Mrvenica – vichodoňarska sciranka (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Pravá „vichodňarska“ Vianočná kapustnica musí byť zahustená s „naozajstnu domašňu
sciranku“, pravou východniarskou domácou mrvenicou. Za mojich detských čias ju
pripravovala, pokiaľ ešte vládala, moja sladká mamka_Aňuci! Keď ju „premohla“
kombinovaná srdcová vada, tak som ju prpravoval ja. … a rád! Dokonca som bol na
dielo svojich rúk náležite hrdý! Nuž a tak mi to ostalo asi „na furt“, lebo moje krajšie a
lepšie JA by miesenie s prstami pokrivenými osteopeniou a artritídou, asi ťažko zvládlo!
12-16 porcií |
45-60 minút príprava |
Postup
- naozaj to je všetko, čo na prípravu „sciranki“ potrebujem; PoloHrubú Múku (PHM) som mal poľskú „krupczatku“; počet čerstvých vajíčok korigujte, prosím, podľa ich veľkosti a maslo si nezabudnite, s dostatočným časovým predstihom, nechať ale poriadne zmäknúť
- všetky ingrediencie som vložil do pomocnej misy z plastu (jej povrch lepšie udržiava potrebnú teplotu)
- pomocou PL som dôkladne vymiešal prvotný polotovar
- preložil ho na pomúčenú „tablu“
- a dóóóbrú ½ hodinu (ako nedávno napísala jedna z našich Varešiek: „až z povaly začalo pršať“!!!) mojou nežnou drobnou medveďou labkou, priebežne podsypujúc, som vymiesil poriadne tuhú „guľu“ cesta
- doska ostala čistá, všetku PHM som „vtentočkoval“ do cesta
- „guľu“ som rozrezal na dve ½ a každú zvlášť, vzápätí opäť, podsypanú PHM, ešte premiesil, skoro na „betónovú“ konzistenciu, až sa z „plafóna, či stropu, priam lialo“
- prvú, teraz už menšiu, „guľu“ som postrúhal priamo do variacej sa kapustnice
- a druhú na „tablu“; čím tuhšie ste cesto rukami vymiesili, tým ľahšie sa Vám bude pomocou „drišľaku scirac“ => strúhadla strúhať
- túto časť som nechal 48 hodín dôkladne presušiť a mám mrvenicu „sciranku“ v zásobe do ďalšej kapustnice, či paradajkovej polievky, alebo ako prílohu k paprikášu alebo perkeltu!