Marhuľový koláč
Mriežkový marhuľový koláč z kompótu
Autor receptu: redakcia
Ak si chceme v zime dopriať šťavnatý ovocný koláč, najjednoduchšie je použiť kompót.* Najlepšie taký, ktorý sme si sami urobili v lete. Vynikajúci je napríklad marhuľový, ktorý v sebe spája sladkosť aj kyslastú sviežosť.
10 porcií |
20 (+ odstátie) minút príprava |
30 minút na 180 °C |
Postup
- Múku s 1 PL trstinového cukru, so studeným maslom a žĺtkom vymiesime na hladké cesto. Z cesta vytvarujeme guľu, zabalíme ju do potravinovej fólie a dáme asi 30 minút chladiť.
- Marhuľový kompót scedíme, marhule rozmixujeme. Na plnku zmiešame krémový syr, žĺtok a zvyšný trstinový cukor.
- Cesto vyberieme z chladničky, jednu tretinu cesta odoberieme, z dvoch tretín opäť urobíme guľu a rozvaľkáme do kruhu. Cestom vyložíme zľahka vymastenú tortovú formu s priemerom 26 cm.
- Na cesto rozotrieme plnku, na ňu navrstvíme rozmixované marhule. Z odloženého zvyšku cesta urobíme pásiky a poukladáme ich na koláč do tvaru mriežky.
- Cesto potrieme rozmiešaným vajíčkom a koláč pečieme 30 minút v rúre vyhriatej na 180 °C.