Foto: jody
Môj Starý Ocko mal veľmi rád čipetky v polievke. Je to vlastne pôvodná tarhoňa, čiže strúhané tuhé cesto. A vyzerajú ako malé haluštičky. Proste, Zobraziť celý popisMôj Starý Ocko mal veľmi rád čipetky v polievke. Je to vlastne pôvodná tarhoňa, čiže strúhané tuhé cesto. A vyzerajú ako malé haluštičky. Proste, čipetky. :-)
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Nachystáme si obrovské množstvo surovín... :-)
-
2
Vajíčko zmiešame s trochou múky, tak za hrsť a patláme, patláme a pridávame múku a vodu a múku a patláme... až kým nemáme tuhé cesto, ktoré necháme chvíľku odstáť a oschnúť.
-
3
Potom cesto nahrubo nastrúhame. Ale cesto musí byť poriadne tuhé, inak budete mať na prste taký otlak ako ja. :-)
-
4
Nastrúhané čipetky necháme ešte poriadne obschnúť. Ak ich idete variť hneď, tak netreba.
-
5
Varíme ich vo vrelej osolenej vode do mäkka.
-
6
A podávame v dobrej maslovej zeleninovej polievočke (alebo v akejkoľvek inej). Dobrú chuť.
Ja toto cesto trochu rozvalkám, pokrájam na štvorčeky a tie potom prstami trhám na malé kúsky a tomu my hovoríme, že sú to čipetky.
Tak to volali moji rodičia i starí rodičia.
Môj manžel to volá drobce, a do mäsovej polievky nemusia byť rezance. Inak používam ich aj do zeleninových polievok, keď neurobím krupicové halušky, ktoré volajú "obláčiky".
@Jody : ale si dobra, ze si vylovila tento recept...
@maryka , tie "obláčiky" sú preto, lebo sú pekne našľahané a nadýchané - veď z Tvojej kuchyne je všetko dobré.
Snažím sa mať melence v zásobe vždy. Akákoľvek redšia polievka ich zavarením získa na kvalite a chuti, ale ale u nás "letia" najmä hríbové melence = hríbová polievka (najlepšie z plávočiek) so zemiačkami a priamo do nej zavarenými melencami. -