Foto: ruzovachrumka
Tretí rok bývam v UK a slovenské pečivo je jedna z vecí, ktoré mi tu veľmi chýbajú. Tak
som sa rozhodla, že si
vyskúšam Zobraziť celý popisTretí rok bývam v UK a slovenské pečivo je jedna z vecí, ktoré mi tu veľmi chýbajú. Tak
som sa rozhodla, že si
vyskúšam upiecť chlieb, ktorý by sa podobal tomu slovenskému. Po dvoch neúspešných
pokusoch som bola
inšpirovaná vloggerkou Gemma Stafford a upiekla som podobný chlebík bez miesenia,
použila som inú múku,
prispôsobila som množtvá a druhý úspešný bochník som stihla odfotiť pred tým ako
som ho celý zjedla.
Pôvodný recept:
Cinnamon raisin bread
(http://www.biggerbolderbaking.com/cinnamon-raisin-homemade-bread/)
porcií
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
Oba druhy múky zmiešame. Droždie nasypeme na okraj misky a jemne premiešame. Na druhú stranu misky dáme soľ a zmiešame (vraj deaktivuje kvasnice ak ju nasypeme priamo na ne). Ak chceme použiť semiačka, prisypeme ich teraz. Ja som použila tekvicové, ale minule som vyskúšala kombináciu tekvicové, ľanové a mak a bolo to super! Pridáme cukor, teplú vodu, mlieko (môžeme použiť menej mlieka ako je v recepte a doplniť vodou) a zamiešame kým nevznikne lepkavé cesto. Prikryjeme celofánom a necháme kysnúť na relatívne teplom mieste bez prievanu 4 až 12 hodín.
- 2
V pôvodnom recepte sa má cesto nechať kysnúť 12 až 15 hodín, ale ja som nedočkavá a po 3 hodinách som ho vytiahla a vložila do formy na chlieb (prvý krát som ho len voľne položila na plech), posypala hrsťou tekvicových semiačok a nechala kysnúť ďalšiu hodinu na tom istom mieste, prikryté tým istým celofánom.
- 3
Rozohriala som rúru na 200 °C, na spodok som položila plech kde som vyliala 1 liter vriacej vody, aby mal môj chlebík peknú kôrku a vložila dnu bochník, ktorý sa piekol 55 minút.
- 4
Chlebík som vytiahla z rúry a položila na mriežku, aby vychladol. Je výborný! Má chrumkavú kôrku a vo vnútri je mäkký a chutí ako čerstvý aj na tretí deň.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
cesto vykydnem na papier na pecenie, dam do hrnca, potriem vodou a pobeham nozom krizom krazom, zakryjem pokrievkou a peciem na 230° spodny ohrev 25 min., potom dam prec pokrievku a peciem este 20 min., ale treba si to odsledovat, kazda rura pecie inak, upeceny vyberiem na mriezku a zas potriem vodou, muku davam tak 80% chlebovu a zvysok spaldovu, alebo raznu, alebo oboje a semienka, v tomto su tekvicove a tento kysol 13 hod. ja davam kysnut do vypnutej rury, aby nemal prievan a neprechladol :-) a davam aj 1PL bravcovej masti, vodu do rury nedavam
varecha.pravda.sk/recepty/domaci-chlieb-bez-miesenia/1859...