Nepali set (vegetariánske jedlo)

dixyke - bez fotkydixyke, 9. augusta 2010

Recept pochádza z Nepálu, je to ich národné jedlo podávajú ho v každej reštaurácii, je zaujímavé rozmanitosťou ingrediencií, je náročné na prípravu, niekedy keď Zobraziť celý popisRecept pochádza z Nepálu, je to ich národné jedlo podávajú ho v každej reštaurácii, je zaujímavé rozmanitosťou ingrediencií, je náročné na prípravu, niekedy keď je nejaká slávnosť a moji vegetariánsky priatelia prídu na návštevu tak ho urobím, všetci sú spokojný.

4-6
porcie
90 minút
príprava

Suroviny

300  g
150 g
150 g
100 g
200 g
100 g
2 ks
2 ks
2 ks
1 strúčik




Postup

  1. 1

    Ryžu uvaríme s curcumov, soľou a zlejeme zo zbytku vody a odstavíme. Do vriacej vody dáme postupne zemiaky, karfiol, fazuľové lusky, brokolicu. Brokolicu varíme 2-3 minúty, fazuľové lusky asi 5 minút, karfiol asi 8-10 minút a zemiaky sa varia asi na 70% vyberieme z vody a necháme odkvakpať. Medzi tým dáme variť šošovicu s cesnakom, bobkovým listom, garam masalou a karí, nedáme veľa vody , lebo chceme z nej mať prívarok ale tekutejší, pred dokončením môžeme priliať vodu. Čapaty robíme s celozrnnej múky, trochu oleja, soľ, koriander, mäta, čili a vodu, rozrobíme cesto a narobíme si guličky asi ako mandarínka, rozvaľkame a na platni upečieme ako posúch.

  2. 2

    Do woku dáme trochu oleja a vložíme nakrájanú cibuľu, nakrájanú farebnú papriku, už predvarené zemiaky, karfiol, brokolicu a fazuľové lusky, pridáme soľ,karí, garam masala, koriander, čili papričky, sojovú omáčku a podusíme 2-3 minuty. Nakrájame paradajky , papriku, cibuľu, a upravime ako šalát. Z jogurtu urobíme omáčku že pridáme do neho karí, koriander čili. Jogurtová omáčka ale nemusí byť ja ju neoblubujem.

  3. 3

    V Nepále sa to servíruje na jednu nerezovú tácku v ktorej sú priehlbeniny, vyzerá to ako misky, a tých misiek je na tácke 8, na ryžu je najväčšia tá je v strede na vrchu je o niečo menšia na dusenú zeleninu so zemiakmi , po stranách sú malé na čatný a dahl (šošovicový prívarok), a dole je na čerstvý zeleninový šalát. Ako vidíte na prípravu tohto jedla sa spotrebuje veľa ingrediencií, nie je podmienka že musia byť všetky, ja vynechávam jogurtovú omáčku . V Nepále sa toto jedlo podáva aj s kuracím mäsom, ale aj bez neho. Kuracie mäso sa robi presne tak ako karfiol a zbytok zeleniny, tento recept znesie viac korenín ako sme zvyknutý, hlavne garam masaly.

  4. 4

    Keď je všetko na stole môžeme jesť rukami, ale my to jeme lyžicou, čapaty si namáčame do dahlu (šošovicového prívarku) do čatní a čili. Je to pochúťka. Dobrú chuť.

Diskusia k receptu

martina34
juj, toto je vysoká škola varenia, škoda, že si nedal foto, nezabudni ho pridať, keď budeš toto nabudúce pripravovať, dosť odvážna kombinácia, ale môže to byť dobré :-)
jody
Tak toto by som veru mohla.
Len najlepšie v jednom hrnci. :-) Ktovie, čo by z toho vyšlo...
dixyke
Tento recept sa dá použiť aj jednotlivo, napríklad iba zelenina z ryžou aj tak ho niekedy robím, do ryži dávam curcumu a buď hrášok alebo hrozienka alebo lúpané mandle a ryža basmati chutí úplne inak ako tá naša
mikat
A ako pripravuješ ryžu basmati? Mne sa to akosi nedarí, je stále nejaká pritvrdá... :/ Mne to až tak nevadí, ale malému taká veľmi nešmakuje.
michsamant
Ten plechovy tanier sa vola Tali a to co nan obycajne daju je to najlacnejsie jedlo v strednej Azii (alebo aspon v Indii).

Aj takto to serviruju, kazde jedlo do extra misky a a vsetko na cistom bananovom liste :)


michsamant
Inak je to velmi nezrozumitelne napisane. Mala si rozdelit suroviny podla receptov, lebo tu mas 3 v 1. A potom aj v postupe to rozdelit do 3 casti, bolo by to zrozumitelnejsie, inak jedlo nie je narocne na pripravu, kedze je to zelenina, dlho sa nevari..mozno len dostupnost niektorych surovin na Slovensku je tazsia. Aj ked Garam masala sa da uz vraj dostat bezne v obchode a senovku by mozno mohli mat v lekarni alebo bio potravinach. Tak sa dufam, na mna nenahnevas, len som chcela poradit :)
dixyke
@michsamat áno je to podobné, ale v Nepále je to vcelku a nie s miskami ale ďakujem za autentické foto, aj to stači našincovi na predstavu ako vyzerá orientálna tabula.
dixyke
Áno, to je ono iba obsah tej tácky nie je totožný, ďakujem za autentickú ukázku.
safran
poprosím, môžeš sa mi ozvať do správy? potrebujem sa poradiť... ďakujem




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia