Foto: tassiedevil
Z času na čas si spomeniem na túto dobrotu, ked sme ako mladí chodievali naň do vinárne Tatran pri železničnej stanici v Lučenci..určite mnohí Zobraziť celý popisZ času na čas si spomeniem na túto dobrotu, ked sme ako mladí chodievali naň do vinárne Tatran pri železničnej stanici v Lučenci..určite mnohí starší lučenčania si pamätáte...dovolím si tvrdiť, že to bol najlepší tatarák aký som kedy jedol v republike a to som ich vyskúšal skutočne hodne..s receptom sa mi zdôverila moja susedka, ktorá tam pracovala v kuchyni...a pripomenula mi, ale nikomu nepovedz..po 40 rokoch sa už možno nedostanem do prúseru:))))
Suroviny
300 g |
|
podľa chuti |
|
1/4 ČL (podľa možnosti čerstvo drvené) |
|
1/8 ČL |
|
1 ČL |
|
1 PL |
|
1 PL |
|
1/2 PL |
|
štipka |
|
3 - 4 ks |
|
3 - 4 PL |
|
2 ks |
|
1/4 ks |
|
Postup
-
1
sviečkovicu odblaníme a spolu s feferonkami niekoľkokrát premelieme aby mäso bolo čo najjemnejšie, cibuľu narajbeme na jemno na rajbáku na zemiaky,pridáme ostatné suroviny a dobre zamiešame...vložíme na pár hodín do chladničky a hotovo...servujeme na hriankach dobre potreté cesnakom, ktoré si môžeme pripraviť pečené v oleji alebo len v hriankovači...hodí sa k tomu sladkokyslá uhorka alebo dobrá čalamáda....
- 2
/ak nepoužívate vegetu, môžte ju vynechať alebo použiť domácu/ ...moji austrálski priatelia sa ma stále opytujú, že odkiaľ som to zohnal....či to predávajú v plechovke?.)))
- 3
takto ho servírovali vo vinárni...
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Tatarak je v prvni rade ze skrabaneho masa, nikoliv mleteho. Udela se bochanek velikosti karbanatku, do bochanku dulek a do dulku vajecny zloutek.
Prisady suche, koreni, se daji v malych hromadkach kolem masa a to pouze sul, pepr a cervena paprika. Jeste hromadka posekane cibulky a plnotucne horcice. Dalsi prisady, jako je worcestr, kecup aj jsou soucasti prostirani. Muze se pridat cokoliv, ovsem vegeta do tataraku je cira zhuverilost !! :-(
Tatarak se serviruje pouze jako ciste maso se zloutkem, ktere si kazdy umicha sam! NIKDY by se nemel servirovat ve tvem stylu. Jednak je to nevzhledne a druhak uz to neni tatarsky biftek. Michani je totiz jeho nedilna soucast!
Takhle bych nepodala tatarak ani sobe kdyz jsem sama doma!
Súhlasím s tebou. Presne tak sa robí tatarák. Tassiedevil si robí
podľa svojej vlastnej chuti, ale čalamáda - to je už neúcta k
sviečkovici.
Prijeti kritiky te slechti a zvedlo o jednu pricku vys :-)
Skarbanie tataraku si vymysleli v CSSR lebo mali nekvalitne maso.
Servirovanie dookola je tiez CSSR vymysel asi boli casnici lenivy, vo Francuzsku vam tatarak bezne donesu uz vymiesany.
PS: A pozerajte kraja to maso...
recettes-de-chefs.ca/thierry-baron/tartare-de-boeuf-%C2%ABcl...
brániť , pretože si dal výborný rcp na debrecínku /
varecha.pravda.sk/recepty/tatarsky-biftek-tartare-aller-r...
varecha.pravda.sk/recepty/tartar-zo-svieckovice/49041-rec...