Vymazaný recept

nicky13 - bez fotkynicky13, 28. septembra 2020
Vymazaný recept
Foto: nicky13
3
porcie
60 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

500 g
250 ml
1 kocka (čerstvé)
1,5 PL
1 ČL
2 ČL
2 PL
Na potretie:
 (alebo mlieko)
Na posypanie:

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Zmiešame teplé mlieko, rozdrobené droždie a cukor a necháme na linke 10 minút postáť, kým vzíde kvások.

  2. 2

    Medzitým si do misky dáme ostatné ingrediencie a keď kvások bude hotový, tak všetko spolu vymiesime buď ručne alebo robotom. Vymiesené cesto má byť kompaktné a nelepivé. Necháme ho kysnúť kým nezdvojnásobí svoj objem. Ak máme viac času, tak cesto poprekladáme.

    Vymazaný recept - obrázok 2
  3. 3

    Po vykysnutí cesto dáme na pracovnú dosku, rozdelíme na 9 častí po 100 g (mne vyšla posledná trochu menšia).

  4. 4

    Každý kúsok cesta vytvarujeme do guľky a začneme robiť pletenky. 100 g cesta rozdelíme na 3 rovnaké časti, ktoré zapletieme. Pletenky dáme na plech, prikryjeme a necháme podkysnúť, kým sa rozohreje rúra.

    Vymazaný recept - obrázok 4
  5. 5

    Keď je rúra rozohriata, pletenky potrieme vajíčkom alebo mliekom a môžeme posypať soľou a semienkami. Pečieme na 180 stupňov asi 20 minút.

    Vymazaný recept - obrázok 5
Recept je zaradený do kategórií:
Chlieb a pečivo, Kysnuté cestá, Pečené

Diskusia k receptu

Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Nebudem recept chváliť. Načo podporovať kvasenie cesta s už aj tak neprimerane veľkým množstvom droždia? Ja som včera piekla žemle a rožky podľa receptu @Babkamt ktorý je vskutku vynikajúci. Aj v tom recepte som si upravila množstvo droždia na 8 g namiesto 21 g. Už niekoľko rokov pečiem tak, že na 100 g múky dám 1 g čerstvého droždia pri chlebe a 1,5 - 2 g pri tukových cestách. Cesto mi krásne zdvojnásobí objem a chlieb aj pečivo v rúre tiež narastie. Pridávam aj fotku ako dôkaz. Za surova boli rožky ako prst. Chcela som ich malé a tenké.