Foto: eliniatko
Každý rok skúšam rozličné recepty na punč, nakoľko mi tento vynikajúci zimný nápoj chutí a nepohrdnem ním ani na Vianočných trhoch. Najlepší je však Zobraziť celý popisKaždý rok skúšam rozličné recepty na punč, nakoľko mi tento vynikajúci zimný nápoj chutí a nepohrdnem ním ani na Vianočných trhoch. Najlepší je však domáci, s láskou uvarený ;) Po odskúšaní mnohých a po kritike môjho manžela som dala dokopy najlepšie triky z každého odskúšaného a prišla s týmto receptom. Dúfam, že si pochutíte tak ako my :)
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
300 g |
|
500 ml (vlažná) |
|
2 vrecúška |
|
1 l |
|
z 1 citróna |
|
100 ml (um) |
|
100 ml (čerešňový alebo višňový likér) |
|
1 - 2 ks |
|
1 - 2 ks |
|
10 ks |
|
štipka |
|
1 guľka (nemusí byť) |
|
1 konzerva |
|
toľko čo jahôd - podľa chuti (alebo višne) |
|
Postup
-
1
Hnedý cukor nasypeme do hrnca (kto má rád menej sladký punč, postačí mu aj 200 g namiesto uvedených 300). Cukor skaramelizujeme na miernom ohni (nemusí byť kompletne skaramelizovaný), keď bude lepkavý vlejeme pol litra vody. Necháme celý rozpustiť, celý čas miešame na strednom až miernom ohni.
- 2
Keď je cukor vo vode homogénne rozpustený, hodíme do vody 2 čajové vrecká a necháme vylúhovať (podľa typu čaju, ja dávam čerešňový, ale dobrý je aj jablko-škorica alebo akýkoľvek, ktorý máte radi) - cca 8 min.
- 3
Po vylúhovaní vrecúška vytiahneme a vlejeme víno. Na miernom ohni stále prehrievame - ale pozor, nech voda po pridaní vína už nevrie! Pridáme všetky koreniny - škoricu, badián, muškátový oriešok, borievku, klinčeky, a šťavu z celého citróna. Necháme chvíľu prehrievať na miernom ohni.
- 4
Predposledné pridáme ovocie - sterilizované jahody aj so šťavou a čerešne príp. višne, tiež so šťavou - punč bude sladučký. Kto má rád iné ovocie, pridá aké chce podľa chuti. Mne sa jahody a čerešne veľmi osvedčili, ale dobré sú aj mandarínky či ananás, prípadne čerstvé jablká či pomaranče alebo mandarínky.
- 5
Nakoniec pridáme po deci rumu a deci griotky (alebo čerešňového či višňového likéru). Dobre miešame, necháme prehriať a horúci sladučký punč podávame :)
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu