Mosheho židovský kosher šábesový hovädzí šoulet fotorecept
Foto: pusta
Dnes je druhý deň šábesu a včera som okrem Chaly varila židovský kosher šábesový šoulet presne podľa receptu môjho priateľa, ktorý mi ho konečne Zobraziť celý popisDnes je druhý deň šábesu a včera som okrem Chaly varila židovský kosher šábesový šoulet presne podľa receptu môjho priateľa, ktorý mi ho konečne prezradil bezo zvyšku a s jeho láskavým súhllasom a vedomím pridávam recept, ktorého je on sám autorom, zároveň mu uverejnením receptu vyjadrujem svoje podakovanie.
príprava
na 70-80 °C
Suroviny
500 g |
|
250 g |
|
250 g |
|
2 ks |
|
2 hlavičky aspoň 20 strúčikov |
|
2 ks |
|
5 - 6 guľôčok |
|
2 guľôčky |
|
2 ks |
|
1 PL |
|
2 - 3 PL |
|
1 ks |
|
3 PL |
|
Postup
-
1
Pred varením 24 hodín vopred som namočila do studenej vody fazuľu a cícer spolu,potrebujú na nabobtnanie rovnaký čas, ale môžete obe strukoviny namočiť aj zvlášť.
-
2
Mala som kvaltný a krásny kosher móčing z kosher židovského obchodu, umyla som ho, osušila papierovou kuchynskou utierkou, môžete použiť aj móčing z bežného obchodu, iné názvy pre móčing sú ešte glejovka alebo nožina, tiež český názov kližka je hojne zaužívaný. Na židovský šoulet je najlepšie použiť práve móčing, dodá na chuti a rôsolovitosti výslednej šťavy, ktorú prirodzene zahustí glejom, ktorý sa pri pomalom varení z neho uvoľní a v neposlednom rade ide aj o lacnejší kus hovädzieho mäsa.
-
3
Móčing som pokrájala na väčšie kocky približne o hrane cca 5 cm.
-
4
Cibuľu som prekrojila na štvrtiny a očistila som cesnak,...
-
5
... ked som ho spočítala, zistila som, že ešte nemám 20 strúčikov :))) tak som ich doplnila. Môžete spraviť aj tak, že jednu hlavičku očistíte od šupky úplne a na druhej hlavičke ponecháte spodnú, ale umytú šupku, tohoto veľkého množstva cesnaku sa netreba báť,práve naopak, lebo dlhým varením stratí na pôvodnej ostrosti, rozvarí sa a jedlo úžasne ochutí.
-
6
Scedila som namočenú fazuľu a cícer, poriadne prepláchla prúdom čerstvej studenej vody, čím sa odstránia látky spôsobujúce nafukovanie a nechala som fazuľu a cícer na cedníku dobre odkvapkať z vody.
-
7
Pripravila som potrebné koreniny.
-
8
Nasleduje postup ukladania surovín do väčšieho hrnca, na spodok hrnca som dala cibuľu, cesnak a koreniny, veľa soli - až 1 PL, pokrm na začiatku treba presoliť, netreba sa báť, soľ odoberú strukoviny a mäso - chuť bude akurát. Cibuľu netreba krájať, dlhým pomalým varením sa rozpadne, zahustí a výborne ochutí šťavu šouletu.
-
9
Nasledovala vrstva fazule a cíceru,...
-
10
...potom vrstva mäsa, kvalitnej sladkej červenej papriky, ja som použilla papriku Kalocsai, a veľa, zase ide o vynikajúcu chuť jedla a pridala som jednu pálivú čerstvú podlhovastú papriku - nemusí byť síce, ale chuť šouletu je zase o to lepšia.
-
11
Všetko som zaliala ľadovo- studenou vodou, čo je veľmi dôležité!!! z hľadiska spomalenia varu a dlhého varenia.
-
12
Pomaly na strednom plameni som doviedla do bodu varu,....
-
13
...kedy som pridala husaciu masť, v ktorej sa dobre rozpustí mletá červená paprika a tiež husacia masť výborne vylepší výslednú chuť.
-
14
Stiahla som plameň na minimum a varila som šoulet plné štyri hodiny pomalým varom prikryté pokrievkou za občasného premiešania, aby sa tá fazuľa, cesnak a cibuľa, ktorá sa varením rozpadne, neprichytila. Žiadnu vodu počas varenia neprilievať!!!, šťavy nemá byť veľa a ani málo, nie ako pri guláši alebo perkelte, ale niečo medzi tým, len premiešavať.
