Štedrovečerná hubovo-jušková polievka so scirankou fotorecept

alexdidi - fotkaalexdidi, 6. decembra 2010
Štedrovečerná hubovo-jušková polievka so scirankou (fotorecept)
Foto: alexdidi

Túto fantastickú polievku varíme už tradične len na Štedrý večer. V prvom rade si na ňu musíme v lete a na jeseň nasušiť veľa Zobraziť celý popisTúto fantastickú polievku varíme už tradične len na Štedrý večer. V prvom rade si na ňu musíme v lete a na jeseň nasušiť veľa húb, hlavne hríbov, lebo ak by sme ich chceli kupovať, vyšla by nás veľmi, veľmi draho. Ešte si naložiť kapustu do súdka, aby sme mali dobrú domácu jušku a potom si už môžeme len pochutnávať a vychutnávať a.......Polievka je typická pre oblasť na rozhraní Šariša a Zemplína a aj u nás sa varí vždy na Štedrý večer. Mäso sa totiž môže jesť až po polnoci a Polnočnej omši.

6-8
porcií
60 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 l, sušené
1 ks, veľká
1/2 hlávky
700-1000 ml, (voda z kyslej kapusty)
250 g
2 PL
2 PL
2 ks
1 ČL
  podľa potreby
Sciranka(mrvenička):
2 ks




Postup

  1. 1

    Sušené huby namočíme aspoň na 1 hodinu do studenej vody. Zatiaľ si pripravíme závarku do polievky, aby nám preschla. Teda na sciranku, papcun, melence, mrveničku....zmiešame múku a vajíčka na doske najprv pomocou oblého noža a neskôr rukami...

    Štedrovečerná hubovo-jušková polievka so scirankou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...na tuhé cesto.

    Štedrovečerná hubovo-jušková polievka so scirankou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto postrúhame na dosku a necháme preschnúť.

    Štedrovečerná hubovo-jušková polievka so scirankou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Potom sciranku varíme vo vriacej osolenej vode asi 2 minúty. Prepláchneme studenou vodou a necháme na site dobre odkvapkať.

    Štedrovečerná hubovo-jušková polievka so scirankou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Huby po namočení vytlačíme rukami od vody a posekáme nadrobno. Cesnak a cibuľu očistíme a nadrobno porežeme. Všetko vložíme do hrnca, zalejeme malým množstvom vody, pridáme bobkový list, soľ, korenie, rascu a varíme 3/4 hodiny na miernom ohni.

    Štedrovečerná hubovo-jušková polievka so scirankou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Z masla a múky urobíme svetlú zápražku. Keď trochu vychladne pridáme mletú červenú papriku.

    Štedrovečerná hubovo-jušková polievka so scirankou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Do uvarených húb s cibuľou a cesnakom vlejeme jušku a zápražku a povaríme ešte asi 15 minút. Jušky potrebujeme asi 700-1000ml podľa kyslosti. Polievka má byť kyslá tak akurát a dostatočne hustá. Musíme dať pozor, aby sme to neprešvihli s vodou alebo juškou.

    Štedrovečerná hubovo-jušková polievka so scirankou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Podávame s malým množstvom pripravenej domácej sciranky(mrveničky) alebo aj bez nej, ak máme dostatok húb a polievka je dosť hustá.

Diskusia k receptu

violetacamorova
na štedrý večer varíme podobnú polievku, ale bez cesnaku, červenej papriky a bobkového listu, juška sciranka, sušené hríby a zápražka, mňam, už sa teším, aj keď urobíme niekedy cez rok, nikdy tak nechutí ako na sviatky!
jankavaskova
fiha, takze kapusta sa do nej vobec nedava? to len ta voda z kapusty? to je vyborny recept. u nas sa sice kapustnica nevarieva, ale takato obdoba by sa mi zdala vyborna aspon na obed - ved clovek nemoze zostat celkom hladny.... a tie hribiky...mnam
1x sracz
douglas
Takúto Vianočnú polievku jsme po prvý krát jedli u mojej tety Veronica z PA. Myslím si, že toto je opravdu stará receptúra, pretože ju dodnes varia v USA vrátane papcunku. Cibuľu, ani papriku nedávajú. Ja som doma varila "Klasiku" Vianočnú polievku s kyslou kapustou. Tak sme na stole mali dve misy typicky Vianočných slovenských polievok ~ sauerkraut juice a kyslá kapusta. :). Priniesli sme aj zemiakový šalát a vyprážané filé a to už v slovensko-amerických rodinách nepoznajú.
alexdidi
@douglas , je to naozaj stará receptúra výbornej chuti, takže ani sa nesnažím ju nijako "vylepšovať", pretože by som ju určite iba pokazila. Pre mňa je to naozajstná delikatesa.
bozulka
Takúto polievočku som varievala často s melencami,niekedy s paprikou,niekedy so smotanou,ale vždy bola výborná.Na Vianoce bývala kapustnica tradičná,niekedy šošovicová a posledných 30 rokov rybacia podľa mojej úpravy /nesmie byť cítiť ryba,to manžel nemá rád/.
remcula
My tady děláme houbovou polévku se zeleninou a domácími nudlemi. Já teda bych se obešla, ale přítel je z Jižní Moravy a je na ni zvyklý. Já jsem na Vánoce vždy dělala hrachovou s opečeným chlebem.
slavka2012
My sice na stedry vecer jedavame rybaciu alebo sosovicovu polievku, ale ukladam, pretoze vyzera velmi chutne, a paci sa mi aj nazov :-). Vdaka
jozka2
Podobnu polievku robim aj ja/az tu v Amerike/len namiesto sciranky uvarim krupy-perlovku zvlast v osolenej vode tak aby sa voda vsiakla do krup a potom pridavam do polievky kym nie je spravna konzistencia je velmi chutna,ale susenych hribov davam posekane a vela a oprazim icch spolu s pokrajanou cibulou na masle,alebo na Gee.
1x hajas
alexdidi
@jozka2 , s krúpkami je určite tiež výborná a ja ju mám dokonca najradšej bez prílohy, len samé huby...je to mňamka naozaj...
mijaita
Polívku mi poradila tady kamoska, mne unikla. Libila se mi hned, ale take hned jsem vedela, ze nedam takove mnozstvi jišky. Zvolila jsem variantu, ze jsem dala mene vody a stavu z kysaneho zeli jsem pridavala. Nemam rada prekyselena jidla. Cibuli jsem lehce osmazila. Polevka je vyborna s troskou smetany i bez!


sracz
Výborná polievka (aj v priebehu roka), ktorú obľubovala hlavne moja Mamka presladká Anyci, B. P. Robila ju takú kyslú, že "štípala aj za ušami"! Na "juškovú" šťavu z kyslej kapusty chodievala k Anyny Bachčevanovej rodáčke z Bulharska a nedala na ňu dopustiť. V Tvojom recepte vážená a milá @Alexdidi - čku, obdivujem hlavne Tebou uvádzané množstvo húb. Majte aj vo Vašej ctenej rodinke krásne požehnané sviatky Vianočné!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia