Tatársky biftek- Tartare aller-retour

2010 - bez fotky2010, 4. októbra 2012
Tatársky biftek- Tartare aller-retour
Foto: 2010

Ked si v Parizi naivne objednate ich tradicny tatarsky biftek tak mozno dostanete sok ...tartare de boeuf bistro, tartare aller-retour, tartare à la commande, Zobraziť celý popisKed si v Parizi naivne objednate ich tradicny tatarsky biftek tak mozno dostanete sok ...tartare de boeuf bistro, tartare aller-retour, tartare à la commande, tartare à la traditionnelle atd...to su vsetko mena pod ktorymi sa ponuka ale vzdy je uz vymiesany.Takze skoro fasirka s hranolkami a salatom je tiez pravy originalny tatarak.

Suroviny

400  g
2  lyzice
1  lyzice
1  lyzica
1-2  lyzica
1 lyzicka
1  lyzica
podla chute
podla chute
podla chute
1
1/2lyzice
1 1/2 lyzice




Postup

  1. 1

    Najkvalitnejsie maso ake sa da kupit- hovadzia svieckova odblanime a dame schladit. Nakrajame na drobno , skrabanie je slovensky vymysel ked nie je kvalitne maso.

  2. 2

    Jarnu cibulku nakrajame na drobno tak isto petrzlenovu vnat. Nakladane kapary nakrajame na hrubsie.Nakladanu cibulku a nakladane uhorky nakrajame na drobno.

  3. 3

    Tatarsky biftek je surove maso s tatarskou omackou, aspon v krajine povodu francuzsku.Takze do zltka pridame sol korenie, dijonsku horcicu a premiesame a po troskach pridavame kvalitny olej ( nie olivovy ) a vymiesame majonezu.Ke mame hotovu majonezu tak zacneme ochucovat a spravime tatarsku omacku ,vmiesame kecup, Vorcestersku omacku a Tobasco. Posledne vmiesame podla chute ale tradicne vo francuzku sa pridava jarna cibulka , nakladane uhorky, kapary a petrzlen.Poriadne premiesame a pridame pokrajane maso vyformujeme velku "fasirku".

  4. 4

    Bud servirujeme surove = tartare à la traditionnelle alebo dame do formicky a z jednej strany dame pod rozpaleny grill na cca. 30 sekund a potom servirujeme ako "aller-retour" Servirujeme s hranolkami a salatom. PS: Verziu ako pozname s kecupom, Vorcesterskou omackou a Tobascom zacali pripravovat v Parizi po prvej svetovej vojne pre americanov a volala sa povodne steak à l Americaine.

Diskusia k receptu

rein
Dal by som tomu iný názov.
lusinkab
....akurat som nad tym nedavno rozmyslala kedze som to raz chutnala s kaparami a bol vyborny :-) ulozim si to
rea1
tatarsky biftek pod gril? a s hranolkami? nuz, chute a facky byvaju naozaj rozne.
suchy725
keď tatarák, tak jedine čerstvý /to grilovanie vôbeci nie/ a rovno na hrianky s cesnakom.
tiginko
tak sorry @2010 , tak pekne si zacal, ale ten zaver...ty nas asi skusas ze? :-) :-)
frkacule
Uplne takto isto som to jedla vo Francuzsku v Lille.Takze myslim, ze netreba robit a podavat tatarak len ako u nas na Slovensku.
2010
@frkacule ,:) gratulujem prekukla si to, tatarak nie je z tatarska ale z francuzska uz Alexandre Dumas spomenul "kozu a la tartare" v roku 1846 v novele, "Grof Monte Christo ",a povodne sa robil z kona ( nemal parazitov ) ci z uhorov preco tatarak ? preto ze k tomu surovemu masu povodne isla tatarska omacka. No a v Parizi sa snobom nepacil vyzor suroveho masa na tanieri , tak si vymysleli -tartare aller-retour- doslovne tatarak jednym smerom . Takze je to pravy francuzsky tatarsky biftek tak ako vam ho naserviruju v Parizi a meno nemusim menit mozno to slovenske ?To je to iste ako vo francuzsku nemaju francuzske zemiaky ani francuzsky salat.:)
2010
Este taka poznamka , este do nedavna ked by ste chceli daco podobne ako slovensky tatarak bolo treba objednat :beefsteack a l Americaine :)
palokuchki
Novy a zaujimavy recept. Pre mna ako urcite aj pre mnohych varechacov uplne nieco nove. Vacsina z nas pozna len klasicky tatarsky biftek. Som rada, ze si tento recept uverejnil. Naucili sme sa zase nieco nove.
2010
@palokuchki , dakujem, vela ludi si mysli ze to co sa ponuka doma je taka ista norma aj vo svete, a potom su sklamani ze dostanu daco uplne ine ... mne sa to nestalo s tatarakom ale s biftekom v KL ( Kuala Lumpur ), uz sa mi to zdalo podozrive ked doniesli podbradniky a liatinovu misku rozeravenu do ktorej dali surove maso a zaliali omackou :) a to prskalo na vsetky strany :) takze pozor na biftek v KL.



2010
Kazdy na slovensku medituje nad tym, ze sa musi maso skrabat nie mliet ale ze podstata tradicneho tatarskeho bifteku je uplne ina to nikomu nevadi. Prve vyrobime tatarsku omacku zo vsetkych surovin ( na to je tam vajicko a olej )a potom vmiesame pokrajane maso do cerstvo spravenej tatarky :)



2010
To bude hadka asi vacsia ako ohladom konaciny... klasicky tatarak z divej kozy :-))) keep posted ...





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia