Nátierka z údeného divého lososa

zolik - fotkazolik, 26. septembra 2014
Nátierka z údeného divého lososa
Foto: zolik

Táto nátierka vznikla veľmi spontánne. Pôvodne som chcela robiť lososový tatarák, ale keďže ten mávame častejšie, tak som si vymyslela túto nátierku. Nič prevratné, ale predsa len trochu zmena. Nepridávala som veľa iných surovín. Cchcela som aby chuť údeného lososa bola dominantná.

2
porcie
15 minút
príprava

Suroviny

130 g Aliašský divý
1/2 ks nasekaná
2 PL
1-2 PL
 čerstvé
 na ozdobenie

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Cibulu a udeny losos nakrajame na male kocky a vymiesame v mixeri (cutter). Pridame biely jogurt a citronovu stavu. Este raz rozmixujeme. Dochutime solou a ciernym korenim.

    Nátierka z údeného divého lososa - obrázok 1
  2. 2

    Podavane s maslovymi toastmi, miesanymi salatmi a krevetami na studeno.

    Nátierka z údeného divého lososa - obrázok 2
  3. 3

    A na zaver moja prva misa ako neskoroletne zatisie v kute terasy. Prajem Vam vsetkym pekny weekend.

    Nátierka z údeného divého lososa - obrázok 3

Diskusia k receptu

jozka2
prepac,pises z diveho,ono su aj domace lososy? alebo len dive.recept stoji za vyskusanie a k cerstvemu bagel s cream cheese na ranajky.
mirop
@jozka2 ano su dive a chovane na sadkach... ale tatarak sa z robis cerstveho nie? o udenom tataraku som nepocul..
kukulienka71
to je ako voľne žijúci, vylovený z mora, ten divý a sú aj chované vo veľkom. Dobré suroviny, jednoduché, iste by mi chutilo. Pekné obrázky, aj ten posledný;-)
zolik
Tohto lososa som kupila ako "Alaska Wildlachs geräuchert". Na google som sa docitala, ze sa jedna o rybu zijucu vo volnej prirode. Na europsky trh sa dodava hlavne ako udena. Dokonca sa uvadza, ze udenie je specialny proces podla starej ruskej receptury.
zolik
@mirop , aj z udeneho lososa sa robi tatarak. Dokonca dlhsie vydrzi, co je samozrejme tym ze je udeny. Ma ale intenzivnejsiu chut. Prajem peknu sobotu.
svedka
Skus niekedy s koprom,neobanujes :) Pekny recept.
deer
Jasný a jednoduchý recept, určite vyskúšam :) Lososa môžem na všetky spôsoby.
salinka
Nevedela som, že losos môže byť aj zdivený:-) Recept výborný, viem si predstaviť tú chuť.
jozka2
tak,tak salinka,preto som sa opytala ci z diveho.Vela ludi nema o tom predstavu,preto by skor sedelo volne zijuceho ,lebo dive su aj na farmach chovane,ony nie su zdomacnene.
honestka
ako hovori @zolik : Je mozne ze si kupila tkzv. “Wild Alaskan Sockeye Salmon” ktory je ozaj specialitkou cerstvy, ale snad este viacej popularny udeny.
Vzdy je ho dostatok prave v tomto obdobi, a udeny pred Vianocami.

Boli casy, ked do nasho mesta prichadzali obrovske trucky naplnene mnozstvom ryb, kedy sme ich vyhodne kupovali na tucty a vycistene mrazili. Dnes je vsak Sockeye niekolkokrat znasobena a tak pre mnohych ostal ozaj len tou “specialitou” v obidvoch podobach.
Oproti tym bezne sa tu predavajucich /Pink salmon-ruzovym a pestovanym v liahnach/ je ozaj neskutocne chutny a dokonca sa ho oplati kupit aj v konzerve.
Jeho farba je zaujimava tym, ze pokial zije v oceane je modra a keď sa vrati do riecnej vody /Fraser River/ ocervvenie.
Je velmi zaujimave vidiet documentarny film o nich ked sa pocas spamu premiestnuju do sladkovodnych riek.
Na brehoch stoja Grizzly a Hendy macovia medvedici ktorym staci otvorit tlamu a lietajuci salmon im vleti rovno do nej a obed je na svete.
Pre mna je prave salmon rybou, ktora je castou pochutkou hlavne v jednoduchej uprave.
Urobila si chutny pokrm.
zolik
@izabella , dakujem za mily koment
@svedka , s koprom je to uz original skandinavske, tentokrat bol v tej malej bielej miske zmiesany s jogurtom ako dip
@deer , skus, nie je to nic vynimocne, ale chuti to
@salinka , a mozno bol aj zdiveny, ked sa zatulal az ku mne ;-)
@jozka2 , prelozila som "wild" ako divy, ale mohol byt aj chovany a potom nasledne zdivel :-)
@afataga , dakujem, je to "jedle".

Specialna vdaka za odborny vyklad patri Tebe @honestka , ze si to sa pytajucim vysvetlila za mna. Lepsie by som to nenapisala.

Zaujímavé video z archívu TV Varecha