Najlepší vianočný punč

eliniatko - fotkaeliniatko, 24. decembra 2012
Najlepší vianočný punč
Foto: eliniatko

Každý rok skúšam rozličné recepty na punč, nakoľko mi tento vynikajúci zimný nápoj chutí a nepohrdnem ním ani na Vianočných trhoch. Najlepší je však Zobraziť celý popisKaždý rok skúšam rozličné recepty na punč, nakoľko mi tento vynikajúci zimný nápoj chutí a nepohrdnem ním ani na Vianočných trhoch. Najlepší je však domáci, s láskou uvarený ;) Po odskúšaní mnohých a po kritike môjho manžela som dala dokopy najlepšie triky z každého odskúšaného a prišla s týmto receptom. Dúfam, že si pochutíte tak ako my :)

10-20
porcií
5 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

300 g
500 ml (vlažná)
2 vrecúška
1 l
z 1 citróna
100 ml (um)
100 ml (čerešňový alebo višňový likér)
1 - 2 ks
1 - 2 ks
10 ks
štipka
1 guľka (nemusí byť)
1 konzerva
toľko čo jahôd - podľa chuti (alebo višne)




Postup

  1. 1

    Hnedý cukor nasypeme do hrnca (kto má rád menej sladký punč, postačí mu aj 200 g namiesto uvedených 300). Cukor skaramelizujeme na miernom ohni (nemusí byť kompletne skaramelizovaný), keď bude lepkavý vlejeme pol litra vody. Necháme celý rozpustiť, celý čas miešame na strednom až miernom ohni.

  2. 2

    Keď je cukor vo vode homogénne rozpustený, hodíme do vody 2 čajové vrecká a necháme vylúhovať (podľa typu čaju, ja dávam čerešňový, ale dobrý je aj jablko-škorica alebo akýkoľvek, ktorý máte radi) - cca 8 min.

  3. 3

    Po vylúhovaní vrecúška vytiahneme a vlejeme víno. Na miernom ohni stále prehrievame - ale pozor, nech voda po pridaní vína už nevrie! Pridáme všetky koreniny - škoricu, badián, muškátový oriešok, borievku, klinčeky, a šťavu z celého citróna. Necháme chvíľu prehrievať na miernom ohni.

  4. 4

    Predposledné pridáme ovocie - sterilizované jahody aj so šťavou a čerešne príp. višne, tiež so šťavou - punč bude sladučký. Kto má rád iné ovocie, pridá aké chce podľa chuti. Mne sa jahody a čerešne veľmi osvedčili, ale dobré sú aj mandarínky či ananás, prípadne čerstvé jablká či pomaranče alebo mandarínky.

    Najlepší vianočný punč - obrázok 4
  5. 5

    Nakoniec pridáme po deci rumu a deci griotky (alebo čerešňového či višňového likéru). Dobre miešame, necháme prehriať a horúci sladučký punč podávame :)

    Najlepší vianočný punč - obrázok 5

Diskusia k receptu

marianne
Toto je punc podla mojho gusta,vyborny,poctivy,vidno,ze si ho neodflakla..
eliniatko
ďakujem - odfláknutým by som v prvom rade robila zle sebe a môjmu mlsnému jazýčku ;)
denyany
tak toto vyzerá dobre... asi to čoskoro odskúšam. na zdravie!
zuzi1
Tvoj punč som skúšala počas Vianoc a hoci sviatky prešli, punč neskutočne zachutil a varili sme si ho aj včera. Ďakujem za super recept.
jamona
Najlepší recept. Máme radi griotku, robíme si domácu. Super.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia