Mrvenicový koláč ako zákusok (fotorecept)

Autor receptu: tatranka

V lete dosť často robievam mrveničkový koláč s ovocím.Neodolala som ani teraz pri krásnych prvých slivkách,ktoré mi manžel doniesol.Keďže som uvažovala ako ho vylepšiť,aby bol z neho zákusok a nie len kysnutý koláčik,trochu som sa s ním pohrala a tu je výsledok.Koláčik - zákusok je nad očakávanie,výborný.Voňavý,šťavnatý.Splnil moje očakávanie.

30 minút
príprava
50 minút
na 180-160 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si kvások.Z teplého mlieka,droždia,troch lyžičiek cukru,lyžičky múky.Necháme nakysnúť.Potom ho vlejeme do múky v ktorej je premiešaná soľ a pripravené vajíčko.Spracujeme cestíčko.Pridáme olej a vypracujeme. Na teplom mieste necháme trochu podkysnúť.Na novo cesto prehnietime a necháme asi 30 minút kysnúť.
  2. Medzi tým si z masla,cukru a múky,pripravíme mrveničku. Tiež si nasekáme orechy a nastrúhame čokoládu na hrubom strúhadle / na tekvičku/.Spojíme s orechami.
  3. Slivky si umyjeme,rozpolíme.To isté urobíme aj z hroznom.Nezabudnite z neho vybrať kôstky.Je to chvíľočka. Cesto keď nakysne,prenesiem ho na pomúčenú dosku.Trochu ho ešte s múkou spracujem.Vyváľkam na obdĺžnik a snažím sa z neho vytlačiť vzdušné bubliny./Aby cestíčko na vysoko neporástlo./ Na dobre pomastený plech olejom prenesiem cesto. Poukladám slivky tak,aby rezná šťavnatá časť bola hore.Dobre ich povtláčam do cesta.To isté urobím aj s hroznom. Na poukladané ovocie nasypem vanilkový cukor,škoricu,práškový cukor. Na to navrstvím mrveničku.Na koniec koláč posypem posekanými orechami a čokoládou,ktoré som zmiešala spolu.
  4. Koláč pečiem v predhriatej rúre na 180 stupňov.Nechávam ho pri tejto teplote asi 25 minút.Potom teplotu stiahnem na 160 stupňov a pečiem ešte 30 minút. Hotový koláč,hoci je kysnutý,je šťavnatý,obohatený orechami a čokoládou a preto chutí ako zákusok.
  5. Ku kávičke,ako stvorený.