-
15
A tu je už šoulet uvarený.
-
16
Podávala som židovský kosher šábesový hovädzí šoulet s chalou na večeru za dodržania šábesových tradícií, o ktorých som už viackrát písala. Som rada, že mi môj priateľ konečne prezradil a podrobne povedal ako varí židovký kosher hovädzí šoulet on sám, poviem úprimne, v živote som lepší ešte nejedla! Moshe, dakujem :-) :P mal si pravdu, to je úplne iný level a neskutočná pochúťka, na ktorú len ty dokážeš povýšiť úplne obyčajné jedlo (y), tvoj šoulet je jednoducho bez´konkurenčný!! dobrý šéfkuchár sa v tebe nezaprie :-)))
-
17
záber z blízka. Mäsíčko je mäkkučké, sa musí rozpadávať a priam rozplývať na jazyku, strukoviny tiež, chuť úžasná a neopakovateľná, a tá vynikajúca šťavička - vrelo odporúčam vyskúšať Mosheho židovský kosher hovädzí šoulet, je to tradičné staré známe židovské jedlo, "lenivé jedlo chudobných", ale veľmi chutné a zdravé. Je známych viac ako 42 druhov šouletov, ale tento spôsob varenia a chuť sa mi ráta najviac.Tie 4 hodiny stoja za to, je to pohodlné a jednoduché, ak viete, ako sa to má správne variť. Tento šoulet je vynikajúci aj na druhý deň, dokonca ešte lepší, tu plne platí to známe, že čím starší, tým lepší.
som veľmi rada, že mi dovolil recept uverejniť, naozaj každému vrelo odporúčam vyskúšať, určite bude tiež veľmi chutiť :-)
dakujem za pochvalu.
o vynikajúcej chuti nehovoriac :PPPPP
fakt je to lenivé jedlo chudobných ako sám židovský šéfkuchár povedal.
dakujem za uznanie a uloženie do kk.
kde sa do toho vsetkeho pridavaju cele vajicka a varia sa spolu s ostatnymi surovinami, po dovareni sa vyberu, osupu a nakrajane daju spat
"další" recept, ktorý mi podrobne povedal a nie je to jediný recept, ktorý ma naučil.
len nie každý recept mi dovolí uverejniť, aj ked mne ho povie a môžem mu ho u neho doma aj uvariť :-)
to vieš, ako každý dobrý šéfkuchár si stráži svoje tajomstvá a recepty, len málokomu ho aj povie.
som rada, že môžeš potvrdiť kvalitu tohoto receptu :-)
a že sa tak pekne vyjadruješ aj o ostatných mojich receptoch.
dakujem.
poznám aj ten druh šouletu, kde sa varí spolu s vajíčkami tak, ako ho popisuješ :-)
dakujem za pochvalu.
poteší ma, ak vyskúšaš :-)
dakujem za pochvalu.
varecha.pravda.sk/recepty/zidovsky-kosher-sabesovy-hovadz...
a nesklamala si ma, ako ani inokedy.
nie, nie je to tento recept z novembra 12013 a nie je vôbec preradený odtiaľ. :-)
obidva sú od Mosheho :-)
tento nový mi povedal presne pred týždňom.
keby si nebola zaslepená zlobou a nebola zákerná, tak by si si všimla rozdiely a detaily.
šouletov je známych viac ako 42 druhov, toto je jeden z tých mnohých.
máš v prvom šoulete z llinku od neho. :
1. kosher zadné hovädzie mäso, tu je kosher hovädzí móčing
2. chýba z korenín - bobkový list
3. chýbajú klinčeky
4. chýba štipľavá celá čerstvá podlhovastá paprika, má tam mletú štipľavú papriku
5. v prvom recepte je pol hlavičky cesnaku, tu 2 hlavičky cesnaku, tu sa varí cesnak celé strúčiky, tam je pokrájaný na plátky
6. v prvom sú tiež 2 cibule, ale na jemno pokrájané, tu na štvrtinky.
7. tu je celé nové korenie, tam chýba
8. mletá červená paprika tam je 1 PL a tu 2 až 3 PL
9. tam je soľ podľa chuti, tu 1 celá PL a čuduj sa!!! nie je to presolené :-)
10. úplne iný a odlišný celý technologický postup príprava
ale tebe to nič nehovorí a tomu ty zrejme vôbec nerozumieš, ako ani rozdielnemu mäsu a rozdielnemu koreneneniu a výslednej chuti.
aby si si nemusela lámať tú svoju múdru hlavičku, na tej fotke nie je Moshe, ale náš mladý :-)))))
máš ešte nejaké pochybnosti?
ty ktorá si zavádzala už opakovane napr. pri špalde, kým ťa poriadne nesprdla @havino , následne si sa vyparila a zdúchla, nepoviem radšej ako čo - tam si to každý prečíta o tebe rád prečíta.
takéto múdrosti si produkovala už aj pri zdravotných diskusiách - spomeniem arytmie. a zámerne si zavádzala a zase si sa vyparila :-) ty taký znalec gastronómie všeobecne a najmä tej židovskej, si takéto drobnosti nepostrehla, ani si pravda nemohla, ked sama si ešte žiaden recept nepridala.
poedz, aký problém si vymyslíš teraz DDDD
nerob sa, že ty taký detail nevieš.:-)
tebe to neveríííím :-)))
ale dobre, ja ti odpoviem slušne a bez irónie. varila som ho síce v ten deň, včera ráno a podávala až večer.
doobeda som upiekla aj chalu.
šíábes je židovský sviatok, ktorý začína v piatok večer východom prvej hviezdy po západe slnka a končí v sobotu večer.
vtedy sa svätí a vtedy platí zákaz práce.
spokojne sa spýtaj, ak ti ešte niečo nie je jasné.
na druhý deň je inak šoulet ešte lepší ako v ten deň
dakujem ti za otázku.
áno je tovynikajúce jedlo a chuť úžasná.
hej, je to jesenné jedlo a zimné a tak som ho aj zaradila c tagoch, dala som ho aj do lených, lebo vtedy už máš aj tú fazuľu.
mne sa ju podarilo už teraz kúpiť v kosher Bio kvalite a tak isto aj mäsko, cícer som ešte mala.
nesmierne ma teší tvoja vysoká mienka o kvalite a úrovni mojich receptov, je to pre mňa česť a zaväzuje ma to.
budem rada, ak vyskúšaš aj ty :-)
dakujem za krásne uznanie , uloženie do kk.
nie, nevy.....m sa na to celé, to sa presne očakáva.
bránim recept, nie seba.
dakujem ti :-)
teší ma, že vyskúšaš oboje.
dakujem.
skúsim ti to vysvetliť zrozumiteľne a len, čo sa hovädzieho mäsa týka :
1. hovädzí dobytok je párnokopytník a je tzv. čisté zviera - to znamená povolené.
nap.r brav nie je čisté zviera, nie je povolené, bravčové je zakázané, len v jedinom prípade je dovolené, ak ide o záchranu života žida.
2. musí byť správne chované /hovädzí dobytok/ a nasledujú Kašrut pravidlá:
3. musí ho zabiť šochet, t. j. špeciálne vyučený a na to určený mäsiar jediným rezom za prétomnosti dozorujúceho rabína.
4. potom sa zviera zavesí za nohy a nechá sa úplne vykrvácať.
4. využíva sa len jeho zadná časť, ktorá sa musí odsoliť, aby sa úplnezbaví krvi.
5. šochet mäso rozporcuje - toto všetko sa deje v prítomnosti rabína, ktorý potvrdí, že mäso je nezávadné a zdravé,,až ked rabín to odobrí, že všetko prebehlo podľa prísnych pravidiel, rabín mäso označí a môže sa predávať ako kosher mäso.
6. toto čisté kosher mäso je veľmi kvalitné a podstatne drahšie ako naše a predáva sa len v špecializovaných predajniach, napr. vo Viedni, v Budapešti a inde..
@obor123 , môj priateľ je šéfkuchár predsa, on varí, nepotrebuje moje dovolenie :-)))
nuž a ked som u neho, on je tak láskavý, že dovolí variť u neho doma mne .-) dôveruje mi.
okrem toho učí variť židovské jedlá on mňa :-) prosím ťa, to si kde vzala, že mu to nedovolím?
dovolím mu variť aj u mňa doma a veľmi rada.
som rada, že som pridala výborný recept a postup je zrozumiteľný, hoci aj začiatočníkovi.
je to vynikajúce tradičné židovské šábesové a kvalitné jedlo, úžasne chutné. dakujem ti za otázky a uznanie.
do dalších podrobností nepôjdem, aby to nebolo príliš komplikované na pochopenie.
dúfam, že som ti pomohla.
a čo sa môjho priateľa týka, je výlučne len na ňom, čo a kde uverejní, do toho mu ja nikdy nehovorím a už vôbec nie pod mojim nickom!!! ak chcem čokoľvek z jeho receptov pridať ja, vždy ho o to slušne poprosím a ak dá svoj láskavý súhlas, tak pridám. inak nie.
žiadne prekvapká tohto druhu nie sú na programe.
to rituálne nie je tak, ako si ty vysvetľuješ. v židovskej viere je to veľmi šetrné a rýchle zabíjanie, zviera trpí čo najmenej, nie ako pri našom zabíjaní a už vôbec to nie je, ako by so to správne nazvala, nie je to nič fušerské ale veľmi presne, ciielené, zviera je zabité ihned na prvýkrát.
neberiem to osobne.
myslím, že sa to podstatne odlišuje od arabského štýlu.
som rada, že recept je fajn :-))
dakujem.
ja som nad tým sedela poctivo celé roky učila sa, študovala,čítala, hovorila so svetoznámymi rabínmi, nikdy ma neodmietli, a bolo mi treba všeličo poriadne vysvetliť, kým som to pochopila.
nie je to vôbec ľahké, tobôž pre nežida, o to skôr, že nie som židovka, som katolíčka, ale mňa to skutočne veľmi zaujíma a venujem sa tomu.
to čo robí EU, čo zkazuje či povoľuje, o tom ja nebudem diskutovať s nikým, to je vec predovšetkým politickej ekonomie, zneužíva sa všeličo, potom by sme museli dôsledne diskutovať aj o našich bitunkoch, náboženstvách, ekonomike a o mnohých iných veciach i módnych trendoch a to ja nemienim robiť za žiadnych okolností.
nikomu jeho názor neberiem ani nevyvraciam.
na skutočný dôvod zákazu sa mňa pýtaš zbytočne, musíš sa opýtať tých, ktorí ho vydali, noviny tiež nepovedia všetko a do politiky sa nemiešam nikdy.
milá@svedka , dostala som otázku od @obor123 , slušne som jej odpovedala a snažila som sa jej to vysvetliť zrozumiteľne.
do žiadnych iných debát sa nezapojím, ja varím a pridávam recepty, odpovedám na položené otázky v takej miere, ako viem a ako sa ma pýtajú.
nemaj mi to, prosím za zlé.
cením si tvoj názor ako zainteresovaného odborníka.
som rada, že sa ti recept páči. :-) je to úžasne chutné.
dakujem za tvoj objektívny odborný názor bez emócií :-)
veľmi i a vážim ako na slovo vzatého odbornika v tvojej profesii a vysoko ťa hodnotím aj ako kuchára a cukrára našej varechy.
dakujem aj za pochvalu.
to ja dakujem tebe , ty naozaj nemáš za čo dakovať.
rozosmiala si ma chutne :DDD
neboj, tých "trapkov", ako si ich pekne a priliehavo ty nazvala, si nevšímam :-)
mne ide o len dobý recept, o nič iné.
odpovedám len slušným ľudom slušne.
dakujem ti za uznanie.
"lenivé jedlo chudobných"
a takým aj je. :-)
som rada, že zaujímavé sú všetky recepty odo mňa :-) tento Mosheho šoulet fakt stojí za vyskúšanie :-) to si môžeš byť absolútne istá, to je jeho recept :-))) ja som ho len uvarila podľa jeho podrobných inštrukcií a s jeho láskavým súhlasom aj pridala.
dakujem za krásne uznanie.
dakujem za vyskúšanie, tvoju pochvalu si vážim.
kedysi židovské gazdinky, ktoré úmorne pracovali celý deň, ale šábes svätili so všetkými tradíciami, vzali ráno pripravený šoulet v označených nádobách už ráno k pekárovi, kde sa pomaly varil celý deň zbytkovým teplom pece po upečení chleba a pri návrate z práce pred začatím šábesu si hotový šoulet vyzdvihli idúc domov.
