Monte fotorecept

niniatko - bez fotkyniniatko, 1. septembra 2012
Monte (fotorecept)
Foto: niniatko

Recept som takmer pred rokom uvidela u sesternici na FB. Bol napísaný, resp. preložení buď so srbčiny alebo chorvátčiny alebo niečoho takého, tak som Zobraziť celý popisRecept som takmer pred rokom uvidela u sesternici na FB. Bol napísaný, resp. preložení buď so srbčiny alebo chorvátčiny alebo niečoho takého, tak som sa chvíľu natrápila, kým som to preložila tak, aby som tomu rozumela, ale výsledok bol vraj vynikajúci.

30 minút
príprava
10 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
150 g
6 ks
6 PL
6 PL
Krém:
100 g
6 ks
2 ks
1 l
1 ks
250 g
100 g
2 PL
100 g
200 g
250 ml
1 ks




Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny. V pôvodnom recepte sa ešte píše, že na vrch sa má dať 250 g rozdrvených maslových sušenie, no keďže sa mi to zdalo strašne veľa a úplne zbytočné (a taktiež maslové sušienky sa niekam vyparili, nechcem hovoriť u koho zmizli :D), tak som ich tam nedala.

    Monte (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Lieskové oriešky si najskôr nasucho opražíme na panvici (obr. 1). Potom ich ošúpeme (zabaliť do utierky a trieť, obr. 2) a následne ich rozsekáme nadrobno (obr. 3).

    Monte (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Bielka najskôr vyšľaháme do peny (obr. 1), následne pridáme cukor a vyšľaháme tuhý sneh (obr. 2), postupne pridáme po lyžičkách múku a opatrne zamiešame a nakoniec pridáme nasekané orechy (obr. 3). Vymažeme a vysypeme si formu (alebo vyložíme papierom, ale lepšie je cesto nechať vo forme). Môžete použiť plech, tortovú formu (no v tom prípade budete mať veľa krému a šľahačky) mne sa zatiaľ najviac osvedčila táto štvorcová forma na tortu, lebo je dostatočne vysoká (obr. 4). Pečieme pri 180 °C cca 10 minút (podľa toho kto má akú rúru).

    Monte (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Medzitým ako sa nám cesto pečie a chladne, si pripravíme krém. 800 ml mlieka si zvaríme s vanilkovým cukrom (obr. 1). Žĺtky vymiešame s cukrom (obr. 2). Pridáme vanilkové pudingy, hladkú múku a 200 ml mlieka a vymiešame (obr. 3). Následne zmes vlejeme do mlieka a uvaríme puding (obr. 4). Necháme vychladnúť za občasného miešania.

    Monte (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Medzitým ako puding chladne, si vymiešame maslo s cukrom (obr. 1), potom po častiach pridávame vychladený puding a vymiešame krém (obr. 2). Krém rozdelíme na dve časti. Do jednej vmiešame Nutellu (alebo ako v mojom prípade lacnejšiu formu - lieskovoorieškový krém) a nad parou rozpustenú čokoládu na varenie (obr. 3). Šľahačku si vymiešame so stužovačom (obr. 4).

    Monte (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Krém vrstvíme na vychladené cesto. Najskôr biely vanilkový (obr. 1), naň navrstvíme hnedý nutellový krém (obr. 2) a nakoniec ide šľahačka (obr. 3).

    Monte (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Nasekáme si asi za hrsť lieskových orieškov. Sekáme ich na väčšie kusy.

    Monte (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    A posypeme nimi koláč. Dáme do chladničky vychladiť.

    Monte (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Tu je minuloročný prvý môj pokus, vidno, že tam nevidno tú hnedú vrstvu :D (kvalita fotky je horšia, za čo sa ospravedlňujem).

    Monte (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    A keďže forma na tortu nie je dostatočne vysoká (ako som spomínala horevyššie), tak mi veľmi veľa krému ostalo, tak som urobila ešte jeden korpus a druhý koláčik spravila bez šľahačky (pretože určitý člen našej rodiny, presne ten, u ktorého zmizli maslové sušienky, nemá rád šľahačku a asi by "zomrel" keby zjedol čo i len trochu :D ).

