Newyorský cheesecake

tabeaa - fotkatabeaa, 26. marca 2011
Newyorský cheesecake
Foto: tabeaa

Tak toto je môj prvý cheesecake, už dlhšie som ho chcela vyskúšať ale keďže mám obmedzenie v sladkom tak som čakala na tú vhodnú Zobraziť celý popisTak toto je môj prvý cheesecake, už dlhšie som ho chcela vyskúšať ale keďže mám obmedzenie v sladkom tak som čakala na tú vhodnú príležitosť, že pre koho ho upiecť. A je to tu, včera mal dedko meniny tak som sa chopila šance a hneď som išla na to :) Inšpiráciu som nabrala z jednej anglickej stránky. Robila som ho včera večer, lebo pri týchto koláčoch ako som čítala je najlepšie keď celú noc sú v chlade aby získali tú správnu konzistenciu. Dnes sme ho chutnali priznám sa že som musela aj ja, mňam

Suroviny

Korpus:
200 g
120 g čerstvé
Plnka:
500 g
250 g
90 g
2 lyžice
4 ks
50 ml
1 lyžička
Toping:
250 g
30 g
1/2 lyžičky
Karamelová omáčka:
50 g čerstvé
1/2 hrnčeka
100 ml




Postup

  1. 1

    Rozomelieme si medovníky, ktoré nám zostali ešte z Vianoc, samozrejme môžeme použiť aj akékoľvek iné sušienky. Zmiešame s roztopeným maslom a touto zmesou vyložíme dno tortovej formy, pokúsime sa aj okraje aspoň do polovičky formy. Dáme do chladničky ztuhnúť pokým si pripravíme plnku.

  2. 2

    Na plnku si rozmiešame tvarohy s kyslou smotanou. Kludne môžeme použiť tak ako ja tvaroh jemný plus kyslá smotana alebo použijeme 750g nejakého smotanového syru a už nemusíme pridávať kyslú smotanu. Prisypeme cukor a múku.( Pracujeme s mixérom alebo ručným šľahačom veľmi rýchlo, v podstate tu ide o to aby sa nám všetky suroviny spojili do jednej hmoty, keď budeme šľahať príliš dlho a na veľkých otáčkach budú sa nám na upečenom koláči vytvárať trhliny a to predsa nechceme :) Potom pridávame po jednom vajcia. Na koniec prišlaháme sladkú smotanu a vanilkový extrakt ( ja som použila vanilkový cukor keďže som nemala extrakt.) V originál verzií je písaná aj citronová kôra, takže kto chce môže pridať a kto nie tak ako ja nemusí.

  3. 3

    Hotovú plnku vylejeme do tortovej formy kde máme pripravený korpus. A teraz pozor rúru si predhrejeme na 180° dáme piecť ale len na 15 min. Potom teplotu znížime na 120° a pečieme okolo 50- 70min záleží na rúre, ja mám teplovzdušnú piekla som ho 65 min a bol upečený presne tak ako má byť. V strede sa má zdať ešte vlhký ako keby nedopečený, nezlakneme sa lebo presne tak to má byť :)

  4. 4

    Medzitým ako sa pečie pripravíme si toping že zmiešame kyslú smotanu cukor a vanilkový extrakt, ja som opäť použila vanilkový cukor. Na ešte horúci koláč vylejeme tento pripravený toping a vrátime späť do rúry na 15 min. Po úplnom dopečení necháme koláč úplne vychladnúť najlepšie aj nikoľko hodín a dať do chladničky najlepšie na noc.

  5. 5

    Podávame s karamelovou omáčkou, ktorú som objavila na jednom blogu a veľmi sa mi zapáčila. pripravuje sa tak že si roztopíme maslo, pridáme cukor, necháme ho trochu roztopiť, potom prilejeme smotanu a necháme asi 5 min. variť na miernom ohni nemali by sme miešať ale občas môžeme. Hotovú omáčku necháme ešte asi 20 min v hrnci. Pred podávaním sa nám možno vytvoria na omáčke také ako keby mastné stuhnuté fľaky, to nevadí roztopia sa ak ju ešte trošku prihrejeme. Prajem delikátny zážitok z chuti :)

