Foto: zuzanka1367
Recept som našla na hobbymanii, je hodne variabilný, môžete použiť ovocie podľa chuti, dokonca aj kysnuté cesto, ktoré máte v obľube a týmto Zobraziť celý popisRecept som našla na hobbymanii, je hodne variabilný, môžete použiť ovocie podľa chuti, dokonca aj kysnuté cesto, ktoré máte v obľube a týmto receptom sa nechať iba inšpirovať...
príprava
na 200 °C
Suroviny
Cesto: | |
500 g |
|
2,5 dcl |
|
2 ks |
|
125 g (prepustené maslo) |
|
1/2 kocky |
|
2 lyžice |
|
1 lyžica |
|
štipka |
|
Plnka tvarohová: | |
500 g |
|
2 ks (vyšľahaný sneh) |
|
3 - 4 lyžice |
|
0,2 cl |
|
2 lyžice |
|
Ovocie: | |
250 g |
|
250 g |
|
Drobenka: | |
4 - 5 lyžíc |
|
3 - 4 lyžice |
|
1 - 2 lyžice |
|
hrsť |
|
(na potretie) |
|
Postup
-
1
Z osladeného mlieka a droždia spravíme kvások, ktorý keď vzíde pridáme k múke, masti, žĺtkom, zvyšnému cukru, štipky soli a spracujeme cesto. Ide to dobre, tieto mastné cestá sa dobre správajú :) a necháme ho na teplom mieste kysnúť, kým nezdvojnásobí objem...
-
2
Bielky vyšľaháme na tuhý sneh. Tvaroh vymiešame s cukrom, vanilkovo-rumovou esenciou, zlatým klasom a jemne primiešame vyšľahaný sneh. Ovocie poumývame a slivky odkôstkujeme...zatiaľ nám cesto nadvihlo vrchnák.
-
3
Odstrihneme si dva kusy papieru na pečenie vo veľkosti plechu, cesto rozdelíme na dve polovice a na papieri ho rozvaľkáme. Preložíme na plechy. U mňa to boli rozmery približne 35x25cm. Nepodsýpala som múkou, cesto je mastné tak sa nelepilo, ak máte potrebu, trochu podsypte. Na cesto natrite tvarohovú plnku takmer k okrajom a sčasti okraje zatočte, aby boli plnené (také dve otáčky)
-
4
Rozšľaháme vajce a natrieme okraje cesta, na plnku nahusto poukladáme ovocie.
-
5
Múku, cukor a studené maslo rýchlymi pohybmi spracujeme na drobenku, ktorou posypeme ovocie a postrašíme mandľovými lupienkami a necháme ešte 20 minút podkysnúť. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov približne 20 minút.
-
6
Necháme vychladnúť rozkrojíme pozdĺžne a potom po šírke na kocky, dobre sa drží a nemáme suché okraje, ale naplnené tvarohom. Je to taká klasika, mne sa páčil ten nápad s úplným nezrolovaním :) Chute si prispôsobíte sami, buď si viac prisladíte, alebo dáte ovocie podľa vlastnej dostupnosti :)
Diskusia k receptu