Najlepší tatarák

tassiedevil - fotkatassiedevil, 7. apríla 2013

Z času na čas si spomeniem na túto dobrotu, ked sme ako mladí chodievali naň do vinárne Tatran pri železničnej stanici v Lučenci..určite mnohí Zobraziť celý popisZ času na čas si spomeniem na túto dobrotu, ked sme ako mladí chodievali naň do vinárne Tatran pri železničnej stanici v Lučenci..určite mnohí starší lučenčania si pamätáte...dovolím si tvrdiť, že to bol najlepší tatarák aký som kedy jedol v republike a to som ich vyskúšal skutočne hodne..s receptom sa mi zdôverila moja susedka, ktorá tam pracovala v kuchyni...a pripomenula mi, ale nikomu nepovedz..po 40 rokoch sa už možno nedostanem do prúseru:))))

Suroviny

300 g
podľa chuti
1/4 ČL (podľa možnosti čerstvo drvené)
1/8 ČL
1 ČL
1 PL
1 PL
1/2 PL
štipka
3 - 4 ks
3 - 4 PL
2 ks
1/4 ks




Postup

  1. 1

    sviečkovicu odblaníme a spolu s feferonkami niekoľkokrát premelieme aby mäso bolo čo najjemnejšie, cibuľu narajbeme na jemno na rajbáku na zemiaky,pridáme ostatné suroviny a dobre zamiešame...vložíme na pár hodín do chladničky a hotovo...servujeme na hriankach dobre potreté cesnakom, ktoré si môžeme pripraviť pečené v oleji alebo len v hriankovači...hodí sa k tomu sladkokyslá uhorka alebo dobrá čalamáda....

  2. 2

    /ak nepoužívate vegetu, môžte ju vynechať alebo použiť domácu/ ...moji austrálski priatelia sa ma stále opytujú, že odkiaľ som to zohnal....či to predávajú v plechovke?.)))

    Najlepší tatarák - obrázok 2
  3. 3

    takto ho servírovali vo vinárni...

