Narodeninová torta so švajčiarskym maslovým krémom a bielou čokoládou fotorecept
Foto: olinecka
Dúfam, že torta potešila oslávenca. Ja poteším receptom...
príprava
na 180 °C
Suroviny
Svetlé cesto: | |
6 ks |
|
200 g |
|
štipka |
|
1 ČL (alebo vanilkový cukor) |
|
150 g |
|
50 g |
|
Tmavé cesto: | |
6 ks |
|
200 g |
|
štipka |
|
3 PL preosiate |
|
50 g |
|
150 g |
|
Švajčiarsky maslový krém: | |
5 ks |
|
300 g |
|
300 g (zmäknuté, pokrájané) |
|
Karamelová plnka: | |
1 konzerva (alebo uvarené obyčajné) |
|
300 g zmäknuté |
|
Čokoládová poleva: | |
200 g |
|
1, 5 PL |
|
Na potretie korpusu: | |
|
|
Na poliatie korpusu: | |
|
Postup
-
1
Suroviny na svetlý korpus. Vajíčka vyšľaháme so štipkou soli, postupne pridáme cukor a vanilkovú pastu. Šľaháme pokiaľ sa cukor nerozpustí aspoň 8-10 minút. Múku preosejeme a zmiešame so Zlatým klasom. Metličkou zľahka primiešame do vaječného základu.
-
2
Plech 25x30 cm vyložíme papierom na pečenie a rovnomerne rozotrieme pripravené cesto. Rúru predhrejeme na 180 stupňov pečieme 30-35 minút.
-
3
Upečený korpus necháme vychladnúť.
-
4
Rovnako pripravíme aj cesto na tmavý korpus s tým rozdielom, že do múky preosejeme kakao.
-
5
Cesto rozotrieme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov - 30-35 minút.
-
6
Upečený kakaový korpus necháme vychladnúť.
-
7
Urobíme švajčiarsky krém. Bielky s cukrom dáme na vodný kúpeľ a miešame metličkou !!! nad parou pokiaľ sa cukor nerozpustí. Teplomerom kontrolujeme teplotu bielkov... Bielky musia mať teplotu 70 stupňov. Zložíme z vodného kúpeľa bielky prelejeme do mixéra krátko prešľaháme na 3 stupni následne zvýšime na 4 stupeň... Šľaháme do tuhého lesklého snehu, kým sa na metle nevytvorí špic, viď foto.
-
8
Čerstvé zmäknute maslo pokrájame na menšie kúsky a po častiach zašľaháme na 3 stupni mixéra do snehu, rýchlosť zvýšime na 4 stupeň a vyšľaháme tuhý krém.
-
9
Hotový bielkový maslový (švajčiarsky) krém.
-
10
Z korpusov odstránime papier na pečenie, boky, vrch upravíme a každý korpus prekrojíme na dve časti. Svetlý korpus preložíme na tortový podnos.
-
11
Svetlý korpus potrieme ríbezľovým lekvárom a krémom. Tortu budeme neskôr vrstviť v poradí svetlý korpus, 2x tmavý korpus a navrch svetlý korpus.
-
12
Pripravíme karamelovú plnku. Zmäknuté maslo vyšľaháme do hladka a spojíme s karamelovým Salkom.
-
13
Na svetlý korpus so švajčiarskym krémom položíme tmavý korpus, ktorý lyžicou polejeme mliekom. Rozotrieme polovicu karamelovej plnky.
-
14
Preložíme druhú časť tmavého korpusu, opäť polejeme mliekom, rozotrieme zbytok karamelovej plnky a uhladíme. Svetlý korpus potrieme lekvárom a položíme lekvárovou stranou nadol.
-
15
Vrch torty opäť potrieme lekvárom. Boky torty potrieme bielkovým krémom, cukrárske vrecko s ozdobou špičkou naplníme krémom a ozdobíme po celom obvode torty, viď foto. Rozpustíme bielu čokoládu s trochou masla a tortu polejeme čokoládovou polevou. Tortu dáme do chladničky stuhnúť, ozdobíme podľa seba.
-
16
Moje zdobenie z fondánu.
-
17
Hotová narodeninová torta.
Ďakujem veľmi pekne za pri komentár . Som rada že sa recept páčia k tomu našla si si našla čas nahliadnuť do receptu.... @helenka aj tebe ďakujem za pekný komentár.
Jej tak toto je nádherna torta.