Monte (fotorecept)

Autor receptu: niniatko

Recept som takmer pred rokom uvidela u sesternici na FB. Bol napísaný, resp. preložení buď so srbčiny alebo chorvátčiny alebo niečoho takého, tak som sa chvíľu natrápila, kým som to preložila tak, aby som tomu rozumela, ale výsledok bol vraj vynikajúci.

30 minút
príprava
10 minút
na 180 °C

Postup

  1. Pripravíme si suroviny. V pôvodnom recepte sa ešte píše, že na vrch sa má dať 250 g rozdrvených maslových sušenie, no keďže sa mi to zdalo strašne veľa a úplne zbytočné (a taktiež maslové sušienky sa niekam vyparili, nechcem hovoriť u koho zmizli :D), tak som ich tam nedala.
  2. Lieskové oriešky si najskôr nasucho opražíme na panvici (obr. 1). Potom ich ošúpeme (zabaliť do utierky a trieť, obr. 2) a následne ich rozsekáme nadrobno (obr. 3).
  3. Bielka najskôr vyšľaháme do peny (obr. 1), následne pridáme cukor a vyšľaháme tuhý sneh (obr. 2), postupne pridáme po lyžičkách múku a opatrne zamiešame a nakoniec pridáme nasekané orechy (obr. 3). Vymažeme a vysypeme si formu (alebo vyložíme papierom, ale lepšie je cesto nechať vo forme). Môžete použiť plech, tortovú formu (no v tom prípade budete mať veľa krému a šľahačky) mne sa zatiaľ najviac osvedčila táto štvorcová forma na tortu, lebo je dostatočne vysoká (obr. 4). Pečieme pri 180 °C cca 10 minút (podľa toho kto má akú rúru).
  4. Medzitým ako sa nám cesto pečie a chladne, si pripravíme krém. 800 ml mlieka si zvaríme s vanilkovým cukrom (obr. 1). Žĺtky vymiešame s cukrom (obr. 2). Pridáme vanilkové pudingy, hladkú múku a 200 ml mlieka a vymiešame (obr. 3). Následne zmes vlejeme do mlieka a uvaríme puding (obr. 4). Necháme vychladnúť za občasného miešania.
  5. Medzitým ako puding chladne, si vymiešame maslo s cukrom (obr. 1), potom po častiach pridávame vychladený puding a vymiešame krém (obr. 2). Krém rozdelíme na dve časti. Do jednej vmiešame Nutellu (alebo ako v mojom prípade lacnejšiu formu - lieskovoorieškový krém) a nad parou rozpustenú čokoládu na varenie (obr. 3). Šľahačku si vymiešame so stužovačom (obr. 4).
  6. Krém vrstvíme na vychladené cesto. Najskôr biely vanilkový (obr. 1), naň navrstvíme hnedý nutellový krém (obr. 2) a nakoniec ide šľahačka (obr. 3).
  7. Nasekáme si asi za hrsť lieskových orieškov. Sekáme ich na väčšie kusy.
  8. A posypeme nimi koláč. Dáme do chladničky vychladiť.
  9. Tu je minuloročný prvý môj pokus, vidno, že tam nevidno tú hnedú vrstvu :D (kvalita fotky je horšia, za čo sa ospravedlňujem).
  10. A keďže forma na tortu nie je dostatočne vysoká (ako som spomínala horevyššie), tak mi veľmi veľa krému ostalo, tak som urobila ešte jeden korpus a druhý koláčik spravila bez šľahačky (pretože určitý člen našej rodiny, presne ten, u ktorého zmizli maslové sušienky, nemá rád šľahačku a asi by "zomrel" keby zjedol čo i len trochu :D ).
  11. A tu je ten posledný počin môj - včerajšie už dnes stuhnuté monte :)