Náš makový závin fotorecept
Foto: luwinka
Náš obľúbený závin som dnes upiekla.
porcií
na 200 °C
Suroviny
400 g |
|
200 ml vlažné |
|
1/2 kocky |
|
1 ČL (do kvásku) |
|
1 ks |
|
štipka |
|
100 ml |
|
2 PL |
|
Plnka: | |
200 g mletý |
|
6 PL |
|
podľa potreby |
|
Postup
-
1
Ako prvé si urobíme kvások. Do hrnčeka rozdrobíme droždie, pridáme 1 čaj lyž. kryšt. cukru a medzi prsty múky. Zalejeme 1 dcl vlažným mliekom. Necháme vykysnúť. Do misy dáme múku, žĺtok, olej, soľ, kryšt. cukor, kvások a zvyšné mlieko. Vypracujeme cesto , ktoré necháme odpočívať pod utierkou 35 minút.
-
2
Potom cesto rozváľkame na pomúčenej doske do tvaru obdlžnika.
-
3
Plnka: Pomletý mak ochutíme cukrom a zalejeme ho mliekom, toľko aby nám vznikla plnka taká akurát, aby nebola príliš riedka, lebo by nám pri nanášaní na cesto stekala.
-
4
Teraz začneme rolovať závin smerom k sebe.
-
5
Keď ho máme zvinutý, tak ešte kraje podohneme na oboch stranách.
-
6
Preložíme ho na vymastený plech a potrieme ho olejom povrchu a necháme ho ešte 10 minút podkysnúť.
-
7
Dáme ho do vyhriatej trúby a pečieme 35 - 40 minút na 200 stupňov.
-
8
Ešte horúci ho potrieme olejom. Chvíľku počkáme a potom ho posypeme po vrchu práškovým cukrom.
-
9
Necháme ho vychladnuť a nakrájame ho na kúsky. Mne vyšlo 16 kusov.
-
10
V reze.
-
11
Je výborný.
Pripomienka: závin si mala pred pečením popichať vidličkou, ale asi ani nebolo treba.
Pri miesení cesta treba tuk (olej) pridať až posledný! Niekto dáva do maku aj trochu škorice.
Ukladám do KK a vyskúšam, mak mám zomletý.