Nátierka z pečenej zeleniny a krémového syra fotorecept

mariamka - fotkamariamka, 25. júla 2013
Nátierka z pečenej zeleniny a krémového syra (fotorecept)
Foto: mariamka

Inšpirovala som sa receptom z internetu, našla som ho pod heslom "zucchini", ako inak :) Rozmixovaná pečená zelenina, dochutená krémovým syrom. Na leto ako stvorená ľahká nátierka. Aj keď som celkom nepoužila pôvodné suroviny, nátierka chutila skvele.

Suroviny

2 ks alebo zelená
1 ks veľká
4 strúčik
1 ks alebo tekvica malá
1 hrubší plátok
150 g cream cheese
1 PL
podľa chuti (nemusia byť)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Zelenina, ktorú som použila: 2 papriky zelené, cibuľa biela, cesnak, plátok zeleru, tekvica. Určite sa dá nakombinovať rôzna iná zelenina, napr. baklažán, cuketa, cvikla, možno aj mrkva, petržlen... vyskúšam nabudúce :)

    Nátierka z pečenej zeleniny a krémového syra (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zeleninu nakrájame na kocky, kolieska. Polejeme olejom a premiešame, aby olej obalil všetky kúsky.

    Nátierka z pečenej zeleniny a krémového syra (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na plech dáme papier na pečenie alebo alobal, pokvapkáme olejom, rozložíme zeleninu a dáme piecť asi na 200 °C cca na 45 minút, občas premiešame.

    Nátierka z pečenej zeleniny a krémového syra (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Treba sledovať, aby nezhorela. Po upečení by mala byť mäkká a okolo okrajov začať hnednúť - karamelizovať, čo dodá nátierke zaujímavú chuť. Vypneme, necháme úplne vychladnúť.

    Nátierka z pečenej zeleniny a krémového syra (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po vychladnutí dáme do mixéra, pridáme krémový syr, napr. Lučinu, ale podľa mňa môže byť aj krémový tvaroh, alebo odkvapkaný jogurt. Ja som použila smotanovú nátierku s jogurtom a vlákninou a bolo to výborné.

    Nátierka z pečenej zeleniny a krémového syra (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Rozmixujeme dohladka, resp. do konzistencie akú chcete, ja som nechala menšie kúsky. Dochutíme soľou, čiernym mletým korením, bylinkami podľa fantázie, hodí sa čokoľvek. Mne tomu nechýbalo nič, navyše paprika bola mierne pálivá, tak to bolo aj príjemne pikantné.

    Nátierka z pečenej zeleniny a krémového syra (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Podávame na chlebíku, bagetke, klasicky ako nátierku. Uskladňujeme vo vzduchotesnej nádobe v chlade. Mala by vydržať týždeň, ak sa nezje, o čom pochybujem :)

    Nátierka z pečenej zeleniny a krémového syra (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

alena45
asi by som pol plechu pečenej zeleniny vyjedla a čo so zvyškom ? Veru, toto je skvelé využitie.
mariamka
@alena45 @naninka1 dakujem :) pecena zelenina chuti skvele, trosku dlhsie trva jej prprava, ale stoji to zato, a natierka s nou je znamenita, chodim ju vyjedat tak samu, nenapadne :)
lusinkab
:-))) jedla som nieco podobne v jednej restike ale takto podomacky urobene to musi byt este lepsie :-) takze ukladam a vyskusam :-)
pusta
@mariamka , perfektný zdravý recept, si veľmi kreatívna - to vravím o tebe už dávno :-)))
aj ja ho spravím.
medovnicek
aj mne sa veľmi páči, sme navyknutí, že cez víkend vždy nejakú pripravím, takže sa necháme teraz tebou inšpirovať:)
nika72
práve so ju dorobila super chutí veľmi pekne ďakujem za recept....;)
mariamka
@nika72 , @medovnicek dakujem za pozornost a @nika72 aj za vyskusanie, zhoda nahod, prave peciem zeleninku, bude zas nieco ine, ta chut je naozaj nezamenitelna, som rada za spravicku, na zdravie :)
nika72
ja by som sa ťa chcela spýtať či si to neskúšala s hríbmi .... :-)
mariamka
@nika72 konkretne tuto natierku nie, ale naposledy, ked som piekla zeleninu (vid moj recept Pecena zelenina v pikantnej zalievke..) dala som aj sampinony a su v tom vyborne, myslim, ze to nic nepokazi, a mozno by to slo aj cisto s hribami, ved je x-hribovych pomazanok :)