Narodeninová torta
Narodeninová torta

Narodeninová torta so švajčiarskym maslovým krémom a bielou čokoládou fotorecept

olinecka - fotkaolinecka, 3. septembra 2023
Narodeninová torta so švajčiarskym maslovým krémom a bielou čokoládou (fotorecept)
Foto: olinecka

Dúfam, že torta potešila oslávenca. Ja poteším receptom...

80-90 minút
príprava
30-35 minút
na 180 °C

Suroviny

Svetlé cesto:
6 ks
200 g
štipka
1 ČL (alebo vanilkový cukor)
150 g
50 g
Tmavé cesto:
6 ks
200 g
štipka
3 PL preosiate
50 g
150 g
Švajčiarsky maslový krém:
5 ks
300 g
300 g (zmäknuté, pokrájané)
Karamelová plnka:
1 konzerva (alebo uvarené obyčajné)
300 g zmäknuté
Čokoládová poleva:
200 g
1, 5 PL
Na potretie korpusu:
Na poliatie korpusu:




Postup

  1. 1

    Suroviny na svetlý korpus. Vajíčka vyšľaháme so štipkou soli, postupne pridáme cukor a vanilkovú pastu. Šľaháme pokiaľ sa cukor nerozpustí aspoň 8-10 minút. Múku preosejeme a zmiešame so Zlatým klasom. Metličkou zľahka primiešame do vaječného základu.

    Narodeninová torta so švajčiarskym maslovým krémom a bielou čokoládou (fotorecept)  - obrázok 1
  2. 2

    Plech 25x30 cm vyložíme papierom na pečenie a rovnomerne rozotrieme pripravené cesto. Rúru predhrejeme na 180 stupňov pečieme 30-35 minút.

    Narodeninová torta so švajčiarskym maslovým krémom a bielou čokoládou (fotorecept)  - obrázok 2
  3. 3

    Upečený korpus necháme vychladnúť.

    Narodeninová torta so švajčiarskym maslovým krémom a bielou čokoládou (fotorecept)  - obrázok 3
  4. 4

    Rovnako pripravíme aj cesto na tmavý korpus s tým rozdielom, že do múky preosejeme kakao.

    Narodeninová torta so švajčiarskym maslovým krémom a bielou čokoládou (fotorecept)  - obrázok 4
  5. 5

    Cesto rozotrieme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov - 30-35 minút.

    Narodeninová torta so švajčiarskym maslovým krémom a bielou čokoládou (fotorecept)  - obrázok 5
  6. 6

    Upečený kakaový korpus necháme vychladnúť.

    Narodeninová torta so švajčiarskym maslovým krémom a bielou čokoládou (fotorecept)  - obrázok 6
  7. 7

    Urobíme švajčiarsky krém. Bielky s cukrom dáme na vodný kúpeľ a miešame metličkou !!! nad parou pokiaľ sa cukor nerozpustí. Teplomerom kontrolujeme teplotu bielkov... Bielky musia mať teplotu 70 stupňov. Zložíme z vodného kúpeľa bielky prelejeme do mixéra krátko prešľaháme na 3 stupni následne zvýšime na 4 stupeň... Šľaháme do tuhého lesklého snehu, kým sa na metle nevytvorí špic, viď foto.

    Narodeninová torta so švajčiarskym maslovým krémom a bielou čokoládou (fotorecept)  - obrázok 7
  8. 8

    Čerstvé zmäknute maslo pokrájame na menšie kúsky a po častiach zašľaháme na 3 stupni mixéra do snehu, rýchlosť zvýšime na 4 stupeň a vyšľaháme tuhý krém.

    Narodeninová torta so švajčiarskym maslovým krémom a bielou čokoládou (fotorecept)  - obrázok 8
  9. 9

    Hotový bielkový maslový (švajčiarsky) krém.

    Narodeninová torta so švajčiarskym maslovým krémom a bielou čokoládou (fotorecept)  - obrázok 9
  10. 10

    Z korpusov odstránime papier na pečenie, boky, vrch upravíme a každý korpus prekrojíme na dve časti. Svetlý korpus preložíme na tortový podnos.

    Narodeninová torta so švajčiarskym maslovým krémom a bielou čokoládou (fotorecept)  - obrázok 10
  11. 11

    Svetlý korpus potrieme ríbezľovým lekvárom a krémom. Tortu budeme neskôr vrstviť v poradí svetlý korpus, 2x tmavý korpus a navrch svetlý korpus.

    Narodeninová torta so švajčiarskym maslovým krémom a bielou čokoládou (fotorecept)  - obrázok 11
  12. 12

    Pripravíme karamelovú plnku. Zmäknuté maslo vyšľaháme do hladka a spojíme s karamelovým Salkom.

    Narodeninová torta so švajčiarskym maslovým krémom a bielou čokoládou (fotorecept)  - obrázok 12
  13. 13

    Na svetlý korpus so švajčiarskym krémom položíme tmavý korpus, ktorý lyžicou polejeme mliekom. Rozotrieme polovicu karamelovej plnky.

    Narodeninová torta so švajčiarskym maslovým krémom a bielou čokoládou (fotorecept)  - obrázok 13
  14. 14

    Preložíme druhú časť tmavého korpusu, opäť polejeme mliekom, rozotrieme zbytok karamelovej plnky a uhladíme. Svetlý korpus potrieme lekvárom a položíme lekvárovou stranou nadol.

    Narodeninová torta so švajčiarskym maslovým krémom a bielou čokoládou (fotorecept)  - obrázok 14
  15. 15

    Vrch torty opäť potrieme lekvárom. Boky torty potrieme bielkovým krémom, cukrárske vrecko s ozdobou špičkou naplníme krémom a ozdobíme po celom obvode torty, viď foto. Rozpustíme bielu čokoládu s trochou masla a tortu polejeme čokoládovou polevou. Tortu dáme do chladničky stuhnúť, ozdobíme podľa seba.

    Narodeninová torta so švajčiarskym maslovým krémom a bielou čokoládou (fotorecept)  - obrázok 15
  16. 16

    Moje zdobenie z fondánu.

    Narodeninová torta so švajčiarskym maslovým krémom a bielou čokoládou (fotorecept)  - obrázok 16
  17. 17

    Hotová narodeninová torta.

    Narodeninová torta so švajčiarskym maslovým krémom a bielou čokoládou (fotorecept)  - obrázok 17

Diskusia k receptu

olinecka
@kukulienka71 (4.9.2023 20:48)

Ďakujem veľmi pekne za pri komentár . Som rada že sa recept páčia k tomu našla si si našla čas nahliadnuť do receptu.... @helenka aj tebe ďakujem za pekný komentár.
sobon
Švajčiarsky krém je lahodný a daju sa ním vytvarať parádne ozdoby pre jeho stabilitu… dobra voľba👍




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia