Najlepší kečup fotorecept

margaretka28 - fotkamargaretka28, 22. augusta 2012

Viem, že pre každého je najlepšie niečo iné. Pre mňa je toto najlepší recept na domáci kečup,je hustý,má peknú farbu a je chutný. Recept Zobraziť celý popisViem, že pre každého je najlepšie niečo iné. Pre mňa je toto najlepší recept na domáci kečup,je hustý,má peknú farbu a je chutný. Recept mám z časopisu Záhradkár už niekoľko rokov a robievam ho stále,lebo u nás doma sa teší veľkej obľube.Je z domácej zeleniny a bez zbytočnej chémie! Množstvo na úvodnej foto je z 2 dávok.

Suroviny

4 kg
4 kusy
650 g
500 g
150 g
500 g
500 g
250 g
150 g
4 kusy
1 pl
80 g
3 pl
400 g
8 guľôčok
8 kusov
20 guľôčok
5 cm
5 kusov




Postup

  1. 1

    Najskôr oberieme rajčiny.:-))

    Najlepší kečup (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Potom ich sparíme horúcou vodou,ošúpeme pokrájame na štvrťky a dáme variť.

    Najlepší kečup (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Rozvarené rajčiny prepasírujeme.

    Najlepší kečup (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pridáme všetku zeleninu a soľ a dáme znovu variť.

    Najlepší kečup (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Koreniny okrem zázvoru pripravíme na gázu.

    Najlepší kečup (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    A dobre zabalené a zaviazané dáme variť .

    Najlepší kečup (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Varíme až kým sa zelenina nerozvarí a občas premiešavame,ked to začne vrieť stiahneme a stále občas premiešavame.Hotové rozmixujeme ponorným mixérom a nalejeme do čistých fliaš.

    Najlepší kečup (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Hotový kečup je peknej farby a je hustý. Pridáme ešte cukor,zázvor a ocot a dobre zamiešame.

    Najlepší kečup (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Na záver ho ešte sterilizujeme 20 minút na 85 stupňov.

Diskusia k receptu

marylan
Tak toto si určite spravím, mám všetky suroviny, musí to chutiť ako z obchodu a cvikla dá krásnu farbu. Ďakujem.
marianne69
Ty si pilna ako vcelicka @margaretka ,este ani kufre riadne z dovolenky nevybalene a uz kecup zavareny.:-) Velmi podobny som robievala,tento Tvoj si ukladam,jeden nikdy nevie,kedy sa sikovny receptik moze zist....KK
margaretka28
@marianne69 ,skoro si sa trafila,vybalila som,hodila do práčky a pod ho oberať rajčiny,za ten čas čo som nebola doma,niektoré až prezreli, tak som musela,či sa mi chcelo a či nie.:-)
1x leea
orchidea
zajtrá idem aj ja variť kečup, mám iný recept ale aj tvoj sa mi páči...uložím si a možno raz aj vyskúšam...
1x alkalo
cica2
veľmi pekne spracovaný recept a krásna úroda, palček hore :-)
rajnica
Človek sa nadosmrti učí. Ja som si doteraz myslel, že kečup sa robí z rajčín.
2010
@rypal , sorry rajnica,- kê-chiap- je cinsky vymysel zo 17 storocia a povodne sa robil aj z hribov aj teraz sa bezne predava v juznej azii v povodnej verzii ako kĕchap az v 19 storoci zacali v USA pridavat k hribom paradajky a menit recept ale stale je v nom mnozstvo inych ingrediencii .Takto este v roku 1913 bol vo vysvetlovacom slovniku Webster-kecup = omacka zmes hribov, paradajek a orechov ...
 en.wikipedia.org/wiki/Ketchup...
rajnica
Pre 2010 - veď som sa poďakoval za poučenie.
A teraz niečo pre teba (ak vieš použiť sorry, iste ti je angličtina hračkou)
The word ketchup is derived from the Chinese ke-tsiap, a pickled fish sauce. It made its way to Malaysia where it became kechap and ketjap in Indonesia. Seventeenth century English sailors first discovered the delights of this Chinese condiment and brought it west. Ketchup was first mentioned in print around 1690.
A ak sa niekto odvoláva na Wikipédiu, musí to byť s ním už nedobre.
2010
@rajnica , davnejsie som sa cudoval preco rozlicne hnede omacky sa volaju kecup az dnes ked mi nebolo dobre a pozrel som do Wiki tak som pochopil ze su to predchodcovia lebo paradajky sa povazovali za jedovate , takze dik a prikladam povodny recept na hribovy kecup z 18 storocia.





marianna76
Je krásny.... určite super.... moji chlapi papriku v kečupe nemusia... aj suroviny a koreniny mňam....
tiginko
môj manžel svojho času projektoval linky na výrobu kečupu, aj pre dosť známu značku, a čudovali by ste sa, z čoho všetkého sa výborné kečupy vyrábajú - pamätám si len to, že paradajok tam išlo menej ako jabĺk :-)
tatranka
Pekná úroda a dobre spracovaný recept.Aj keď viem,že s kečupom je dosť práce.Ale s čím nie je hodne práce ak chceme,aby výsledok bol naozaj dobrý.A tvoj výsledok takým je.
nonna
Vsjo SUPER, len rajčiny ja nikdy nešúpem. Zbytočná strata času, v šupách je najviac minerálov, vitamínov, enzýmov.Pokiaľ nie sú prehnojované umelými hnojivami a striekané chémiou, tak niet dôvodu na takýto skalp. Ukladám do KK!!!!
anina6
ahojte, toho roku je ozaj dostatok paradajok aj v mojej záhradke, už som narobila leča, paradajkovú šťavu a mám taký dojem, že vyskúšam aj tento kečup.
marta5
Je to pracne,robila som ho ,ale dávno a veľa,obdivujem ťa a prajem veľa sil.Mám paradajky,ale asi spravím pretlak,doteraz som ich rozdávala a robila radosť ,no je ich aj teraz ešte dosť.Možno bude aj kečup.Lečo už mám spravené.
anastaz
Podľa tohto receptu robím kečup už pár rokov. Pri prvom pokuse sa zdal veľmi riedky, aj keď som vyše dve hodiny odparoval tekutinu varom. Teraz to robím tak, že rajčiny na kečup si pestujem z mäsitej odrody z malým obsahom vody a navyše, po ošúpaní ich rozkrájam a dám do sitka odkvapkať, odtiecť. Z tejto dávky mi odtečú skoro dva litre a túto váhu beriem za základ všetkých ostatných ingrediencií. Poto nemusím toľko odparovať a ako bonus získam paradajkovú šťavu, ktorú popíjame počas varenia kečupu.
Druhý rozdiel robím v tom, že všetko dám variť naraz (rajčiny, zeleninu, jablká), a po rozvarení to priamo v hrnci ponorným mixérom rozmixujem na čo najjemnejšie, potom prepasírujem a plním do pohárov. Kečup je výborný a všetkým chutí.