Naša tatárska omáčka (aj do šalátov)

zdezda - fotkazdezda, 30. marca 2010

Túto omáčku darovávam, samozrejme iba na prianie budúcich obdarovaných, ktorí ju už ochutnali u nás, namiesto bonboniéry či vína :-)

12
porcií
10 minút
príprava

Suroviny

1 ks
2 ks
1 strúčik
1 PL
štipka
štipka
1 dcl
do zhnustnutia

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Ak máš ponorný mixér, je to veľmi jednoduché. Vezmi si zaváraninový pohár/7dcl/ naťukni vajce a hoď ho celé surové do pohára. Pridaj do neho pokrájané/aspoň trošku/ ostatné tuhé ingrediencie, koreniny a rozmixuj.

  2. 2

    Asi po 30 sek. mixovania,/stále mixujeme/ začneš po troške pridávať obľúbený ole,j až do zhustnutia, ktoré očakávaš. Zaváraninový pohár, zatvorený originálnym uzáverom so super omáčkou ti vydrží v chladničke aj 7 dní. No myslím si, že ho použiješ hneď na prípravu mnohorakého šalátu, alebo do pomazániek. Ak máš statický mixér, postup je takmer ten istý, ibaže musíš z mixéru preliať omáčku do nádoby, do chladničky.

Diskusia k receptu

35 komentárov k receptu
výborná vec, hlavne keď sú domáce vajcia. Ja robím podobne len najskôr dám vajce a horčicu a po troške pridávam olej, čiže si spravím základnú majonézu a potom pridám ostatné ingrediencia, ja dávam ešte trochu sardelovej pasty.
Ďakujem za vaše povzbudivé reakcie, ospravedlňujem sa za chybu v slove bonboniére treba tam na konci -y, písala som vám prvýkrát a tak som sa sústredila na postup pri písaní, až ma to zmiatlo. No ešte mám vyskúšané, pre tých čo sa boja surových vajíčok, že namiesto neho prilejem do mixéra , ako prvé mlieko-1dcl, trvanlivé.
robievala,som,no niekedy sa mi majonéza nepodarila,bola vodová a musela som ju vyliať.Asi neboli suroviny jednej teploty.Len tie vajcia,keď kupim v obchode,neviem,či su čerstvé.
Je chutná ,tatarku robievam tiež,
no a majonézu si robím , z dvoch vajíčok , nedám cesnak ani uhorky, miesto uhorkovej šťavy dám citrón,ostatné ostáva.Vajíčka by mali mať teplotu z ľadničky.Je dobre si to vystriehnuť pri šľahaní , keď je majonéza dobre hustá , netreba to ďalej mixovať,potom to zvykne zmeniť konzistenciu na riedku.
Ja robim majonezu bez vajec.Jeden diel nizkotucneho mlieka, dobre vychladeneho pridam tri diely oleja.Ponornym mixerom slaham, mixer nechham bezat na dne nadoby po chvilke postupne vytahujem mixer om hmotu hore nad hladinu.Pridam potrebne ingrediencie.
dnes som ju robila, vyborna, akurat som dala dve vajicka, lebo mi nechcela hustnut a nechcela som tam dat zas vela oleja, akurat je trosku zelena z uhoriek, ale chutovo vyborna, hned sla do salatu...dakujem za recept
Tatarska je veľmi dobrá, robievala som jú veľmi často, ale bez tvojho zlepšnia, ten je tiž super. Dnes už nič majonezové nerobím, kôli manželovi aaj sebe.
Tento recept prisiel ako na zavolanie. Prave vcera som rozmyslala, ze sa na Vareche budem musiet poradit, ci niekto nevie recept, nakolko sa mi jej zasoby zo Slovenska minaju. A strasne ju mame radi. Takze ju odkladam do KK a dakujem!!!
Az teraz som si vsimla, ze tam treba aj uhorkovy nalev :-( a to tu teda tiez nezozeniem. Neda sa to niecim nahradit? Inac poprosim mamu, aby mi poslala. To sa lahsie posle ako tatarska ;-).
kto nemôže surové vajíčko, stačí speniť na oleji cibuľu, potom pridať pokrájanú cuketu, trošku restovať, ponorným mixérom mixnúť a ochutiť /soľ, korenie, horčica, kyslá uhorka, mäkký syr /trebárs aj v črievku/ tatarka je hotová a dietna. Cuketový základ osolený so ľtikou korenia sa dá aj v malých pohárikoch vysterilizovať a v zime iba dochutiť.
Recept mám už dávno uložený, zajtra ju vyskúšam. Robím síce podobne, ale pod stromček som dostala mixér z Zepteru a tam nejde vôbec vajce. Potom vyskúšam a zverejním.
Pamatujete se na ruční šlehače: plastová nádobka a ve víku 2 metly, které se točily, když jste otáčely kličkou???? V tom se mi nejlépe dělala majonéza a tatarka. Nevím proč, ale vždycky nádherně zhoustla, že se skoro dala krájet.
Pamatujete se na ruční šlehače: plastová nádobka a ve víku 2 metly, které se točily, když jste otáčely kličkou???? V tom se mi nejlépe dělala majonéza a tatarka. Nevím proč, ale vždycky nádherně zhoustla, že se skoro dala krájet.
:-) dakujem, za komentariky, @astheart ,ano pamatam si na metlicky, no v nej by som asi cesnak nevymixovala, v tom sa naozaj robila dobre majolka-zltka+olej, u nas to metlickovali vzdy chlapi, kedze oni najviac lubili majonezovy salat :-)
prvykrat robena... chutovo velmi dobra... ale ani mne velmi nezhustla...

Tiez mi v recepte chyba uviest aspon orientacne mnozstvo oleja, co tam ide...
zifi, olej prilievam do zhustnutia, podla toho, ci ju chcem dat do salatu, ci ako dip. Velmi zalezi na tom, aby si pridavala olej p o m a l y :-)
dakujem za reakciu. Olej som lial prudom asi ako tensi spagat... no ked uz sa mi zdalo, ze som tam dal skoro take mnozstvo, ako uz som mal po vlozeni vsetkych surovin, a ze to dalej nehustne, prestal som prilievat olej... Takze ina forma otazky: Kolko oleja (orientacne) tam mam priliat, aby som dostal konzistenciu, ako dostat kupit v obchode?

Pridaj komentár k receptu: