Mriežkový slivkový koláč fotorecept
Foto: Olinecka
Ešte trocha sliviek na strome a tak som upiekla tento koláčik.
príprava
na 190 °C
Suroviny
Cesto: | |
300 g |
|
120 g |
|
150 g (Palmarin) |
|
štipka |
|
1 ČL |
|
1 ks (+ 1 bielok) |
|
Plnka: | |
750-800 g odkôstkované |
|
50 g |
|
1 PL |
|
50-60 g mleté |
|
1 ks na potretie cesta |
|
podľa potreby na posypanie koláča |
|
na vymastenie plechu |
|
na vysypanie pluech |
|
Postup
-
1
Pripravme si ingrediencie na cesto.
-
2
Múku preosejeme do misy, pridáme práškový cukor, soľ, prášok do pečiva, zmäknuté maslo pokrájané na menšie kúsky. Nakoniec pridáme vajíčko a bielok.
-
3
Rukou vypracujeme hladké cesto, ktoré zabalíme do potravinárskej fólie a necháme postáť v chladničke.
-
4
Prichystáme si suroviny na slivkovú plnku.
-
5
Cesto prenesieme na pracovnú dosku, ktorú posypeme múkou.T retinu cesta odoberieme na tvorenie mriežky. Slivky umyjeme, necháme odkvapkať, odkôstkujeme a pokrájame na menšie kúsky. Zmiešame s práškovým cukrom, škoricou a mletými orechami. Plech 30x40 cm vymastíme a vysypeme múkou.
-
6
Cesto rozvaľkáme na plát veľkosti plechu, valčekom prenesieme na pripravený plech.Trocha vytiahneme na boky a rovnomerne nanesieme slivkovú plnku.
-
7
Zbytok cesta rozvaľkáme a pokrájame na pásiky, ktoré poukladáme na koláč. Nakoniec potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť do vyhriatej rúry na 190 stupňov 40 minút do zlatista.
-
8
Po upečení necháme vychladnúť, posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť.
Naozaj šťavnatý koláčik nenáročný a vynikajúci.Tohto roku sliviek, veľa.Dakujem.
Som rada , napíš,ako sa podaril.Dakujem.
Naozaj tento rok bohatá úroda sliviek.Dakujem , krásny víkend.