Nepečený dezert
Nepečený dezert

Nepečené datľové guľky bez cukru

afataga - fotkaafataga, 18. novembra 2017
Nepečené datľové guľky bez cukru
Foto: afataga

Generálka na vianočné nepečenie. Neuznávam prejedanie sa cukrami, tak som skúsila niečo zdravšie. Inšpirácia tu: https://varecha.pravda.sk/recepty/sezamove-brownies-so-sezamovo-cokoladovou-polev/69222-recept.html. Tento rcp. je variabilný, na konci popíšem, aké variácie Zobraziť celý popisGenerálka na vianočné nepečenie. Neuznávam prejedanie sa cukrami, tak som skúsila niečo zdravšie. Inšpirácia tu: https://varecha.pravda.sk/recepty/sezamove-brownies-so-sezamovo-cokoladovou-polev/69222-recept.html. Tento rcp. je variabilný, na konci popíšem, aké variácie mi ešte napadli.

8
porcií
25 minút
príprava

Suroviny

150 g
100 g
100 g
2 PL
2 PL
50 ml
štipka
 (na obalenie)




Postup

  1. 1

    Datle a hrozienka som namočila do vody na 1 hod. Pomlela som orechy a potom pridala ku nim pomixované datle s hrozienkami, kakao, hrozienka v ume a chilli. Akosi sa mi to bránilo spojiť, tak som dala ešte um. Urobila som masu a formovala guľky.

    Nepečené datľové guľky bez cukru - obrázok 1
  2. 2

    Hotové som obalila v kakaovom prášku a dala do košíčkov. Vyšlo mi 17 ks. Jednu som prekrojila, aby bolo vidno, ako vyzerá a sa mi potvora zdeformovala :-). Jedna rada: to ovocie sa nechcelo dobre pomixovať, takže ten um by som pridala už hneď pri mixovaní.

    Nepečené datľové guľky bez cukru - obrázok 2
  3. 3

    Sľúbené varianty: - miesto datlí: figy, slivky, marhule ... - miesto orechov: mandle, mak, kokos, rôzne iné orechy alebo semienka... - na obalenie: orechy mleté, kokos, semienka, strúhaná čokoláda ... - popr. pridať: maslo, arašídové maslo, kokosové maslo, škoricu... Ja určite skúsim figové s mandľami.

Diskusia k receptu

strucik
"Hotové som obalila v kakae"

Snáď v kakau, alebo?
martamm
Robievam podobne, ja nmocene ovocie mixujem spolu s orechami, vznikne mi kasovita hmota, s ktorou sa dobre pracuje. Najviac mi chutia obalovane v kakau
astor
@Strucik (18.11.2017 18:30)

Guľky sa neobaľuju v kakau, ale v kakae.

5. L:Lokál (o kom? o čom?) kakae, alebo teda...v kom, v čom? Podľa vzoru mesto predsa v kakae.
astor
@Redakcia (18.11.2017 20:58)

Gramatické kategórie
kakao

Podstatné meno, stredný rod, vzor mesto
Zdroj:  sk.openoffice.org
(generované zo slovníka pre opravu)
Skloňovanie slova "kakao"

Slovo kakao skloňujeme podľa vzoru mesto.

V nasledujúcej tabuľke sú automaticky (pokusný program vo vývoji) vyskloňované tvary slova "kakao" podľa vzoru mesto:
Pád Singulár (j.č.)
1. N:Nominatív (kto? čo?) kakao
2. G:Genitív (z koho? z čoho?) kakaa
3. D:Datív (komu? čomu?) kakau
4. A:Akuzatív (vidím koho? čo?) kakao
5. L:Lokál (o kom? o čom?) kakae
6. I:Inštrumentál (s kým? čím?) kakaom

Plurál (mn. č.)
kakaá
kaka
kakaám
kakaá
kakaách
kakaami
redakcia
@Astor (18.11.2017 21:08)

