Naša kapustnica

mirkajan - fotkamirkajan, 1. novembra 2011
Naša kapustnica
Foto: mirkajan

Včera sme od mojich rodičov doniesli tohtoročnú kyslú kapustu, takže hneď ju bolo treba okúsiť a varila sa teda (pred)vianočná kapustnica. Recept na ňu Zobraziť celý popisVčera sme od mojich rodičov doniesli tohtoročnú kyslú kapustu, takže hneď ju bolo treba okúsiť a varila sa teda (pred)vianočná kapustnica. Recept na ňu mám od svojho otca a moje deti sú do nej natoľko zamilované, že minulý rok sa jej u nás od Vianoc do Nového roka zjedlo 20 litrov... Najlepšia kapustnica je odstáta a niekoľkokrát zohrievaná, u nás je problém, aby sa malo čo odstáť a zohrievať...

10-12
porcií
180 minút
príprava
90-120 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
cca 3 l, alebo voda
1 hrsť
3 ks
1 ks
2 ks
50 g
1 ks
3 ks - strúčiky
 podľa potreby
250 ml
2 PL
1-2 ks (nemusí byť)




Postup

  1. 1

    Množstvo surovín je len veľmi orientačné, keďže aj pôvodný recept od ocina mám len so surovinami bez udania množstva. Takže do 5 l hrnca vložíme kosť z bravčového karé, klobásy (čím suchšie, tým lepšie), kyslú kapustu, sušené huby a sušené slivky, zalejeme vodou z kyslej kapusty alebo vodou ( najlepšie je asi zmiešať to pol na pol), môžeme pridať 1-2 masoxové kocky ( najmä ak kapustu zalievame čistou vodou, nie vodou z kyslej kapusty). Varíme na miernom plameni cca 1,5- 2 hodiny, kým nie je mäkké mäso z bravčovej kosti.

  2. 2

    Potom bravčovú kosť i klobásy vyberieme z kapustnice, klobásu pokrájame na kolieska, mäso z kosti oberieme a pokrájame na drobno.

  3. 3

    Očistenú cibuľu a cesnak rozmixujeme na kašu. V hrnci rozpustíme maslo, opražíme na ňom chvíľu cibuľovo-cesnakovú kašu, pridáme MČK a mletú papriku( papriky asi 2-3 ČL), premiešame, pridáme 2 PL hladkej múky, opražíme a zalejeme studenou vodou (asi 3 dcl). Miešame, kým nevznikne redšia kaša. Túto kašu precedíme cez sitko do kapustnice. Premiešame, necháme prevrieť.

  4. 4

    Na záver prilejeme smotanu na varenie, v ktorej môžeme rozmiešať hladkú múku, ak je polievka riedka. Znovu necháme prevrieť ado hotovej polievky vložíme pokrájané mäso a klobásu. Ak odoláte a nepustíte sa do nej hneď (ako je to u nás), najlepšia je, ak sa aspoň cez noc odstojí a podávame so zemiakovým (alebo iným) chlebom. Dobrú chuť!

Diskusia k receptu

tinca
ja robím podobne ako ty len aj kúsok údeného a bez masoxu a smotany. Čo sa týka klobásy ja mám iný názor, práve do kapustnice má ísť menej suchá klobása, lebo tá príliš suchá po vyvarení zostane ako papier. Je to vec chuti,zahusťujem porajbaným zemiakom. Ale kapustnica na akýkoľvek spôsob je výborná, už sa teším na vianoce,lebo dovtedy nebude, aby lepšie chutila.
evusik
tak na klobásku do kapustnice mám rovnaký názor ako @tinca... klobáska by mala byť mäkkšia.... u nás keď sa zabíjalo a varila sa zabíjačková kapustnica, tak sa pridávali guľky s klobásového mäsa a to bola dobrota, aj keď samozrejme zabíjačková kapustnica je celkom iná ako klasická vianočná...
@mirkajan tvoja kapustnica je určite výborná, my sme tiež kapustnicový a dobrú kapustnicu dokážeme jesť aj týždeň :-)
rudy999
hriby do kapustnice patria. ja prvy dubak a osikac nakrajam a zamrazim.a spilu zo susenymi davam do vianocnej kapustnice. do nej davam 6 druhov klobas. do vianocnej nedavam ziadne kosti maso...len klobasky. no a kto pouziva masox a vegetu nieje kuchar. des.
jojino
@Rudy999 (12.10.2017 16:21)

Neviem, čo ťa viedlo "vyhrabať tento recept z hrobu", ale nevadí. No ale, kto dá do kapustnice 6 druhov klobás, nie je kuchár. dnes.
arnilka
Ale pravé hríby dubáky do kapustnice patria. Napr. do Východniarskej vianočnej kapustnice sa dávajú dubáky, najmenej 3 druhy klobás a mrvenička - región Prešova.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia