Foto: tatranka
V lete dosť často robievam mrveničkový koláč s ovocím.Neodolala som ani teraz pri krásnych prvých slivkách,ktoré mi manžel doniesol.Keďže som uvažovala ako ho vylepšiť,aby Zobraziť celý popisV lete dosť často robievam mrveničkový koláč s ovocím.Neodolala som ani teraz pri krásnych prvých slivkách,ktoré mi manžel doniesol.Keďže som uvažovala ako ho vylepšiť,aby bol z neho zákusok a nie len kysnutý koláčik,trochu som sa s ním pohrala a tu je výsledok.Koláčik - zákusok je nad očakávanie,výborný.Voňavý,šťavnatý.Splnil moje očakávanie.
príprava
na 180-160 °C
Suroviny
cesto: | |
450 g |
|
1 kus |
|
42 g |
|
3 lyžičky |
|
2dcl |
|
1 dcl |
|
pol lyžičky |
|
mrvenička: | |
150 g |
|
100 g |
|
120 g |
|
1 kg |
|
podľa potreby |
|
1 ks |
|
2 lyžičky |
|
4 lyžice |
|
6 štvorčekov |
|
2-3 hrste |
|
Postup
-
1
Pripravíme si kvások.Z teplého mlieka,droždia,troch lyžičiek cukru,lyžičky múky.Necháme nakysnúť.Potom ho vlejeme do múky v ktorej je premiešaná soľ a pripravené vajíčko.Spracujeme cestíčko.Pridáme olej a vypracujeme. Na teplom mieste necháme trochu podkysnúť.Na novo cesto prehnietime a necháme asi 30 minút kysnúť.
-
2
Medzi tým si z masla,cukru a múky,pripravíme mrveničku. Tiež si nasekáme orechy a nastrúhame čokoládu na hrubom strúhadle / na tekvičku/.Spojíme s orechami.
-
3
Slivky si umyjeme,rozpolíme.To isté urobíme aj z hroznom.Nezabudnite z neho vybrať kôstky.Je to chvíľočka. Cesto keď nakysne,prenesiem ho na pomúčenú dosku.Trochu ho ešte s múkou spracujem.Vyváľkam na obdĺžnik a snažím sa z neho vytlačiť vzdušné bubliny./Aby cestíčko na vysoko neporástlo./ Na dobre pomastený plech olejom prenesiem cesto. Poukladám slivky tak,aby rezná šťavnatá časť bola hore.Dobre ich povtláčam do cesta.To isté urobím aj s hroznom. Na poukladané ovocie nasypem vanilkový cukor,škoricu,práškový cukor. Na to navrstvím mrveničku.Na koniec koláč posypem posekanými orechami a čokoládou,ktoré som zmiešala spolu.
-
4
Koláč pečiem v predhriatej rúre na 180 stupňov.Nechávam ho pri tejto teplote asi 25 minút.Potom teplotu stiahnem na 160 stupňov a pečiem ešte 30 minút. Hotový koláč,hoci je kysnutý,je šťavnatý,obohatený orechami a čokoládou a preto chutí ako zákusok.
-
5
Ku kávičke,ako stvorený.
Diskusia k receptu