Ďakujeme za vyčerpávajúcu odpoveď, no my sa neriadime pokusným programom vo vývoji, ale kodifikovaným slovníkom JÚĽŠ. Samozrejme, ak sa Vám páči viac tvar slova "kakae", nebránime Vám ho používať :)
V každom prípade si myslíme, že dôležitejšie pri tomto recepte - ako tvary slova kakau/kakae - je to, že sa istotne jedná o veľmi chutný dezert a recept inšpiruje mnohých na jeho vyskúšanie.
slavka2012
@Afataga , podarili sa ti, ja som sa vlani inšpirovala @Mitzy a okrem ineho som robila aj kombináciu mak a sušené slivky, obalila som ich v pufrovanom amarante z DM-ky, vyzerali efektne. Časť som pobavila do škatuliek a posledný deň pred sviatkami darovala kolegom. Mali úspech.


tiginko
už vidím moju mladú ako ich šúľa, ona rada takéto "prírodné" patláma. Hneď jej to preposielam. @slavka2012 pekné darčeky si nabalila, ja tiež rada obdarovávam (fúha, neviem či bude cesnak spokojný s týmto výrazom) na Vianoce kamarátov doma vyrobenými dobrotami. Kde sa dajú zohnať také pekné krabičky? Či škatuľky...?
mitzy
@Afi guľky ideálne zložením a chuťami na toto počasie! mňaaaám narobila si mi chute! ;) @Slavka2012 krásne! :)
...no veruže idem aj ja guľôčkovať.
haji
Gulky a guličky - ideální tvar jak na vízor, tak na papanie. Krásná práce a bezva fota! Můj tatínek gulky miloval. Každý rok se usiloval, aby naložil višně do alkoholu. Aby bylo na Vánoce do naplnění středu kuliček. Některý rok se višně v alkoholu naležely víc než bylo zdrávo a tak se masa odpeckovaných višní zakomponovala přímo do těsta. Nebylo překvapení v strede, ale celá gulka vyšla "opitá". Miloval datle i fíky, tvoje gulky, milá Afi, by mu chutily a mně také!
jack
Vyzerá to veľmi lákavo.Určite ukladám a skúsim.Kombinácie máme na výber habadej;-)
afataga
@olinecka presne tak a este su
@martamm predpokladam, ze vodu, v ktorej boli namocene vylejes, mne tam skor chybalo nieco mokre, aby sa to lepsie zmixovalo, aky mixer pouzivas? Nemyslim znacku, ale aky druh, ci tycovy, stolovy, sekacik a tak
@slavka2012 dakujem, mas ich krasne, este ma napadlo obalit v konopnych semienkach, krasne darceky si vytvorila
@frezia dakujem, vyskusaj, vymysli si svoju kombinaciu, urcite nic nepokazis
@tigi tusila som, ze sa chytis :-) aj ked nie su zelene, ale staci obalit v drvenych pistaciovych a je to
@mitzy dakujem, aj teba som typovala, ze sa ti prihovoria :-), vidis, ze nie som len masozravec
@haji dakujem, no tieto su tiez trochu opite z umu a hrozienok v ume, s visnami by to bol vyssi level, ale visne nemaje, som si vypomohla hrozienkami, ver, ze by som rada ponukla teba aj tvojho otca, keby sa dalo
@jack dakujem, tak, tak, len kombinuj a uvidis, co vam najviac zachuti, super budu podla mna susene slivky a mak a aj tie hrozienka v ume
1x haji
arnilka
@Afataga , nepochybujem o skvelej chuti, mám rada takéto drobnosti. chcem sa však spýtať, v čom sú zdravšie, kedže sušené ovocie obsahuje väčšie množstvo cukru ako bežné ovocie. myslím, že táto "sladkosť" sa perfektne vyrovná obalením v kakaovom prášku.
frezia68
@Frezia68 (19.11.2017 16:18) : Podotýkam,nie je až taký zdravý,lebo cukor,ale fajnový,dlho vydrží a dá sa robiť v predstihu :-) (každá líška svoj chvost chváli :-)))). ).


