Nakladaný encián fotorecept

pivonka - fotkaPivonka, 28. decembra 2018 20:06
Ďalšie recepty »
Nakladaný encián (fotorecept)Foto: pivonka

Cez sviatky, a trochu aj po nich, som bola v dcérinej rodinke. Keď začala nakladať na Silvestra encián, nedalo mi, aby som to nenafotila. Nie je to teda môj recept, ale s jej súhlasom zverejňujem. Tento recept robieva na stretnutia priateľov, či už v rodine alebo v kešerskej partii a je vždy veľmi vítaný a vďačne prijímaný.

6-12
porcií
30 min
príprava

Suroviny

6 ks (hermelín, plesnivec alebo pod. syr s bielou plesňou)
podľa potreby
2 ks
1,5 hlavičky
8 ks
30 ks
 (alebo baranie rohy)
Varecha.sk na Instagrame: Followuj @varechask

Postup prípravy

  1. 1

    Tu sú pripravené suroviny. Chýba tu olivový olej. Množstvo syra je do dvoch 7 dcl pohárov.

    Nakladaný encián (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Najprv sa vždy pripraví nepikantná verzia. Na dno pohára dáme 3 rozkrojené olivy (môžu byť aj tmavé) a trochu cibule, ktorú krájame na pol krúžky. Cesnak si zlisujeme, pridáme mletú červenú papriku a vymiešame pastu, ktorú rozdelíme na 6 dielov.

    Nakladaný encián (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Syr rozkrojíme priečne napoly a jednu stranu natrieme cesnakovo-paprikovou pastou.

    Nakladaný encián (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na pastu pokladieme cibuľu a nakladanú kápiu.

    Nakladaný encián (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Priklopíme druhou polovičkou a aby sa syr lepšie vkladal do pohára, prekrojíme kolmo. Vložíme do pohára.

    Nakladaný encián (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na syr dáme cca 3 - 4 prekrojené olivy, 5 ks čierneho korenia a jeden bobkový list. Takto sa nám zmestia do pohára 3 ks syra. Na vrch dáme ešte pár kúskov cibule, bobkový list a celé čierne korenie. Zalejeme po dávkach (aby mohol dobre zatiecť) olivovým olejom, najlepšie extra virgin.

    Nakladaný encián (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    V druhom pohári postupujeme rovnako, no prv než začneme polovice syra natierať cesnakovo-paprikovou pastou, pridáme do nej mletú čili papriku. Ku kápii pridáme podľa chuti pikantnú papriku. Dcéra dávala baranie rohy, tentoraz boli riadne štipľavé. Jeden pohár má zelený vrchnák, pohár s červeným vrchnákom je s čili papričkou. Poháre dáme na tanierik alebo tácku, pretože syr bude zrieť a môže trošku obsahu vytiecť. Necháme v kuchyni 24 hodín, potom dáme do chladničky. Najlepší je na tretí až štvrtý deň.

    Nakladaný encián (fotorecept) - obrázok 7
Recept je zaradený do tagov:




TOPlist