    Monte (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    A tu je ten posledný počin môj - včerajšie už dnes stuhnuté monte :)

    Monte (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

dorisa
Koláčik vyzerá skvelo...ukladám si ho, dakujem
zdenkas
Vyzerá naozaj výborne.Ukladám a vyskúšam.Dík
tefalka
..no to je parádne, krásne si to spracovala..a vyzerá úúúžasne,mňam
medulienka122
máš ho ukážkový, fakt vyzerá "bombovo", mňa odrádza len ten kilometrový zoznam surovín. Už ho mám uložený, veď čo keď...
niniatko
@dorisa @zdenkas @izabella929 @tetrisss @margaretka28 @tefalka @misel20 ďakujem @3sandra3 ďakujem, vrajže je veľmi chutný, zatiaľ vždy všetci chválili, ja sama neviem povedať, keďže ho nejedávam, ale s istotou viem povedať, že oba krémy chutné sú, aká je cesto, to neviem :) @medulienka122 ten zoznam nie je až tak veľký, v podstate 14 surovín (niektoré sa opakujú), napr. stužovač sa môže vynechať, v pôvodnom recepte ani nie je, len ja mám veľmi zlé skúsenosti s dnešnými šľahačkami
cica2
pekne spracovaný receptík a výsledok je úžasný :-)
niniatko
@prdelinka na stránke, z ktorej mám tento recept bol pomenovaný ako monte a nie je jedno ako sa to volá? len tak mimochodom...
honestka
@niniatko , @prdelinka :
uvedeny nazov receptu je pravdepodobne nedopatrenim pri prekladani textu. v recepte / napr. tu prilozenom/ sa tento kolac uvadza ako "Recipe of the month: Kinder Bueno" /recept mesiaca/ a tak pravdepodobne nazov mesiaca "month" sa prelozil po slovensky nepresne a naviac s dolozenim mont+e. pre zaujimavost tu je ten "original" a je ozaj vyborny:
 estrella05azul.wordpress.com/2010/03/07/recipe-of-the-month-kinder-b...
honestka
to je fajn @niniatko , nebola to kritika na tvoj kolac, len snad ako pomocka porozumiet, ze pri preklade sa to aj im mohlo popliest ak to brali z anglictiny co je dost pochopitelne hlavne ak to islo cez prekladac.
inac ja osobne som tento kolacik pekavala-bohuzial nateraz je to len spomienka na minulost chutnych dobrotok.
niniatko
@honestka veď ja to ani zle neberiem, len zas vysvetľujem, prečo to u mňa má názov taký ako má, že je to z toho chorvátskeho receptu, kde to autorka tak pomenovala
livusinka
odporúčam ho urobiť je úžasný už viac krát som ho piekla a všetkým chutil :) známe ho nazvali,, Pán koláč " :) :)
klaura
toto si ukladám a určite aj vyskúšam ... aj keď som sa zapovedala, že so sladkosťami končím ... áááááách jaj ...
nojaadka
No, pridám svoj postreh aj ja. Dnes som tento zákusok urobila. Mal NESMIERNY úspech, hoci som bola z neho počas dňa mierne "zúrivá", lebo ten litrový puding chladol dobré štyri hodiny =)
No a k tomu "sporu", či ide o Kinder Bueno alebo Monte - kto urobil a ochutnal pochopil, že chuť tých dvoch krémov je jednoznačne ako krémov v "minikelímkoch-na-dve-lyžičky" Monte. A ešte k šľahačkám - ja som za posledných päť rokov nemala jediný problém so šľahačkami (250ml) v Tetrapackoch z Kauflandu a Lidla. S Rajom a ostatnými sa proste nedajú porovnať.
Toľko teda ja ;-) Niniatko, vďaka za rcp.
niniatko
@nojaadka som rada, že koláčik chutil :) no, my máme doma všade dlaždice, tak pekne položím hrniec s pudingom na ne a postupne ho presúvam a tie chladné dlaždice pekne rýchlo odoberú teplo z hrnca a pudingu :)
tetrapakové šľahačky sú UHT ošetrené a k nim teda musia byť pridané iné látky, aby sa vôbec vyšľahali a držali, preto s nimi nie je problém, neroztekajú sa.... výrobky od najväčšej mliekarskej firmy nekupujem, lebo som sa na vlastnej koži presvedčila, že vôbec nie sú kvalitné
a inak ma naozaj teší, že mal taký úspech :)
strucik
Načo pančovať relatívne kvalitnú čokoládu na varenie nekvalitnou Nutellou?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia