Nepali set (vegetariánske jedlo)

Autor receptu: dixyke

Recept pochádza z Nepálu, je to ich národné jedlo podávajú ho v každej reštaurácii, je zaujímavé rozmanitosťou ingrediencií, je náročné na prípravu, niekedy keď je nejaká slávnosť a moji vegetariánsky priatelia prídu na návštevu tak ho urobím, všetci sú spokojný.

4-6
porcie
90 minút
príprava

Postup

  1. Ryžu uvaríme s curcumov, soľou a zlejeme zo zbytku vody a odstavíme. Do vriacej vody dáme postupne zemiaky, karfiol, fazuľové lusky, brokolicu. Brokolicu varíme 2-3 minúty, fazuľové lusky asi 5 minút, karfiol asi 8-10 minút a zemiaky sa varia asi na 70% vyberieme z vody a necháme odkvakpať. Medzi tým dáme variť šošovicu s cesnakom, bobkovým listom, garam masalou a karí, nedáme veľa vody , lebo chceme z nej mať prívarok ale tekutejší, pred dokončením môžeme priliať vodu. Čapaty robíme s celozrnnej múky, trochu oleja, soľ, koriander, mäta, čili a vodu, rozrobíme cesto a narobíme si guličky asi ako mandarínka, rozvaľkame a na platni upečieme ako posúch.
  2. Do woku dáme trochu oleja a vložíme nakrájanú cibuľu, nakrájanú farebnú papriku, už predvarené zemiaky, karfiol, brokolicu a fazuľové lusky, pridáme soľ,karí, garam masala, koriander, čili papričky, sojovú omáčku a podusíme 2-3 minuty. Nakrájame paradajky , papriku, cibuľu, a upravime ako šalát. Z jogurtu urobíme omáčku že pridáme do neho karí, koriander čili. Jogurtová omáčka ale nemusí byť ja ju neoblubujem.
  3. V Nepále sa to servíruje na jednu nerezovú tácku v ktorej sú priehlbeniny, vyzerá to ako misky, a tých misiek je na tácke 8, na ryžu je najväčšia tá je v strede na vrchu je o niečo menšia na dusenú zeleninu so zemiakmi , po stranách sú malé na čatný a dahl (šošovicový prívarok), a dole je na čerstvý zeleninový šalát. Ako vidíte na prípravu tohto jedla sa spotrebuje veľa ingrediencií, nie je podmienka že musia byť všetky, ja vynechávam jogurtovú omáčku . V Nepále sa toto jedlo podáva aj s kuracím mäsom, ale aj bez neho. Kuracie mäso sa robi presne tak ako karfiol a zbytok zeleniny, tento recept znesie viac korenín ako sme zvyknutý, hlavne garam masaly.
  4. Keď je všetko na stole môžeme jesť rukami, ale my to jeme lyžicou, čapaty si namáčame do dahlu (šošovicového prívarku) do čatní a čili. Je to pochúťka. Dobrú chuť.