Mrvenica – vichodoňarska sciranka fotorecept

sracz - fotkasracz, 26. decembra 2013
Mrvenica – vichodoňarska sciranka (fotorecept)
Foto: sracz

Pravá „vichodňarska“ Vianočná kapustnica musí byť zahustená s „naozajstnu domašňu sciranku“, pravou východniarskou domácou mrvenicou. Za mojich detských čias ju pripravovala, pokiaľ ešte vládala, Zobraziť celý popisPravá „vichodňarska“ Vianočná kapustnica musí byť zahustená s „naozajstnu domašňu sciranku“, pravou východniarskou domácou mrvenicou. Za mojich detských čias ju pripravovala, pokiaľ ešte vládala, moja sladká mamka_Aňuci! Keď ju „premohla“ kombinovaná srdcová vada, tak som ju prpravoval ja. … a rád! Dokonca som bol na dielo svojich rúk náležite hrdý! Nuž a tak mi to ostalo asi „na furt“, lebo moje krajšie a lepšie JA by miesenie s prstami pokrivenými osteopeniou a artritídou, asi ťažko zvládlo!

12-16
porcií
45-60 minút
príprava

Suroviny

500 - 600 g
2 - 3 ks
2 - 3 PL
1 ČL




Postup

  1. 1

    naozaj to je všetko, čo na prípravu „sciranki“ potrebujem; PoloHrubú Múku (PHM) som mal poľskú „krupczatku“; počet čerstvých vajíčok korigujte, prosím, podľa ich veľkosti a maslo si nezabudnite, s dostatočným časovým predstihom, nechať ale poriadne zmäknúť

    Mrvenica – vichodoňarska sciranka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    všetky ingrediencie som vložil do pomocnej misy z plastu (jej povrch lepšie udržiava potrebnú teplotu)

    Mrvenica – vichodoňarska sciranka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    pomocou PL som dôkladne vymiešal prvotný polotovar

    Mrvenica – vichodoňarska sciranka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    preložil ho na pomúčenú „tablu“

    Mrvenica – vichodoňarska sciranka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    a dóóóbrú ½ hodinu (ako nedávno napísala jedna z našich Varešiek: „až z povaly začalo pršať“!!!) mojou nežnou drobnou medveďou labkou, priebežne podsypujúc, som vymiesil poriadne tuhú „guľu“ cesta

    Mrvenica – vichodoňarska sciranka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    doska ostala čistá, všetku PHM som „vtentočkoval“ do cesta

    Mrvenica – vichodoňarska sciranka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    „guľu“ som rozrezal na dve ½ a každú zvlášť, vzápätí opäť, podsypanú PHM, ešte premiesil, skoro na „betónovú“ konzistenciu, až sa z „plafóna, či stropu, priam lialo“

    Mrvenica – vichodoňarska sciranka (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    prvú, teraz už menšiu, „guľu“ som postrúhal priamo do variacej sa kapustnice

    Mrvenica – vichodoňarska sciranka (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    a druhú na „tablu“; čím tuhšie ste cesto rukami vymiesili, tým ľahšie sa Vám bude pomocou „drišľaku scirac“ => strúhadla strúhať

    Mrvenica – vichodoňarska sciranka (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    túto časť som nechal 48 hodín dôkladne presušiť a mám mrvenicu „sciranku“ v zásobe do ďalšej kapustnice, či paradajkovej polievky, alebo ako prílohu k paprikášu alebo perkeltu!

    Mrvenica – vichodoňarska sciranka (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

radost
neviem-čia je to vina-pre mňa je totok numero uno cestovina..len si musím robiť sama..nemám doma takého šikovného pána...:-)
eevapa
Milujem túto cestovinu . Na oleji podusíme cibuľu s nahrubo nastrúhanou mrkvou a do nej pridáme vo vode uvarenú cestovinu.Zmiešame spolu a podáva sa k pečenému mäsu a nepobije sa ani s kuracinou a rezňami.
sovka62
Pre mňa najobľúbenejšia závarka, robievala som ju veľmi často, keď deti a vnúčatá boli malé. Chutí výborne a dobre sa naberá na lyžicu, zvládajú to aj maličkí, na rozdiel od slížikov, ktoré mali vždy aj za ušami. Nikdy som do nej nedávala maslo, to je pre mňa novinka, ale vyskúšam. Teraz ju už robím zriedka, ruka už veľmi nevládze a stroj na toto ešte nevymysleli.
pusta
milý@sracz - ferikém drágám, je to úžasná cestovina, maslo je pre mňa novinka a určite vynikajúca.
bez masla ju robíme aj my maďari doma, robia ju aj židia od nepamäti, u nich sa volá farvale, avšak tiež bez masla a robia ju aj iné národy a komunity s malými regionálnymi obmenami.
dávame ju ako vložku do polievok, ale aj ako prílohu k rôzne upravenému mäsku.
je to stará osvedčená jednoduchá chutná klasika, ktorá sa nikdy nepreje :-)
teraz určite vyskúšam aj túto, od tvojej drahej aňuci, bola úžasná kuchárka a skvelé veci ťa naučila :-)
5*****
1x ilusa
alexdidi
Obľúbemá závarka aj u nás a nesmie chýbať do štedrovečernej juškovej polievky. Robiť ju s maslom je pre mňa tiež novinka, ktorú iste vyskúšam, varím ju však zvlášť, lebo polievky je viac, bude sa prihrievať, tak aby sa v nej nerozmočila. Opäť to bola fantastická štedrovečerná pochúťka, však?
izabella929
@sracz...super práca a tiež ju dosť často používam ako závarku do polievok...hlavne zeleninových...ale toto cesto je veľmi obľúbené u našich južných susedov...možno viac, ako u nás..bola som na štrúdlovom festivale v Maďarsku, pristavila som sa pri jednom stánku, kde bolo najviac ľudí a bola som zvedavá, čo také pekné tam môže byť, lebo veľa ľudí...bol to festival vo festivale...akási mini konferencia o strúhanom ceste..čo všetko robia týto usilovný kuchári z toho cesta, ma prekvapilo ...ale najviac sa všetkým páčila torta, ktorá bola celá zo strúhaného cesta, skvele skombinované suroviny...a vrch ten bol priam prekrásne ozdobený...veru nikto , kto to nevidel, ani by ho nenapadlo, že je to celé zo strúhaného cesta..ked´ som videla hotovú tortu, neverila som vlasným očiam, že to je obyčajné strúhané cesto...aj recept som si zohnala, len nejako nemám odvahu sa do toho pustiť, či to bude také krásne...škoda, že som tam neprišla skôr, lebo prednášajúci rozprával o histórii strúhaného cesta ...veru neviem, či v tomto ceste bolo aj maslo, ale v každom prípade tvoj recept vyskúšam.) pútavo opísaný recept aj s fotkami...
izabella929
ešte som zabudla dodať, že v Maďarsku sa používa jedna zaujímavá závarka do obyčajnej zemiakovej polievky a volá sa to ,,,lebbencstészta,,je to rezancové cesto, ktoré sa pripravuje iba v letnom období, keď sú najväčšie horúčavy...múka s vajcom ...vyvaľká sa na veľký plát cesta na tenúčko a suší sa v dobre vetraných priestoroch..toto úplne na kosť usušené cesto sa ukladá do sieťových vriec a zavesí sa väčšinou v komore, na vetranom mieste...používa sa tak, že sa poláme na menšie kusy, len tak ako sa zlomí, nemusí to vyzerať pekne...a polievka z týmto cesto uvarená sa volá,,slambuc,, obľúbená polievka pastierov na Hortobágyszkej puste...
pacik
U nás na Kysuciach z hrubej múky a bez masla, ale podľa Teba určite vyskúšam, lebo ju veľmi ľúbime :-)
marienka44
Milý @Sracz , ja tiež robím takú mrveničku, ale bez masla a soli. Soľ viaže vodu, takže cesto so soľou nikdy nebude dokonale suché na dlhodobé skladovanie. Ani cesto na rezančeky do hovadzej polievky neosolím, aby slížiky dlhšie vydržali. Veď sa napokon varí v slanej vode.
ajay
mrvenicka, tarhona, sciranka....tato cestovina ma plno mien ale je jedna z najoblubenejsish v nasej rodine. Tak isto niekedy ju necham ususit a pouzijem neskorsie.
V nasej rodine sa pridava hlavne do zeleninovych polievociek.
Aj ked moja mamicka bola vychodniarka nikdy som ju nevidela pridavat mrvenicku do kapustnice. Ale stoji to za vyskusanie.
medovnicek
u nás na Záhorí, sme nezvykli kapustnicu zahusťovať mrveničkou, páči sa mi ako si ctíš tradície a s láskou spomínaš na mamku
torticka
@ajya , aj ja mrvenicu používam do zeleninovej polievky. Ale do mrvenice nedávam maslo. Skúsim a uvidím, aké to je. Ale isto je to dobré, keď je to tu. Veď tu sú samé mňamkové veci.
pusta
@astheart , "farvale" je foneticky prepísané do slovenčiny a je prepísané latinou, preto ani v Google nenájdeš.
musíš hľadať na hebrejsky písaných stránkach, je mi ľúto, ale ja ti to hebrejsky napísať neviem, neviem hebrejsky.
garanco
Milý "Šracko", ja tiež dávam do kapustnice mrveničku. Kým žila moja "aňuci", robievala mi ju do zásoby aj do iných polievok. Ja som pohodlnejšia, doma ju robím zriedka, ale našla som v obchode dobrú kvalitnú hotovú mrveničku a tú používam. My sme tiež nedávali do nej maslo, ale vyskúšam podľa Teba.
garanco
...zabudla som: drišľak nie je strúhadlo, ale cedidlo. Strúhadlo tuším volali
"rajbatko"...
spetkasoli
Milý@sracz , poznám túto dobrotu, moj otec výhodniar robieval do kapustničky túto dobrotu sciranku, to bola jeho práce a vždy mi nabalil do zádoby už keď som bývala v Prahe, vraj tá jeho je lepšia a mal pravdu. Od neho mi vždy chutilo, mal zlaté ruky aj srdiečko, bohužial už s mamičkou niesu a s láskou na ich lásku a dobrotu spomínám. Vďaka Ti za pripomenutie. Tvoje nie len recepty, ale aj komentíky sú plné lásky a dobroty, pri čítaní si vždy vybavím moje detstvo. Maj sa krásne a všetko dobré do Nového roku:)
evanaaa
Strúhanka sa u nás do polievky robievala často a tiež aj ako príloha k mäsu, no bez masla, aby vydržala dlhšie, neviem, či sa dá aj s maslom nadlho, a myslím, že aj bez soli aby sa dobre vysušila.
mariadra
@sracz konečne som sa dozvedela čo je to sciranka a prečo sa tak volá. U nás je to mrvenička a tiež je obľúbená, ale robím ju bez masla a soli. U nás sa nedáva do kapustnice, ale do rôznych vývarov. Dokonca robíme takú polievku z mlieka - voláme ju mlieková mrvenička.
stacy77777
jaj, šikovný si ty gazda...:-))), ako píše @pacik , u nás na Kysuciach som nepočula,že sa dá robiť aj s maslom, iný kraj, iný mrav...., určite vyskúšam, moja polovička mi dakedy pomáhala robiť domáce rezance, vždy mali decká z toho zábavu, keď ho sledovali,ako krája. Musím mu pripomenúť tie veselé časy...:-)))))
jozefsvatek
@sracz super popis k receptu, presne to som hľadal pred Vianocami. Ako písala marienka44 tiež viem že na uskladňovanie cesta netreba davat soľ. Takisto som si myslel že je to len o vajicku a muke. To maslo ma prekvapilo.
pusta
@astheart , ospravedlňujem sa ti za preklep v slove, správne má byť "farvele", ak toto zadáš do google, nájdeš viacero linkov na židovské strúhanie= tu spomínaná sciranka.
ide o klasické rezancové cesto z múky a vajec zamiesené, potom nastrúhané, ev. usušené.
napr. tu:
 www.listy.cz/archiv.php?cislo=124&clanek=041215...

 www.recepty.cz/recept/farvely-zidovska-kuchyne-6936...
" target="_blank" rel="nofollow" class="linkavkomente"> www.recepty.cz/recept/farvely-zidovska-kuchyne-6936...

 www.recepty.cz/recept/farvely-zidovska-kuchyne-6936...
" target="_blank" rel="nofollow" class="linkavkomente"> www.recepty.cz/recept/farvely-zidovska-kuchyne-6936...

 www.recepty.cz/recept/fazole-s-farvely-zidovska-kuchyn...

 mycountryhomedeco.blogspot.sk/2012/01/calze-vintage.html...

a
nájdeš aj kopu receptov na sladkú úpravu.
kata50
@sracz , na sciranku-papcun nedám dopustiť. Tiež si ju urobím do zásoby a ešte si ju trochu vylepším. Keď je kvalitne vysušená nasypem ju do mikroténového vrecka ( aby sa mi nerosypovala po kuchyni...) a valčekom na cesto ju valcujem...drvím na menšie kúsky. Ako špendlíkové hlavičky. Ide to rýchlo a získaš sciranku DE LUXE. Každý sa potom pýta, že na čom si tak jemne postrúhal !!! :-) Keď chcem väčšiu, tak nechám tak-v pôvodnej veľkosti. Vyskúšaj. Nech sa podarí . Pekný deň.
sracz
Ďakujem Vám, mile priateľky a vážení priatelia za pozornosť a komenty aj k tomuto mojemu rcp. Dva tucty „nahliadnutí“ a z toho ½ bola prekvapená, že do mojej mrvenice_„sciranki“ dávam maslo! Keby som to bol tušil, bol by som poznámku uviedol priamo v rcp!!! Spravidla ani ja nedávam do nej maslo (!!! soľ ale vždy !!!), no tentoraz to bola príprava „zahusťovadla“ pre slávnostnú Vianočnú kapustnicu, ktoré ju s maslom zjemní! V priebehu roka robievam zeleninové polievky, do ktorých pripravujem „ňočky“ vždy s maslom! Ako dlho „vydrží“ cestovina s maslom uhnetená, nemám potuchy, lebo sa skonzumuje oveľa skôr, než by v nej maslo stihlo „skrakovatieť“!

Som naozaj rád, že si rada, milá @kukulienka71 verím, že budeš spokojná!

Neváhaj, @radost milá, trpezlivo nauč, tvrdým tréningom vycvič, jemno_nežným „drilom“ prinúť k pravidelnej aplikácii a potom už budeš mať „leháro“!

Úžasný postreh, milá @lidia3 s predpokladom maškrtného jazýčka!

Aj tak sa dá i tak sa dá, @eevapa milá; rozhodne umne a šikovne využívaš variabilitu mrvenice!

Srdečne Ťa medzi sviatkami pozdravujem milá @sovka62 a potvrdzujem Tvoje skúsenosti a spomienky z „chovu“ vlastných ratolestí! Čo sa týla „nevládnosti“ Tvojej ručičky, ako som Ťa rokmi na Varecha.sk „spoznal“, som presvedčený, že Ty sa už nájdeš spôsob, ako primäť „dobrovoľníka“ k iniciatívnemu vymieseniu nielen cesta!!!

Ďakujem Ti, milá @pusta za koment aj zarozsiahle vysvetlenie k tejto cestovine. Čo sa týka farfalle, ide o taliansku cestovinu v tvare motýlikov a aj ju obšírne používam v našej domácnosti. Pre názornosť si dovoľujem pripojiť zopár linkov:
Barilla® Farfalle Pasta - Try This Italian Favorite Tonight!
www.Barilla.com Images of Farfalle Pasta
Farfalle - Wikipedia, the free encyclopedia
 www.wisegeek.com/what-is-farfalle-pasta.htm...





Juškový variant mala, v našej rodine, rada iba moja mamka, B.P., doslova ju milovala!!! Nikdy nebola pre ňu dosť kyslá, aj keď nás ostatných „ščipala až za ušami a sľizi nam cekľi ňeľem z očoch, aľe aj z nosa“! Aby som v spomienke na Aňucinu lahôdku bol celkom presný, tak ju ľúbila s tarhoňou a nie „zo sciranku“! Ďakujem Ti, milá @alexdidi za predstavenie Tvojeho rcp. Napriek tomu, že som si ho prezrel až po Tvojom navedení, veľmi sa mi páči! … hej a nikdy sa mi nestalo, aby sa mi mrvenica v kapustnici rozmočila, aj keď sme si ju opakovane zohrievali niekedy aj týždeň! Asi som cesto na ňu dobre „vymasíroval“!

