Mrvenicový koláč ako zákusok fotorecept

tatranka - fotkatatranka, 22. júla 2011
Mrvenicový koláč ako zákusok (fotorecept)
Foto: tatranka

V lete dosť často robievam mrveničkový koláč s ovocím.Neodolala som ani teraz pri krásnych prvých slivkách,ktoré mi manžel doniesol.Keďže som uvažovala ako ho vylepšiť,aby Zobraziť celý popisV lete dosť často robievam mrveničkový koláč s ovocím.Neodolala som ani teraz pri krásnych prvých slivkách,ktoré mi manžel doniesol.Keďže som uvažovala ako ho vylepšiť,aby bol z neho zákusok a nie len kysnutý koláčik,trochu som sa s ním pohrala a tu je výsledok.Koláčik - zákusok je nad očakávanie,výborný.Voňavý,šťavnatý.Splnil moje očakávanie.

30 minút
príprava
50 minút
na 180-160 °C

Suroviny

cesto:
450 g
1 kus
42 g
3 lyžičky
2dcl
1 dcl
pol lyžičky
mrvenička:
150 g
100 g
120 g
1 kg
podľa potreby
1 ks
2 lyžičky
4 lyžice
6 štvorčekov
2-3 hrste




Postup

  1. 1

    Pripravíme si kvások.Z teplého mlieka,droždia,troch lyžičiek cukru,lyžičky múky.Necháme nakysnúť.Potom ho vlejeme do múky v ktorej je premiešaná soľ a pripravené vajíčko.Spracujeme cestíčko.Pridáme olej a vypracujeme. Na teplom mieste necháme trochu podkysnúť.Na novo cesto prehnietime a necháme asi 30 minút kysnúť.

    Mrvenicový koláč ako zákusok (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Medzi tým si z masla,cukru a múky,pripravíme mrveničku. Tiež si nasekáme orechy a nastrúhame čokoládu na hrubom strúhadle / na tekvičku/.Spojíme s orechami.

    Mrvenicový koláč ako zákusok (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Slivky si umyjeme,rozpolíme.To isté urobíme aj z hroznom.Nezabudnite z neho vybrať kôstky.Je to chvíľočka. Cesto keď nakysne,prenesiem ho na pomúčenú dosku.Trochu ho ešte s múkou spracujem.Vyváľkam na obdĺžnik a snažím sa z neho vytlačiť vzdušné bubliny./Aby cestíčko na vysoko neporástlo./ Na dobre pomastený plech olejom prenesiem cesto. Poukladám slivky tak,aby rezná šťavnatá časť bola hore.Dobre ich povtláčam do cesta.To isté urobím aj s hroznom. Na poukladané ovocie nasypem vanilkový cukor,škoricu,práškový cukor. Na to navrstvím mrveničku.Na koniec koláč posypem posekanými orechami a čokoládou,ktoré som zmiešala spolu.

    Mrvenicový koláč ako zákusok (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Koláč pečiem v predhriatej rúre na 180 stupňov.Nechávam ho pri tejto teplote asi 25 minút.Potom teplotu stiahnem na 160 stupňov a pečiem ešte 30 minút. Hotový koláč,hoci je kysnutý,je šťavnatý,obohatený orechami a čokoládou a preto chutí ako zákusok.

    Mrvenicový koláč ako zákusok (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ku kávičke,ako stvorený.

    Mrvenicový koláč ako zákusok (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

marcy
mňááááám,zvyknem robiť.....okamžite ho chcem !!!! :-DDDD
jerica
@tatranka robila som , len to bol klasický osúch,zajtra je znova na programe , vylepším mrvenicu podľa teba , teším sa lebo ovocný osúch to je u nás letný favorit :-)) O tom je varecha.sk inšpirácia po ruke!!
jerica
prepáč , doplním : foto oblíž prst (monitor!) krása a dobrota že neodoláš !!
vierik
Ten je teda krááásny,a o chuti niet pochýb.Sa Ti podaril na 1*,keď budem robiť najbližšie žmolenka bude Tvoja...
evusik
ja tiež robievam len klasický s ovocím a mrveničkou.... tvoj je ukážkový, krásne si si zavymýšľala :-)))
elisticka
waaaaaaaaaaau ten musi chutit!!! slivocky som vzdy mala rada ... a krasne spacovane foto....
ola111
Ten musí byť vynikajúci,takéto slivkové mám véééľmi rada.
hviezdickaz
No ale toto! To je tak krasne spracovany recept a urcite vynikajuci kolacik !!! Klobuk dolu :)
jamarlen
veru, veru.@hviezdickaz , krásne foto, krásne nápady...@tatranka , páči sa mi aj to, že cesto nie je privysoké, a pochúťok na ňom naozaj nie je málo. minule som na jednej návšteve videl, že pani domáca dávala slivky na koláč nastojato - zapichovala ich do cesta. krása, ale vošlo sa ich tam neúrekom, no potom to bola bašta, lebo ak mám jesť priveľa cesta, tak si môžem dať aj chlieb s lekvárom, nemám pravdu?:)))
tatranka
Ďakujem za komentáriky.@jamarlen ,dostal si ma tými slivkami uloženými na stojáka.To bol určite vydarený koláčik.Vidíš,to ma nikdy nenapadlo.Určite ho tak urobím na budúce.Odfotím a potom pridám k tomúto receptu foto.Určite to bude celkom zaujímavé.Vďaka za príma radu.
klaura
tiež som dnes robila slivkový koláč s mrveničkou ... nabudúce dám aj orechy aj čokoládu na vrch ... :)
zdezda
Tatranka, si kúzelník, nielen v kuchyni ale aj pri fotodokumentácii, páči sa mi všetko, čo pridávaš na varechu :-)
tatranka
Ďakujem@klaura aj @zdezda.Som rada,že sa vám nielen koláčik páči,ale aj foto dokumentácia.Viem,aká je pri recepte dôležitá.Vždy na to myslím,keď vkladám recept.
danculka
Po dlhšej dobe som pri internete sa neviem odtrhnúť od neho a slintám až to bolí,máš ho pekný a určite aj chutný...
jerica
Martulík robila som klasiku marhuľový osúch,posýpku som robila podľa Tvojho receptu,každému to chutilo len ja som si neprišla na svoje s tou čololádou , mne to k marhuliam nepasovalo,orechy OK.Ináč @ výborné:-)
tatranka
Možno máš kus pravdy,pretože marhulky sú kyslé a čokoládka sladká.No ja som si pochutila.Potom som ľutovala,že som nedala aj lyžičku rumu a bolo by mi to chutilo ako opitý Izidor.No to ma už nenapadlo.Pre nás to bolo niečo nové zákuskové.Ale tiež zostávam pri klasike.Veď ho mám aj tu na vareche.
cica2
takéto zbožňujem, krásne sa ti vydaril a velmi pekne spracovaný aj receptík, šikuľka!:))
bejaja
tak takémuto koláčiku je ťažké odolať!:)))
ebaka
po toľkých komentároch nie je čo dodať.....ale tá fotodokumentácia,tá je jedinečná,pristala by som na takú pri každom recepte....super




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia