Narodeninová torta

Narodeninová torta so švajčiarskym maslovým krémom a bielou čokoládou (fotorecept)

Autor receptu: olinecka

Dúfam, že torta potešila oslávenca. Ja poteším receptom...

80-90 minút
príprava
30-35 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Suroviny na svetlý korpus. Vajíčka vyšľaháme so štipkou soli, postupne pridáme cukor a vanilkovú pastu. Šľaháme pokiaľ sa cukor nerozpustí aspoň 8-10 minút. Múku preosejeme a zmiešame so Zlatým klasom. Metličkou zľahka primiešame do vaječného základu.
  2. Plech 25x30 cm vyložíme papierom na pečenie a rovnomerne rozotrieme pripravené cesto. Rúru predhrejeme na 180 stupňov pečieme 30-35 minút.
  3. Upečený korpus necháme vychladnúť.
  4. Rovnako pripravíme aj cesto na tmavý korpus s tým rozdielom, že do múky preosejeme kakao.
  5. Cesto rozotrieme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov - 30-35 minút.
  6. Upečený kakaový korpus necháme vychladnúť.
  7. Urobíme švajčiarsky krém. Bielky s cukrom dáme na vodný kúpeľ a miešame metličkou !!! nad parou pokiaľ sa cukor nerozpustí. Teplomerom kontrolujeme teplotu bielkov... Bielky musia mať teplotu 70 stupňov. Zložíme z vodného kúpeľa bielky prelejeme do mixéra krátko prešľaháme na 3 stupni následne zvýšime na 4 stupeň... Šľaháme do tuhého lesklého snehu, kým sa na metle nevytvorí špic, viď foto.
  8. Čerstvé zmäknute maslo pokrájame na menšie kúsky a po častiach zašľaháme na 3 stupni mixéra do snehu, rýchlosť zvýšime na 4 stupeň a vyšľaháme tuhý krém.
  9. Hotový bielkový maslový (švajčiarsky) krém.
  10. Z korpusov odstránime papier na pečenie, boky, vrch upravíme a každý korpus prekrojíme na dve časti. Svetlý korpus preložíme na tortový podnos.
  11. Svetlý korpus potrieme ríbezľovým lekvárom a krémom. Tortu budeme neskôr vrstviť v poradí svetlý korpus, 2x tmavý korpus a navrch svetlý korpus.
  12. Pripravíme karamelovú plnku. Zmäknuté maslo vyšľaháme do hladka a spojíme s karamelovým Salkom.
  13. Na svetlý korpus so švajčiarskym krémom položíme tmavý korpus, ktorý lyžicou polejeme mliekom. Rozotrieme polovicu karamelovej plnky.
  14. Preložíme druhú časť tmavého korpusu, opäť polejeme mliekom, rozotrieme zbytok karamelovej plnky a uhladíme. Svetlý korpus potrieme lekvárom a položíme lekvárovou stranou nadol.
  15. Vrch torty opäť potrieme lekvárom. Boky torty potrieme bielkovým krémom, cukrárske vrecko s ozdobou špičkou naplníme krémom a ozdobíme po celom obvode torty, viď foto. Rozpustíme bielu čokoládu s trochou masla a tortu polejeme čokoládovou polevou. Tortu dáme do chladničky stuhnúť, ozdobíme podľa seba.
  16. Moje zdobenie z fondánu.
  17. Hotová narodeninová torta.