérky Angeliky a tak ju, s Tvojim dovolením, @monty469 milá, odkážem na tentoTvoj chutný sladký rcp. Koláčiky s kyslým mliekom často piekli aj moje dve dobré víly, ako na Barčianskej 32 pod Šibenou horou, tak aj na Komenského 25 v mojich rodných Košiciach. Podľa celosvetového prieskumu číslo 7 predstavuje šťastie, tak Ti ho aj počas tohoto weekendu želám zo dve fúry aj s bočnicami.
monty469
@Natascha1 (2.5.2017 16:30)

Dakujem ti velmi pekne. Cesto je ozaj vlacne a skvele. Verim, ze je to ten kolacik , ktory si aj ty pamätas :-) Prajem ti krasny vikend
monty469
@Sracz (7.5.2017 04:43)

Ja nenachadzam slov. Tolko chvaly
v jeden den ;-) Aj vdaka tebe mam hned nedelu este krajsiu. Budem rada ak dcera tento kolacik upecie. U nas kolace nasich babiciek su tie najoblubenejsie. Dakujem ti velmi pekne a este raz ti prajem tu najkrajsiu nedelu a aj celej tvojej rodinke
kukulienka71
@Haji (29.4.2017 14:44)

máš pravdu, ja poznám tento koláč pod názvom Négerkocka, babka ho často piekla s masťou. mama ho má v zošite písaný pod názvom Černošská kocka:-) to pre tú tmavú piškótu...pekný deň vám želám
1x haji