Diskusia k receptu

mijaita
Zazila jsem v zivote take tataraky a dodnes zazivam, protoze je mame radi. Ale tenhle recept je podle me ciste domaci hatla patla.
Tatarak je v prvni rade ze skrabaneho masa, nikoliv mleteho. Udela se bochanek velikosti karbanatku, do bochanku dulek a do dulku vajecny zloutek.
Prisady suche, koreni, se daji v malych hromadkach kolem masa a to pouze sul, pepr a cervena paprika. Jeste hromadka posekane cibulky a plnotucne horcice. Dalsi prisady, jako je worcestr, kecup aj jsou soucasti prostirani. Muze se pridat cokoliv, ovsem vegeta do tataraku je cira zhuverilost !! :-(
Tatarak se serviruje pouze jako ciste maso se zloutkem, ktere si kazdy umicha sam! NIKDY by se nemel servirovat ve tvem stylu. Jednak je to nevzhledne a druhak uz to neni tatarsky biftek. Michani je totiz jeho nedilna soucast!
Takhle bych nepodala tatarak ani sobe kdyz jsem sama doma!
angast
@mijaita
Súhlasím s tebou. Presne tak sa robí tatarák. Tassiedevil si robí
podľa svojej vlastnej chuti, ale čalamáda - to je už neúcta k
sviečkovici.
tassiedevil
ja som sa chodil do reštaurácie najesť, nie pripravocať si jedlo pri stole....kritiku prijímam...dakujem za poučenie:)
mijaita
@tasidevil takova restaurace by zaslouzila okamzite zavrit. Tatarak neni bufetovy pokrm. Pokud ti tahle jejich spatlanina chutnala, nic proti tobe, ale jako recept se to sem rozhodne nehodi.
Prijeti kritiky te slechti a zvedlo o jednu pricku vys :-)
silvi
súhlasím s koolegyňami vyššie, tatarák škrabať. Cibuľu nikdy nemlieť, lebo pustí šťavu a potom to vyzerá ako sardelová pasta rozotretá na tanieri. Viď obr. vyššie
angast
@tassiedevil to nemyslel zle. On len prezradil rcp. ako to robili v Lučenci za jeho mladosti. A že mu to takto chutí , za to môže tá čašníčka kvôli ktorej tam na tento tatarák chodil. / musím ťa
brániť , pretože si dal výborný rcp na debrecínku /
tassiedevil
@angast , dakujem ti bratko...ale ver tomu ja si z toho ťažkú hlavu nerobím...ja sa nepozerám na to čo ľudia hovoria ale na to, KTO to hovorí....
afataga
to ze za sociku sa podaval tatarak v restikach tak, ako pise @mijaita je pravda, ale kto a kedy to vymyslel, neviem posudit, ale ked si ho clovek robi doma pre seba, neviem, preco by si ho nemohol pomiesat, akurat neiktore suroviny by som vynechala, isto vies ktore :-)
afataga
bude to este lepsie, vyskusaj aspon raz a uvidis :-)
viera1
@2010 musím sa brániť.Neviem ako inde,ale my sme tatarák miešali pred hosťom pri stole a každý si mohol povedať,čo z toho korenia ,ktoré bolo okolo nechce.po vymiešaní sa sformoval pomocou forlegu na tvar fašírky a podávali sa hrianky s cesnakom.Mali sme štamgastov a pamätám si,že boli dni,keď som za večer vymiešala 30 porcií.A to som mala polovicu reštaurácie (rajón).Kolegyňa detto a po službe sme si necítili ruky.Hitom bol štamperlík ginu alebo borovičky do tataráku.Základom bola soľ,MČK,mletá paprika,cibuľa a horčica.
mijaita
Vzdyt at si kazdy vymicha, upatla, smicha co mu chutna a jak mu chutna. Jen se mi nezda pridavat recept takto. Jsou lide, kteri miluji napr smichanou ryzi s omackou, kterou dostanou naservirovanou na taliri kazde zvlast. Tak prece sem nevlozim recept na "ryzi s jatrovou omackou" v tom tvaru smichanem do kupicky? Pouze vyjadruji svuj pohled na recept. Jiste to neni nic proti chuti @tassidevil a chuti toho "tataraku" .
manya
pripomenul si mi roky, keď som denne popri Tatrane chodila. Na tatarák som nechodila, už vtedy som najradšej videla čo jem, tatarák ma naučila mama, robila v inej reštauráci. Už roky surové mäso nejem, na hrianky si robíme nátierku z duseného mäsa.
letisia
Iné je dať hosťom nech si zamiešajú sami podľa svojej chuti a iné je vymiešať, ochutiť a podávať hotový tatarák napríklad pre svojich priateľov, ktorí potom ochkajú, mlaskajú a chvália aký je výborný. Keď chcem vzorne stolovať pre iba "známych", tak tak ako píše mijaita, ale keď chcem pohostiť priateľov (a to je častejšie) tak ho sama pracne vymiešam a ochutím asi z kila sviečkovej a dám si veľmi záležať. Dobre ochutený tatarák je umenie :-)
tassiedevil
dakujem Vám všetký ktorí ste sa zapojili do diskusie , rozhodne neočakávam od nikoho aby všetky moje zverejnené recepty boli vychvaľované, ale aby som bol doslovne zvalcovaný až po zem hned pri prvom komentári, to som skutočne nečakal..ako som úvodom podotkol,vyskúšal som mnoho tatarákov v tých časoch, od Košíc po Karlove Vary v najlepších hoteloch a reštauráciách, tak zrejme viem ako sa tatarák servíroval...aj to viem že sa to dakedy dávno mäso škrabalo, ale prosím Vás , kto by bol tých časoch v reštauráciách škrabkal sviečkovicu ked museli servírivať možno 100 alebo aj viac porcií, preto bola vymyslená kuchynská pomôcka, ktorá sa volá mlynček na mäso...kto si ho chce škrabať, nech si ho škrabe...ale ako správne vystihla @letisia , dobre ochutiť tatarák je umenie...a práve tým, že sa tatarák vymieša a nechá sa trochu prestáť, všetky tie ochutiny sa spoja a vytvárajú velmi lahodnú chuť... tatarák proste nechutná ako kus surovej hovädziny, ktorá bez správneho ochutenia nechutí čo najlepšie..a práve preto tento tatarák vystával s pomedzi ostatných...ja kritiku prijímam pokiaľ ta kritika je férová, ale o tom či niektoré recepty patria alebo nepatria na Varechu by sme mohli hodne diskutovať a nakoniec to nie je v mojej kompetencii rozhodnúť...nakoviec poznáte to staré slovenské porekadlo: /múdrejší ustúpi...../
letisia
@tassiedevil bol si zvozený za spôsob servírovania....krásne okulahodiac dokáže naservírovať skoro každý, ale výborne ochutiť nedokáže každý. Nedaj sa odradiť. Možno keby si ten tvoj na fotke krajšie naservíroval, nebolo by toľko kritiky, fotke ho máš trochu tmavý. A tú vegetu naozaj skús vynechať.
boxik
tassiedevil, priateľu zvykaj si , ak sa napríklad opvážiš nasypať do jedla vegetu , či použiť bujon , tak sa do teba ,,profesionáli´´ pustia , ako osy. Podobne je to aj s tým tvojim tatarákom , máš smolu.
lelinka
@boxik suhlasim s tebou.strasny profesionaly co robia steaky s falosnej svieckovej a medium rare daju odlezat pod akusi umelu nadobu.a potom sa divia ze nie rare.skoda reci tuto.a pustia sa do kritiky na 17 rocnej kocke.tatarak dobre ochuteny,zamiesany a odstaty....mnam.ja dokonca nedavam ani zltko lebo mi je zle ked citim surove vajce a je to fajn.
2010
@tassiedevil hned na zaciatku napisal ze pouzil naozajstnu sviecku nie osvindlovanu ani falosnu ale tak ako sa pise v originalnom francuzskom recepte -fillet mignon- na tom mase sa neda nic skrabat to maso sa da pomaly jest surove lyzickou take je makke.


lelinka
to ano.ja som myslela tych co kritizuju a hraju sa na profesionlaov.presne tak,ked je prava sviecka naco skrabat.....mozno pred xxxx rokmi skrabali lebo mozno davali na tatarak falosnu ak nie aj zadne.ja ked robim napr .steaky tak naozaj ani noz nepotrebujem.take je makucke
safran
poslala som Tajnú Správu - nájdeš celkom na vrchu v lište ako obáločku a klikneš :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia