Marhuľový koláč

Mriežkový marhuľový koláč z kompótu

Autor receptu: redakcia

Ak si chceme v zime dopriať šťavnatý ovocný koláč, najjednoduchšie je použiť kompót.* Najlepšie taký, ktorý sme si sami urobili v lete. Vynikajúci je napríklad marhuľový, ktorý v sebe spája sladkosť aj kyslastú sviežosť.

10
porcií
20 (+ odstátie) minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Múku s 1 PL trstinového cukru, so studeným maslom a žĺtkom vymiesime na hladké cesto. Z cesta vytvarujeme guľu, zabalíme ju do potravinovej fólie a dáme asi 30 minút chladiť.
  2. Marhuľový kompót scedíme, marhule rozmixujeme. Na plnku zmiešame krémový syr, žĺtok a zvyšný trstinový cukor.
  3. Cesto vyberieme z chladničky, jednu tretinu cesta odoberieme, z dvoch tretín opäť urobíme guľu a rozvaľkáme do kruhu. Cestom vyložíme zľahka vymastenú tortovú formu s priemerom 26 cm.
  4. Na cesto rozotrieme plnku, na ňu navrstvíme rozmixované marhule. Z odloženého zvyšku cesta urobíme pásiky a poukladáme ich na koláč do tvaru mriežky.
  5. Cesto potrieme rozmiešaným vajíčkom a koláč pečieme 30 minút v rúre vyhriatej na 180 °C.