Nakladaný encián
Nakladaný encián

Nakladaný encián fotorecept

pivonka - fotkapivonka, 28. decembra 2018
Nakladaný encián (fotorecept)
Foto: pivonka

Cez sviatky, a trochu aj po nich, som bola v dcérinej rodinke. Keď začala nakladať na Silvestra encián, nedalo mi, aby som to nenafotila. Nie je to teda môj recept, ale s jej súhlasom zverejňujem. Tento recept robieva na stretnutia priateľov, či už v rodine alebo v kešerskej partii a je vždy veľmi vítaný a vďačne prijímaný.

6-12
porcií
30 minút
príprava

Suroviny

6 ks (hermelín, plesnivec alebo pod. syr s bielou plesňou)
podľa potreby
2 ks
1,5 hlavičky
8 ks
30 ks
 (alebo baranie rohy)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Tu sú pripravené suroviny. Chýba tu olivový olej. Množstvo syra je do dvoch 7 dcl pohárov.

    Nakladaný encián (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Najprv sa vždy pripraví nepikantná verzia. Na dno pohára dáme 3 rozkrojené olivy (môžu byť aj tmavé) a trochu cibule, ktorú krájame na pol krúžky. Cesnak si zlisujeme, pridáme mletú červenú papriku a vymiešame pastu, ktorú rozdelíme na 6 dielov.

    Nakladaný encián (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Syr rozkrojíme priečne napoly a jednu stranu natrieme cesnakovo-paprikovou pastou.

    Nakladaný encián (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na pastu pokladieme cibuľu a nakladanú kápiu.

    Nakladaný encián (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Priklopíme druhou polovičkou a aby sa syr lepšie vkladal do pohára, prekrojíme kolmo. Vložíme do pohára.

    Nakladaný encián (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na syr dáme cca 3 - 4 prekrojené olivy, 5 ks čierneho korenia a jeden bobkový list. Takto sa nám zmestia do pohára 3 ks syra. Na vrch dáme ešte pár kúskov cibule, bobkový list a celé čierne korenie. Zalejeme po dávkach (aby mohol dobre zatiecť) olivovým olejom, najlepšie extra virgin.

    Nakladaný encián (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    V druhom pohári postupujeme rovnako, no prv než začneme polovice syra natierať cesnakovo-paprikovou pastou, pridáme do nej mletú čili papriku. Ku kápii pridáme podľa chuti pikantnú papriku. Dcéra dávala baranie rohy, tentoraz boli riadne štipľavé. Jeden pohár má zelený vrchnák, pohár s červeným vrchnákom je s čili papričkou. Poháre dáme na tanierik alebo tácku, pretože syr bude zrieť a môže trošku obsahu vytiecť. Necháme v kuchyni 24 hodín, potom dáme do chladničky. Najlepší je na tretí až štvrtý deň.

    Nakladaný encián (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

haji
Utěšené dílo, kuchyňu a později lednicu chrání ostraha?
pivonka
Ďakujem za pekné komentáre. Syr bol pripravovaný na dnešné stretnutie kešerov (geocaching) a tí boli radi, keď sa dozvedeli, že už si môžu nájsť recept na Vareche.
1x haji
klukodvody
Šikovná dcera a moc pěkně naložený Hermelín. Pěkný recept aurčitě tuto variantu vyzkouším. Krásný večer přejeme.
afataga
Parada, viem si taky pohar predstavit aj ako darcek, len ja plesnove syry moc nemusim, tak mozno skusim niekedy s balkanskym.

Zaujímavé video z archívu TV Varecha