Nakladaný encián fotorecept
Foto: pivonka
Cez sviatky, a trochu aj po nich, som bola v dcérinej rodinke. Keď začala nakladať na Silvestra encián, nedalo mi, aby som to nenafotila. Zobraziť celý popisCez sviatky, a trochu aj po nich, som bola v dcérinej rodinke. Keď začala nakladať na Silvestra encián, nedalo mi, aby som to nenafotila. Nie je to teda môj recept, ale s jej súhlasom zverejňujem. Tento recept robieva na stretnutia priateľov, či už v rodine alebo v kešerskej partii a je vždy veľmi vítaný a vďačne prijímaný.
porcií
príprava
Suroviny
6 ks (hermelín, plesnivec alebo pod. syr s bielou plesňou) |
|
podľa potreby |
|
2 ks |
|
|
|
1,5 hlavičky |
|
|
|
|
|
|
|
8 ks |
|
30 ks |
|
(alebo baranie rohy) |
|
Postup
-
1
Tu sú pripravené suroviny. Chýba tu olivový olej. Množstvo syra je do dvoch 7 dcl pohárov.
-
2
Najprv sa vždy pripraví nepikantná verzia. Na dno pohára dáme 3 rozkrojené olivy (môžu byť aj tmavé) a trochu cibule, ktorú krájame na pol krúžky. Cesnak si zlisujeme, pridáme mletú červenú papriku a vymiešame pastu, ktorú rozdelíme na 6 dielov.
-
3
Syr rozkrojíme priečne napoly a jednu stranu natrieme cesnakovo-paprikovou pastou.
-
4
Na pastu pokladieme cibuľu a nakladanú kápiu.
-
5
Priklopíme druhou polovičkou a aby sa syr lepšie vkladal do pohára, prekrojíme kolmo. Vložíme do pohára.
-
6
Na syr dáme cca 3 - 4 prekrojené olivy, 5 ks čierneho korenia a jeden bobkový list. Takto sa nám zmestia do pohára 3 ks syra. Na vrch dáme ešte pár kúskov cibule, bobkový list a celé čierne korenie. Zalejeme po dávkach (aby mohol dobre zatiecť) olivovým olejom, najlepšie extra virgin.
-
7
V druhom pohári postupujeme rovnako, no prv než začneme polovice syra natierať cesnakovo-paprikovou pastou, pridáme do nej mletú čili papriku. Ku kápii pridáme podľa chuti pikantnú papriku. Dcéra dávala baranie rohy, tentoraz boli riadne štipľavé. Jeden pohár má zelený vrchnák, pohár s červeným vrchnákom je s čili papričkou. Poháre dáme na tanierik alebo tácku, pretože syr bude zrieť a môže trošku obsahu vytiecť. Necháme v kuchyni 24 hodín, potom dáme do chladničky. Najlepší je na tretí až štvrtý deň.
Diskusia k receptu