inak Moshe perfektne ovláda zabíjanie zvierat podľa prísnych pravidiel Kašrutu, ktoré ho naučil ešte jeho dobrý otec, zabíja svoje zvieratá kosher, rýchlo, presne, bezpečne a šetrne na ihned, netrpia, u neho nie je na kosher mäso nikdy núdza.
myslím, že spokojne môžeš pripraviť židovský šoulet v trúbe, ešte lepšie vo vonkajšej peci, využi tú možnosť, ktorú nemá každý :-)
v šoulete sa používajú najčastejšie 3 druhy strukovín, ako fazuľa, hrach, cícer i krúpy, ich rôzne vzájomné kombinácie, ale najmenej aspoň dve strukoviny a zásadne tam je vždy fazuľa, najlepšie tá veľká strakatá suchá , nazývaná tiež ako židovská a je práve pre šoulet tak typická.
nie, v tomto šouete nemám krúpy, jeden spôsob patrí Mosheho milovanej babičke a tento zase jemu , oba sú úžasné a ani sa nedivím tej úžasnej chuti, ved on je známy a uznávaný židovský šéfkuchár, ktorý varil v celom svete.
veľa ma naučil a som mu za to aj náležite vdačná, a to nielen o varení.
jeho uznáva i veľký Gordon Ramsay, to len tak na okraj - varili spolu jeden čas ako dvaja rovnocenní šéfkuchári.
som rada, že ťa šoulet zaujal, aj postup je zrozumiteľne napísaný, ako aj tie informácie o judaizme, Tore, Talmude, a čo vlastne znamená slovo Kosher :-)
inak toto nie je moja verzia, obe sú Mosheho recepty, ktoré som ja len pod jeho láskavým dohľadom uvarila, veľa ma naučil aj okrem varenia.
som rada, že si pozrela oba recepty a zistila si tie evidentné rozdiely, ktoré iným unikli zámerne :-)
mám tu recept aj na husací šoulet a je tiež vynikajúci, pridávam link pre teba:
varecha.pravda.sk/recepty/pravy-zidovsky-husaci-solet/147...
tu máš kombináciu fazule bielej, jačmenných krúp a hrachu.
@kukulienka71 , dakujem za krásne uznanie - vážim si to, za pochvalu, budem rada, ak vyskúšaš a dakujem i za 5*
nie je na tebe a ani na mne posudzovať Judaizmus, Toru a talmud, prácu šocheta a rabína.
en.wikipedia.org/wiki/Shechita...
ty si ale nemôžeš spomínať na deň, ked sme sa zoznámili s Moshem, totiž my sme boli už priateľmi oveľa skôr, na Toprecepty.cz i sk sme prišli takmer naraz a spriatelili sme sa ešte viac.
áno, pevné a hlboké priateľstvo medzi nami pretrváva aj dnes, to je pravda :-
máš veľkú pravdu, je to veľmi obdivuhodný vzťah :-)
dakujem, potešila si ma.
rada mu tvoj pozdrav pretlmočím :-)))
držím vám obom palce.
za seba ti veľmi pekne dakujem.
podanie považuješ za excelntné a krásne aj sprievodné slovo.
dakujem.
veľmi ma to zaujíma, vopred ti dakujem za odpoved.
ja som všežravec, mne to nevadí,. beriem, že ty máš na to iný názor.
lenže @radox 1 je aj veľký mäsožravec a ja presne viem, za akým účelom svoj komentár pridal, jemu išlo o niečo úplne iné...
preto som mu odpovedala ako som odpovedala a v odpovedi pre neho priložila konkrétny link, on ho nedal, len písal :-) a s jasným zlomyseľným zámerom.
tak sa stalo, že som inak pochopila tvojich smutných smajlíkov a môžeš mi veriť, že jemu je zabíjanie zvierat úplne fuk, on mal iný cieľ, než si ty pochopila. nemám chuť rozoberať, o čo išlo @radox v skutočnosti :-)
som rada, že si svoj názor objasnila.
hej, je to úžasne chutné jedlo.
presne tak, ako vravíš, to je na každého svedomí a vedomí.
ver mi, že je to šetrnejšie a oveľa rýchlejšie ako na našich bitunkoch, to nie je fušerská práca, okrem židovskej viery vyžaduje neuveriteľnú presnosť a zručnosť.
