Mrvenica – vichodoňarska sciranka (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Pravá „vichodňarska“ Vianočná kapustnica musí byť zahustená s „naozajstnu domašňu sciranku“, pravou východniarskou domácou mrvenicou. Za mojich detských čias ju pripravovala, pokiaľ ešte vládala, moja sladká mamka_Aňuci! Keď ju „premohla“ kombinovaná srdcová vada, tak som ju prpravoval ja. … a rád! Dokonca som bol na dielo svojich rúk náležite hrdý! Nuž a tak mi to ostalo asi „na furt“, lebo moje krajšie a lepšie JA by miesenie s prstami pokrivenými osteopeniou a artritídou, asi ťažko zvládlo!

12-16
porcií
45-60 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. naozaj to je všetko, čo na prípravu „sciranki“ potrebujem; PoloHrubú Múku (PHM) som mal poľskú „krupczatku“; počet čerstvých vajíčok korigujte, prosím, podľa ich veľkosti a maslo si nezabudnite, s dostatočným časovým predstihom, nechať ale poriadne zmäknúť
  2. všetky ingrediencie som vložil do pomocnej misy z plastu (jej povrch lepšie udržiava potrebnú teplotu)
  3. pomocou PL som dôkladne vymiešal prvotný polotovar
  4. preložil ho na pomúčenú „tablu“
  5. a dóóóbrú ½ hodinu (ako nedávno napísala jedna z našich Varešiek: „až z povaly začalo pršať“!!!) mojou nežnou drobnou medveďou labkou, priebežne podsypujúc, som vymiesil poriadne tuhú „guľu“ cesta
  6. doska ostala čistá, všetku PHM som „vtentočkoval“ do cesta
  7. „guľu“ som rozrezal na dve ½ a každú zvlášť, vzápätí opäť, podsypanú PHM, ešte premiesil, skoro na „betónovú“ konzistenciu, až sa z „plafóna, či stropu, priam lialo“
  8. prvú, teraz už menšiu, „guľu“ som postrúhal priamo do variacej sa kapustnice
  9. a druhú na „tablu“; čím tuhšie ste cesto rukami vymiesili, tým ľahšie sa Vám bude pomocou „drišľaku scirac“ => strúhadla strúhať
  10. túto časť som nechal 48 hodín dôkladne presušiť a mám mrvenicu „sciranku“ v zásobe do ďalšej kapustnice, či paradajkovej polievky, alebo ako prílohu k paprikášu alebo perkeltu!