Veľmi rád by som sa zúčastnil milá @izabella929 na Tebou spomínanom štrúdľovom festivale. Jedným dychom som si prečítal Tvoje spomienky a rozhodne budem netrpezlivo očakávať na uverejnenie rcp Tvojeho variantu torty zo strúhaného cesta! „Slambuc leves“ sme v našej rodine nevarili, ale vyvolala si spomienky mojej krajšej polovičky. U nich ju varievala babička Nana; základ polievky bola voda z vyvareného cesta, obohatená do zlatohneda opraženou cibuľou na brav_masti s PL červenej papriky, podľa chuti soľ a MČK = po prevretí vyvarené cesto vrátila späť! Dobre mi padlo, že Ťa moja „sciranka“ zaujala a teším sa na jej improvizáciu v Tvojej slávnej, myslím to naozaj úprimne, kuchyni! Ďakujem!

Bude mi cťou, potešením a národným sviatkom, milá @pacik a verím, že aj z hrubej múky nemá chybu!

Prečo nie, @marienka44 milá, všetko sa dá a naviac, ak vychádzaš z vlastných skúseností!?! Ja tiež varievam podľa tradícií, ktoré ma nikdy nezradili, už dlhé desaťročia!

Určite vyskúšaj milá @ajay som presvedčený, že nebudeš ľutovať!!! Áno, mrvenica = sciranka, no tarhoňa to sú „broky“, aj keď ich použitie je naozaj rovnaké!

Milá @medovnicek aj so „záhoráckou“ kuchyňou mám iba tie najsamlepšejšie skúsenosti. Najviac sa na mňa „nalepilo“ vďaka Helenke Kleisovej, B.P., vynikajúcej to herečke činohry divadla a rádia (nezabudnuteľný sobotňajší Ma_ra_tón) v Košiciach. Najúžasnejšia bola jej záhorácka fazuľovica so slížami či slýžami!

Gramotná úvaha, múdre rozhodnutie, milá @torticka teším sa na Tvoje „pokusy“ s mrvenicou_scirankou!

No vidíš, aj Ty máš iba krásne spomienky na svoju Aňuci, @garanco milá! My sme výraz „drišľak“ používali pre strúhadlo (rajbačka bola pomôcka_nástroj na ručné pranie /česky valcha/) a sitko bolo jednoducho „šitko alebo cedník“: to je ten izé, čo halušky stop a voda móžeš! Ak Ti môžem poradiť, ale aj iným záujemcom, nájdi si v zoznam.sk nárečia a v nich Šarišsko-Slovenský slovník, kde aj Švábi drišľakom pomenováva nástroj na drobenie, ale Štofi, tak ako Ty cedidlo!

Ďakujem Ti milá @spetkasoli za krásne prianie! Rád som povzbudil nehu v Tvojej duši a evokoval spomienky na Tvojich najdrahších rodičov. Áno, aj mne naši naozaj chýbajú a ver mi, že veľmi! Ale to je už kolobeh života a jeho jediná spravodlivosť! Každého z nás, bez rozdielu rasy a vyznania, viac menej sociálne zaobstaraného, takýto koniec čaká! Je len na každom z nás, ako si tú chvíľku na matičke Zemi zaslúžime a užijeme! Dovtedy si dieťaťom, pokiaľ máš koho sladko osloviť mamka_ocko!!!

No a je tu ďalšie pomenovanie mrvenice či sciranky, tentoraz je to strúhanka, ako uvádzaš Ty, milá @evanaaa = ale nikdy v „zásobárni“ dlho nevydrží, či s maslom, alebo bez neho. To je „na betón recht“!

Pravdu rečieš @mariadra milá aj to je ďalšie využitie mrvenice, aj keď ja osobne ju mám najradšej v kapustnici!

Sranda musí byť, @stacy77777 milá, aj keby na maslo nebolo! Hlavná vec, že Ti pomáha a popri práci pobaví aj deti! „Ten dělá to a ten zas tohle, …!“ Závidenia hodná, úprimne, rodinka!