    Newyorský cheesecake - obrázok 5

Diskusia k receptu

dorisa
Rozkošný koláčik. Páči sa mi,ako zužitkovavaš medovníčky z vianoc. Škoda,že si nefotila postup. Tvaroh, smotana... všetko super
tabeaa
Ďakujem :) robila som ho včera večer tak narýchlo, myslela som že ho sem ani nedám lebo sa nepodarí ale vyšiel celkom pekne. A ten medovníčkový korpus v kontraste s karamelovou omáčkou sú geniálne fakt, tie chuti sa tak dopĺňajú..
alenka0901
Vyzerá to výborne, tvaroh mám v mrazničke, takže ukladám a niekedy vyskúšam.
3sandra3
to musí byť dobrota...vyskúšam , som zvedavá , ako chutí New York
janger
Podaril sa ti krasne! S medovnickami som este nevidela. Skoda, ze uz nemam...Musi to byt velmi chutne! Receptik odkladam.
babav
Vydareny ,podaril sa ti podla tvojho receptu!Musim ta vsak sklamat, lebo pravy N.Y.cheesecake ma ine zlozenie ingrediencii,aj iny postup (je to trademark mesta New York) .
Dolezite je ,ze si upiekla chutnu tvarohovu tortu;-).Sikulka!
tabeaa
babav- veď ja predsa viem že to nie je pravý NY cheesecake, ináč by bol názov Pravý NY cheesecake :) Ten názov som si len požičala a suroviny som si samozrejme upravila podľa seba ako to zvyknem pri každom recepte :) ale ďakujem pekne za pochvaly a určite odporúčam vyskúšať :)
tabeaa
preto aj tá prípona -ský je to taký New York- sloven(ský) :D
honestka
tak ako ten NEW-slovensky pochvalim, mame radi s ovocim-hlavne s jahodami, pretoze s tym karamelom by pre nas bol velmi sladky.
vierik
Krásne vydarený,vyskúšam ale so sušienkami,lebo perníky sme tiež zjedli.
Ja robím karamel tak,že si upálim cukor s vanilk,cukrom a zalejem šľahačkovou smotanou,pomaly miešať kým sa karamel rozpustí,je hustejší.
marta5
Dakujem,konecne som sa dostala vdaka Vám k receptu.Moja nevesta ho pecie ,je super-no nemohli sme sa dohodnut, lebo v USA su iné miery.Som veľmi rada,ze aj ja ho budem mocť piecť.Ešte ráz vdaka a zelám Vám pekný den.
babav
@marta5 , ak chces vyskusat aj autenticky americky recept na cheesecake ,recept je uverejneny na mojej stranke pod nazvom "Cheesecake ".
dogagador
@babav : NY cheesecake nie je NY trademark, pekaren, co to vymyslela, nema na to patent, Sara Lee tiez robi cheesecake a neplati im nic.....NY cheesecake namiesto tvarohu pouziva syr philadelphia....
babav
@dogagator , cheesecake ma strasne vela variacii ,ale pravy N.Y.ma svoj originalny recept a cream cheese tiez.Predavaju ho vo velkych tehlach a z nich krajaju potrebnu davku.
jeka
vyzerá úžastne,takže ukladám a vyskúšam,dakujem
honestka
Pravdu povediac ja robievam tieto Cheescakes s roznymi typmi tvarohov nie vzdy len s osvedcenym Philadelphia Cream a kazdy jeden je vydareny a dobry. Je pravdou, ze jeho konzistencia je vzdy ina, ale kto ma rad tvaroh, ked je dobre vymixovany chuti mu. Dokonca sme si zvykli na ten, ktory robim zo svojho tvarohu hoci nie je taky kremovy ako original.

= Naviac namiesto keksoveho zakladu ho skuste raz rupiect s lineckym, alebo inym osvedcenym maslovym cestom ako podklad; takto ho pekavaju v Nemecku, podava sa tiez vzdy s ovocim a je uzasny!
Takze Dobru chut kazdemu kto upecie dobry tvaroznik! Osobne ich zboznujem.
egreska
aj ja zbožnujem hociaký cheesecake ," originál aj fake " ak je dobrý na inom nezáleží :-)) tvoj vyzerá úžasne...
lucylee
@tabeaa tento tvarohovy cake nema obdoby! Piekla som ho a zmizol ako sibnutim zazracneho chlebika. Tie medovniky su uzasny napad. Vsetci boli nadseni a uneseni. Urcite som ho nerobila posledny krat. Velmi dakujem za tento recept.
lucylee
Prutika, nie chlebika. Myslim na chlieb a potom to takto dopadne :-)
jozka2
piect by sa mal =forma obalena foliou a ponorena do sirsieho kastrola s vodou aby pocas pecenia nepraskol,toto som videla na TV,ked predvadzali resp.piekli New york Cheesecake.
janikbj
práve sa mi chladí jeden cheesecake - čokoládový so sušenými slivkami. piekla som kamarátke na zajtrajšie narodeniny. nabudúce skúsim tento tvoj. sestra má narodky po Vianociach, určite sa poteší :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia