Mrvenicový koláč ako zákusok (fotorecept)
Autor receptu: tatranka
V lete dosť často robievam mrveničkový koláč s ovocím.Neodolala som ani teraz pri krásnych prvých slivkách,ktoré mi manžel doniesol.Keďže som uvažovala ako ho vylepšiť,aby bol z neho zákusok a nie len kysnutý koláčik,trochu som sa s ním pohrala a tu je výsledok.Koláčik - zákusok je nad očakávanie,výborný.Voňavý,šťavnatý.Splnil moje očakávanie.
30 minút príprava |
50 minút na 180-160 °C |
Postup
- Pripravíme si kvások.Z teplého mlieka,droždia,troch lyžičiek cukru,lyžičky múky.Necháme nakysnúť.Potom ho vlejeme do múky v ktorej je premiešaná soľ a pripravené vajíčko.Spracujeme cestíčko.Pridáme olej a vypracujeme.
Na teplom mieste necháme trochu podkysnúť.Na novo cesto prehnietime a necháme asi 30 minút kysnúť.
- Medzi tým si z masla,cukru a múky,pripravíme mrveničku.
Tiež si nasekáme orechy a nastrúhame čokoládu na hrubom strúhadle / na tekvičku/.Spojíme s orechami.
- Slivky si umyjeme,rozpolíme.To isté urobíme aj z hroznom.Nezabudnite z neho vybrať kôstky.Je to chvíľočka.
Cesto keď nakysne,prenesiem ho na pomúčenú dosku.Trochu ho ešte s múkou spracujem.Vyváľkam na obdĺžnik a snažím sa z neho vytlačiť vzdušné bubliny./Aby cestíčko na vysoko neporástlo./ Na dobre pomastený plech olejom prenesiem cesto.
Poukladám slivky tak,aby rezná šťavnatá časť bola hore.Dobre ich povtláčam do cesta.To isté urobím aj s hroznom.
Na poukladané ovocie nasypem vanilkový cukor,škoricu,práškový cukor.
Na to navrstvím mrveničku.Na koniec koláč posypem posekanými orechami a čokoládou,ktoré som zmiešala spolu.
- Koláč pečiem v predhriatej rúre na 180 stupňov.Nechávam ho pri tejto teplote asi 25 minút.Potom teplotu stiahnem na 160 stupňov a pečiem ešte 30 minút.
Hotový koláč,hoci je kysnutý,je šťavnatý,obohatený orechami a čokoládou a preto chutí ako zákusok.
- Ku kávičke,ako stvorený.