Rád som, vážený @jozefsvatek rozšíril Tvoj „obzor“ a verím, že si pochutnáš!

Ďakujem Ti @nadia56 milá za upozornenie na Tvoj rcp. Až teraz, na moju škodu, som ho „preštudoval“ a vidím, že naša mrvenica_sciranka, teraz Tvoje čipetky, má v jednotlivých oblastiach Slovenska viac pomenovaní: @maggieciak a @oldlady melence, @marika1947 strúhané cestoviny, @morenajea drobenka, @vecnemlada papcun (tak sa menoval aj môj spolužiak z r. 1954÷1959), @mariaklara mrvenička, @palokuchki drobenička, @inge74 strúhance, @edita20 drobky, @mata3636 gomboda, @elektra strúhanka, rajbanička, @maryka drobce a @babidka malke tarte rezanky!!! … a koľko ich pomenovaní ešte môže „lietať“ medzi Záhorím a Vihorlatom!?! Nuž, maj krásne dni a všetko dobré Ti aj do roku 2014!!!

Sevas a ciao_ko @kata50 milá moja čaja Katka!!! -:))) Ďakujem Ti za príspevok aj za Tvoj variant de LUXE. Akýže ba som to bol "šibeňák", keby som ho nepoznal. Naše mamky a babky boli naozaj dobré rozumné víly a naučili nás všetky "fígle" do podrobna! To platí aj pre mojeho brata Imiho_Čiňu! Veľa zdravia, šťastia a lásky počas celého 2014. roka Tebe a všetkým Tvojim srdcu najmilším a najbližším!
pusta
milý@sracz - ferikém drágám, to je len maličké nedorozumenie :-)))
samozrejme, že farfale sú talianske cestoviny, o tom niet ani najmenších pochýb!
ja som tu hovorila o sciranke, ktorá sa u madarov používa tu v okolí hádam oveľa častejšie, ak nie najčastejšie a nazýva "reszelt" alebo ľudovo aj menej správne ako tarhonya, ak sa strúha /avšak pravá tarhonya sa v skutočnosti pretláča cez sito s guľatými okami do tvaru pravidelných malých guliek/
nuž a u židov sa nazýva "farvele/y" - fonetický prepis latinou z hebrejčiny - žiadne farfale /to je niečo úplne iné a špeciálne talianske/.
scíranka = farvele - sú klasickou tradičnou cestovinou Židov, od ktorých sa rozšírila do celého sveta a naučili sme sa ju aj my od nich.
za môj preklep v slove ako farvale miesto správne "farvele/y" som sa ospravedlnila @astheart v komentoch vyššie a priložila som aj linky ako dôkaz o farvele/y.
prajem ti úžasne dobré varenie v dobrom zdraví, v šťastí a v pohode i v r. 2014 a dakujem za tvoje skvelé recepty doteraz a pridávaj s chuťou i naďalej!!! :-)))))
garanco
Milý @sracz , moji starí rodičia z maminej strany pochádzali z Horehronia a tak sa u nás používalo slovo "duršľak" ( z nemčiny durchschlagen ) a bolo to proste cedidlo, a keďže otec bol Spišiak ako repa, tak sa možno tie výrazy nejako poprekúcali - ale hlavne , že sme všetci Slováci a rozumieme si - igen? :-))
pacik
Tak dnes som urobila k hovädziemu vývaru z polohrubej múky a bola fajnová. Najbližšie ešte urobím do zeleninovej polievky aj s maslom. A k tomu, že sa niektorí čudujú, že si sciranku pridal do kapustnice, poznám u nás jednu oblasť, kde do nej pridávajú šúľance. Iný kraj - iná chuť a pokiaľ to nezje nás, dá sa to určite spapať. A čo dobrého uvaríš na Nový rok?
elysa
milý @sracz u nás doma ju mamka robila z hrubej múky a bez masla- tak ju naučila aj mňa...voláme ju strúhanka...ešteže ma ju stihla naučiť, lebo ju naučila jedávať môjho zákonitého a ten ju často žiada namiesto "slížov" do nedeľnej polievky...a posielam ***** za prácnosť, s ktorou ale Ty žiaden problém nemáš :)
rulik
u nás sa tomu hovorilo rajbanička




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia