Najsamlepší chlebík bez miesenia

Autor receptu: ruzovachrumka

Tretí rok bývam v UK a slovenské pečivo je jedna z vecí, ktoré mi tu veľmi chýbajú. Tak som sa rozhodla, že si vyskúšam upiecť chlieb, ktorý by sa podobal tomu slovenskému. Po dvoch neúspešných pokusoch som bola inšpirovaná vloggerkou Gemma Stafford a upiekla som podobný chlebík bez miesenia, použila som inú múku, prispôsobila som množtvá a druhý úspešný bochník som stihla odfotiť pred tým ako som ho celý zjedla. Pôvodný recept: Cinnamon raisin bread
(http://www.biggerbolderbaking.com/cinnamon-raisin-homemade-bread/)

10
porcií
15 minút
príprava
55 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Oba druhy múky zmiešame. Droždie nasypeme na okraj misky a jemne premiešame. Na druhú stranu misky dáme soľ a zmiešame (vraj deaktivuje kvasnice ak ju nasypeme priamo na ne). Ak chceme použiť semiačka, prisypeme ich teraz. Ja som použila tekvicové, ale minule som vyskúšala kombináciu tekvicové, ľanové a mak a bolo to super! Pridáme cukor, teplú vodu, mlieko (môžeme použiť menej mlieka ako je v recepte a doplniť vodou) a zamiešame kým nevznikne lepkavé cesto. Prikryjeme celofánom a necháme kysnúť na relatívne teplom mieste bez prievanu 4 až 12 hodín.
  2. V pôvodnom recepte sa má cesto nechať kysnúť 12 až 15 hodín, ale ja som nedočkavá a po 3 hodinách som ho vytiahla a vložila do formy na chlieb (prvý krát som ho len voľne položila na plech), posypala hrsťou tekvicových semiačok a nechala kysnúť ďalšiu hodinu na tom istom mieste, prikryté tým istým celofánom.
  3. Rozohriala som rúru na 200 °C, na spodok som položila plech kde som vyliala 1 liter vriacej vody, aby mal môj chlebík peknú kôrku a vložila dnu bochník, ktorý sa piekol 55 minút.
  4. Chlebík som vytiahla z rúry a položila na mriežku, aby vychladol. Je výborný! Má chrumkavú kôrku a vo vnútri je mäkký a chutí ako čerstvý aj na tretí deň.