Makový závin

Náš makový závin (fotorecept)

Autor receptu: luwinka

Náš obľúbený závin som dnes upiekla.

16
porcií
35-40 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Ako prvé si urobíme kvások. Do hrnčeka rozdrobíme droždie, pridáme 1 čaj lyž. kryšt. cukru a medzi prsty múky. Zalejeme 1 dcl vlažným mliekom. Necháme vykysnúť. Do misy dáme múku, žĺtok, olej, soľ, kryšt. cukor, kvások a zvyšné mlieko. Vypracujeme cesto , ktoré necháme odpočívať pod utierkou 35 minút.
  2. Potom cesto rozváľkame na pomúčenej doske do tvaru obdlžnika.
  3. Plnka: Pomletý mak ochutíme cukrom a zalejeme ho mliekom, toľko aby nám vznikla plnka taká akurát, aby nebola príliš riedka, lebo by nám pri nanášaní na cesto stekala.
  4. Teraz začneme rolovať závin smerom k sebe.
  5. Keď ho máme zvinutý, tak ešte kraje podohneme na oboch stranách.
  6. Preložíme ho na vymastený plech a potrieme ho olejom povrchu a necháme ho ešte 10 minút podkysnúť.
  7. Dáme ho do vyhriatej trúby a pečieme 35 - 40 minút na 200 stupňov.
  8. Ešte horúci ho potrieme olejom. Chvíľku počkáme a potom ho posypeme po vrchu práškovým cukrom.
  9. Necháme ho vychladnuť a nakrájame ho na kúsky. Mne vyšlo 16 kusov.
  10. V reze.
  11. Je výborný.