@elixir , úprimne ti dakujem za tvoju priamosť, čestnosť a otvorenosť - vážim si to od teba!
hádam som sa ťa nedotkla, to by som veľmi nerada, to som nemala v úmysle ani náhodou.
dakujem za odpoved.
neviem porovnať s ničím, o hygienickom kódexe som vedela a viac ako je tu uvedené.
tak sa nehnevaj, že som sa ťa spýtala, dôvod som ti povedala.
ale to Švédsko ma fakt zaujímalo.
dakujem.
en.wikipedia.org/wiki/Halal...
dakujem za uznanie.
vieš o EÚ, videla som na Spektre vo viacerých dokumentárnych filmoch, kde hovorili bez akýchkoľvek emócií a vášní, že odkedy EÚ vydáva zákazy a príkazy pre svoje členské štáty, odvtedy napr. paradajky majú íce predpísanú veľkosť, tvar a váhu, ale sú bez chuti a vône, chýba im šťavnatosť... a je to tak.
tak je to s mnohými piotravinami, mäsom a inými článkami výžiivy.
potvrdia všetci konzumenti aj u nás a inde vo svete.
preto ja dôvodom zákazu EÚ neverím ani tomu, čo uvádzajú o zabíjaní zvierat.
skús raz zjesť kosher mäso a mäso podľa príkazov EÚ a zistíš sama ten rozdiel, alebo ak si vegetarián, tak nejaké ovocie, či zeleninu.
niet nad vlastnú skúsenosť, to je o selektovaní informácií, nech sp od kohokoľvek.
www.teraz.sk/zahranicie/polsko-parlament-zvierata/52...
toľko k môjmu.
a teraz k tvojmu.
a z môjho profesného pohľadu:
1. aj omráčenie je veľmi bolestivé, a tobôž elektrošokom, aj iným spôsobom.
zviera nestráca vedomie úplne a vníma aj túto bolesť, teda bolesť navyše, okrem bokesti zo zabitia samotného.
2. potom ani vykrvácanie nie je dokonalé, krv má čas sa zraziť do značnej miery.
3. z toho zase vyplýva, že mäso už nie je čisté a zdravé a kvalitné ako by malo alebo mohlo byť.
4.to isté platí o zastrelení, lebo kým dôjde k pitve, tak dôjde i k autolýze tkanív a hnilobnému oprocesu a to v ešte väčšej miere.
ak by som si ja mala vybrať mäso a mohla by som si vybrať, tak zásadne si vyberiem kosher.
záverom, akýkoľvek spôsob zabíjania je pre zviera bolestivý.
to je tak asi z môjho pohľadu, je na každom jednotlivcovi, čo si vyberie a ktorému spôsobu zabitia zvieraťa a mäsu z neho dáva prednosť, lebo žiaden spôsob nie je bezbolestný, len kvalita mäsa je značne rozdielna.
nehovorím o cene mäsa, tento atribút som úmyselne vynechala.
zviera má len dolné končatiny, žiadne horné končatiny nemá.:-)
mal si samozrejme na mysli zadné končatiny.
nuž a úplne posledné, žiaľ, EÚ neide o bezbolestné zabíjanie, ale o cenu predávaného mäsa v hypermarketoch,lacnejšia cena a predá sa viac nekvalitného mäsa, a že vraj ide o ochranu zvierat, hypermarkety, ktoré napriek nekvalite pohltia drobnochovateľov.
a to už vôbec nie je kosher pre nás spotrebiteľov.
tú fazuľu dostaneš v celom svete pod týmto názvom, teda medzinárodne, dokonca aj u nás - len hľadaj :-)
nebud zvedavá, budeš skoro stará D
však už teraz si stará :-)))
DDDDD
tak sa pozri @tricii do profilu, má tam vek 63 r uvedený, ak písala pravdu.
nikdy som o sebe netvrdila, že som ešte mladá.
ja viem, koľko mám rokov a podľa tvojich údajov, aj to, koľko máš ty, ak sú pravdivé.
nemáš komentár k receptu a komentáre majú byť k receptu, tak nechápem, čo sa do toho montuješ?
odpoved vyššie patrila jej a nie tebe.
či som škaredá alebo pekná, nič ťa do toho nie je.
už ti neodpoviem, prestaň sa do mňa obúvať.
dakujem.