Naša kapustnica

Autor receptu: mirkajan

Včera sme od mojich rodičov doniesli tohtoročnú kyslú kapustu, takže hneď ju bolo treba okúsiť a varila sa teda (pred)vianočná kapustnica. Recept na ňu mám od svojho otca a moje deti sú do nej natoľko zamilované, že minulý rok sa jej u nás od Vianoc do Nového roka zjedlo 20 litrov... Najlepšia kapustnica je odstáta a niekoľkokrát zohrievaná, u nás je problém, aby sa malo čo odstáť a zohrievať...

10-12
porcií
180 minút
príprava
90-120 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Množstvo surovín je len veľmi orientačné, keďže aj pôvodný recept od ocina mám len so surovinami bez udania množstva. Takže do 5 l hrnca vložíme kosť z bravčového karé, klobásy (čím suchšie, tým lepšie), kyslú kapustu, sušené huby a sušené slivky, zalejeme vodou z kyslej kapusty alebo vodou ( najlepšie je asi zmiešať to pol na pol), môžeme pridať 1-2 masoxové kocky ( najmä ak kapustu zalievame čistou vodou, nie vodou z kyslej kapusty). Varíme na miernom plameni cca 1,5- 2 hodiny, kým nie je mäkké mäso z bravčovej kosti.
  2. Potom bravčovú kosť i klobásy vyberieme z kapustnice, klobásu pokrájame na kolieska, mäso z kosti oberieme a pokrájame na drobno.
  3. Očistenú cibuľu a cesnak rozmixujeme na kašu. V hrnci rozpustíme maslo, opražíme na ňom chvíľu cibuľovo-cesnakovú kašu, pridáme MČK a mletú papriku( papriky asi 2-3 ČL), premiešame, pridáme 2 PL hladkej múky, opražíme a zalejeme studenou vodou (asi 3 dcl). Miešame, kým nevznikne redšia kaša. Túto kašu precedíme cez sitko do kapustnice. Premiešame, necháme prevrieť.
  4. Na záver prilejeme smotanu na varenie, v ktorej môžeme rozmiešať hladkú múku, ak je polievka riedka. Znovu necháme prevrieť ado hotovej polievky vložíme pokrájané mäso a klobásu. Ak odoláte a nepustíte sa do nej hneď (ako je to u nás), najlepšia je, ak sa aspoň cez noc odstojí a podávame so zemiakovým (alebo iným) chlebom. Dobrú chuť!