slavka2012
@Afataga , sorry, píšem na iPade, ktorý má predvolený stupídny korektor a keď ho zabudnem vypnúť, robí korektúry aj tam, kde netreba. Niekedy sa na tom dá aj pobaviť:-). @Tiginko , krabičky som kúpila v zahraničí, nielkolko rokov som ich doma sušila a vlani konečne použila.
slavka2012
@Afataga , ešte má napadlo, aby sa hmota dobre spojila, sušené ovocie treba aspoň na hodinu namočit do vody, ale rum im iste tiež neuškodí :-). @Patincatsomekitchen , super, aj mna teší, že ho používame aspoň dve. Ja ho primiešavam aj do iných koláčikov. @Luss44 , Dakujem za link, nemusím ich zháňať vonku.
alex37
jaaj "tvoje gule" vyzerajú teda fantasticky, aj tie varianty sa mi pozdávajú, normálne budem nútená si "zabrblať" ruky :-) Vďaka za recept. Ukladám.
afataga
@Kukulienka71 dakujem za radu
@Arnilka ano obsahuje, ale kolko ich zjes za den? Ja max. 2 ks, isto lepsie ako biely cukor a treba kupovat susene ovocie bez pridaneho cukru
@Frezia68 pozerala som, vyzeraju dobre, myslim, ze tiez by sa tam mohol vynechat cukor, asi by sa svet nezrutil, figy su sladke, nabuduce aj ja pomeliem teda
@Cesminaz tak to sme dve :-)
@Slavka2012 aspon sme sa zasmiali, namocila som ovocie, je to v rcp.
@Alex37 dakujem, tak brbli :-)
atina47
Lidi zlati, toto je web o vareni a ne o gramatice a pozornost by se mela venovat vareni, kde je napsano, ze vyborna kucharka musi byt gramaticky zdatna, copak chcete ty sikovne kucharky odradit, nebylo by jednoduzsi takovou chybu taktne prehlednout.
havino
ja ich mám rada a zhodou okolnosti kvôli návšteve stravujúcich sa úplne bez cukru, hoc ovocný cukor nevylučujú zo stravy, len biely, som ich na rýchlo chystala minulý týžden, ale ozaj rýchlovka a ani nápady v hlave neboli, obaliť kakaom, teda kreativita nula bodov, čiže ako som zvyklá len v kokose obaliť, v orechoch zas mne nechutia, ale chutili aj tak, robila som datle, figy a veľa sušených sliviek, pekanové orechy a ozaj odporúčam tiež len mäsový mlynček, aj sa lahšie formujú, aj ihlan bysom zo zmesy vytvorila :-) ja som mala tak suché figy, že by mi aj mixer odišiel asi, ešte som kedysi v čokoláde máčala, no len na čo viac kalorii, ale ten amarant čo dievčatá spomínajú a @slavka2012 ich má krásne aj pobalené, sa mi veľmi pozdáva, kuknem sa po ňom


martamm
@Afataga (19.11.2017 13:27)

Pouzivam mixer s nozmi, nie pohar, ale taka okruhla nadoba je to, neviem, ako sa vola, ak je hmota sucha, pridam troska vody z ovocia
haji
@Martamm (22.11.2017 12:30)
Volá sa to sekáček (také drtič či kutr). Je buď sólo, nebo příslušenství k tyčovému mixeru či robotu. Mám hodně let, dělala jsem s ním všechno - od pomazánek až po drcení ořechů. Úžasný pomocník do domácnosti. Je-li součástí tyčového mixeru a nebo sólo soliter, je nepříjemné to, že se tlačítko chodu musí po celou dobu mačkat. Můj sekáček je součástí robota a jeho výhodou je, že se drží sám v chodu. Můj sekáček teď stůně, nerozchodil drcení čokolády na vaření - poprvé za dobu více než dvaceti let. Všechno je prvně.
afataga
@Monty469 dakujem
@Havino dakujem, budem teda mliet, ak si mala suche ovocie, mala si ho namocit do vody, slivky mam aj ja rada, ale u nas iba ja, takze skor tie datle a figy, horka cokolada je v pohode, len vies, ze ja na to nemam nervy :-), na obalenie budu dobre aj konopne semienka si myslim
@Martamm ano sekacik sa tomu hovori, ale mne tam zostali kusy, tak sa priklanam k tomu mletiu, dakujem za odpoved
@Haji chudak sekacik, este si ho nedala opravit? Alebo skus brufen? :-)))
1x haji
afataga
@Atina47 (20.11.2017 22:34)

prepac, tebe som zabudla odpovedat, ano je o vareni, ale ja si myslim, ze aj po jazykovej stranke by mali byt rcp. ako-tak v poriadku, ja nie som si vedoma, ze by som napisala nieco zle, ale tak sme to vyriesili salamunsky a je to :-)
haji
@Afataga (22.11.2017 19:28)
Hahaha, brufen, Brute? No nevím, sekáček leží v oboře, nožky má nahoře. Prášek mu stačit nebude. To spíš já jsem na prášky. Ale vše se v radost obrátí. Pracuji na tom. Hezký večer!
afataga
@Haji (22.11.2017 19:49)

:-))), samozrejme, ze bude zas dobre, mas pravdu, aj tebe pekny vecer.
1x haji
elixir
Páčia sa mi, páči sa mi aj dĺžka času prípravy, uložím, skúsim..
afataga
@Elixir (12.1.2018 15:11)

Skus, snad neobanujes, inak som ich potom robila aj na Vianoce a obalila v mletych orechoch, druhe som robila figy+mandle, ostatne suroviny som nechala, tiez boli dobre
marianne
...správne, keď sa to bráni spojiť, treba doliať rum, tiež som toho názoru:-))
marianne
Vynikajúce boli, prvé zmizli, baby sme sa do nich pustili, na fotku nedošlo, nabudúce, budú pravidelne. Ďakujem. Šťastný Nový Rok.:-)
afataga
@Marianne (1.1.2019 12:07)

Tak to mam ozaj radost, inak dobre su aj figy+orechy+kakao+um. Este ma mataju slivky a mak, podla mna tiez by boli dobre, no a samozrejme nejake to pojivo. AJ Tebe stastny novy rok a vela zdravia prajem.
45678
@Afataga (1.1.2019 14:55)

Aj ja som sa Tebou inšpirovala:-) ja ako pojivo používam med,obalujem v kakaovom prášku, ( nepíšem v kakau,aby zasa jazykovedci neboli pohorseni:-)). )
Úspešný a plný zdravia Nový rok želám...
afataga
@45678 (1.1.2019 15:28)

Tiez si ma potesila, med nedavam, lebo nechcem pridavat sladke, ked uz, niekedy davam datlovy sirup, ale to je samozrejme kazdeho vec, hlavne ze nam chuti a je to skoro zdrave :-)
Aj Tebe vela zdravia a stastia v novom roku.
2010
Prislo vhod, vcera som kupil na trhu v preratani kilo za 2 ecka. Takze uz viem ako zuzitkujem.
marianne
Nenamočila som ich vôbec, len vykôstkovala datle a pomlela na masovom mlynčeku, pridala pomleté orechy a zaliala rumom. Konzistencia fantastická, dobre sa pracovalo s hmotou, mastné to bolo z orechov dosť, dala do košíčkov, roztlačila a zaliala čokoládou horkou. Také ďatlove šuhajdy. Výborne.
afataga
@marianne (22.12.2021 16:38)

Som rada, ze som ti ulahodila, my sme dnes s dcerou robili tak isto ako ty, len datle namocene a do masy hrozienka nasosane rumom. Neskoro ma napadlo, ale dobre by bolo dat aj citr. koru.